Her er Guantanamo-fangene USA nekter å slippe ut

Pentagon har frigitt liste over 46 fanger de ønsker å sperre inne på ubestemt tid.

166 FANGER: USAs president lovet at Guantanamo-leiren på Cuba skulle stenges allerede i 2008, men fremdelses holdes 166 fanger der. Foto: REUTERS/Bob Strong/NTB Scanpix
166 FANGER: USAs president lovet at Guantanamo-leiren på Cuba skulle stenges allerede i 2008, men fremdelses holdes 166 fanger der. Foto: REUTERS/Bob Strong/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pentagon opplyser at det dreier seg om i alt 46 fanger, som de ikke vil reise tiltale mot og stille for retten fordi de uansett utfall blir ansett for å være for farlige til å kunne løslates, melder NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, mener amerikanske myndigheter at bevisene mot disse fangene ikke vil holde i retten fordi de er utsatt for tøffe avhørsteknikker som blant annet waterboarding.

Menneskerettighetsorganisasjoner har lenge krevd en oversikt over hvilke fanger USA nekter å stille for retten.

Frigitt til aviser I går ble en 15 siders liste, med utfyllende detaljer om disse fangene, frigitt til The New York Times og The Miami Herald.

- Regjeringens kategorier, i likhet med metoden de bruker for å sortere fangene i dem, er fundamentalt gal, mener Zeke Johnson i Amnesty International.

- I henhold til folkeretten har alle disse fangene enten krav på å bli tiltalt, slik at de kan prøve sin sak i en føderal domstol, eller å bli løslatt, sier han.

Lista Blant de 46 fangene på lista kommer 26 fra Jemen, tolv av dem er afghanere, tre er saudiarabere, to er kuwaitere, to er libyere, én er kenyaner, én er marokkaner og én er somalier.

To av fangene på lista er døde, begge afghanere, skriver AFP. En av dem har begått selvmord, den andre døde av hjerteproblemer.

- Det er fundamentalt for vårt demokrati at offentligheten kjenner identiteten på de menneskene vår nasjon nekter frihet og hvorfor de blir holdt innesperret, sier Dixon Osborn i organisasjonen Human Rights First til AFP.

I fire måneder har det pågått en sultestreik blant fangene i leiren på Cuba.

Tvangsmating Amerikanske myndigheter opplyser at 44 Guantanamo-fanger blir tvangsmatet.

President Barack Obama lovet før han ble valgt til president i 2008 å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen, men fem år senere sitter fortsatt 166 menn innesperret der, skriver NTB.

PROTESTERER: Familiemedlemmer av fanger fra Jemen som sitter innesperret på Guantanamo krever at deres kjære slippes fri. Foto: AFP/MOHAMMED HUWAIS/NTB Scanpix
PROTESTERER: Familiemedlemmer av fanger fra Jemen som sitter innesperret på Guantanamo krever at deres kjære slippes fri. Foto: AFP/MOHAMMED HUWAIS/NTB Scanpix Vis mer