Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Gutteklubben Grei

Se verstinglista over stedene kvinner ikke slipper til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingsbarometeret

Likestillingsbarometeret er utarbeidet av Likestillingssenteret, og måler hvor langt likestillingen mellom kvinner og menn er kommet i samfunner.

Metoden har blant annet vært å telle antall kvinnelige og mannlige ledere, ansatte, tillitsvalgte og folkevalgte. Barometeret sammenligner også yrkesdeltakelse, lønn og arbeidstid hos kvinner og menn.

Likestillingsbarometeret har 0 som bunnpunkt (bare menn) og 10 som topp (fulll likestilling). Stat og styring og sektoren arbeidsliv får 7 poeng, forskning og utdanning får 6, kommunene får 5 og næringslivet får 3 poeng på likestillingsbarometeret.

Barometeret er laget for første gang i år, og Likestillingssenteret akter å lage nye slike rankinglister for å vise hvilken vei utviklingen går.

(NTB)

Hva har Petroleumsfondet, Sveio kommune, Kværner og Institutt for Statsvitenskap til felles? Jo, de er alle på verstinglista i årets likestillingsbarometer.

Her er lista:

Stat og styring

Petroleumsfondet blir pekt ut av Likestillingssenteret i årets barometer som bunnotering innen området Stat og styring. Alle topplederne i fondet er menn, og blant 37 ansatte i forvaltningsavdelingene er det bare seks kvinner. Toppnoteringen går til det nye NRK-styret, som har like mange kvinner som menn.

Kommune

Sveio kommune i Hordaland blir pekt ut som bunnkommunen med bare åtte prosent kvinner i kommunestyret. Bare 14 av 435 kommunestyrer har et kvinneflertall. I resten av landet er det gutta som styrer. Sosialistisk Venstreparti stikker av med toppnoteringen i kommunal sektor, med tilnærmet like mange kvinner som menn blant sine kommunestyrerepresentanter.

Næringsliv

Kværner havner ikke overraskende på bunn innen næringslivet. Toppsjef Kjell Alsmkog har med uttalelser som «den som går fra jobben for å følge guttungen på fotballtrening, har ikke noen

framtid i selskapet» ikke akkurat pekt seg ut som noen murbrekker for å tilpasse arbeidslivet til moderne familieliv. Selskapet utmerker seg med å ikke ha en eneste kvinne i hverken konsernledelsen eller styret.

Toppnoteringen går til Xerox AS, som i tillegg til å ha økt kvinneandelen i bedriften med ti prosent på fem år også har innført et eget likestillingsregnskap. Bedriften har som målsetning å ha 40 prosent kvinnelige ansatte innen utgangen av 2001. Telenor får også ros for å være det første store norske selskapet med et kvinneflertall i styret.

Utdanning

Institutt for statsvitenskap ved Universitet i Oslo havner på bånn innen forskning og utdanning. Instituttet har ikke greid å finne plass til en eneste kvinne blant sine 20 professorer. Norges Handelshøyskole får toppnoteringen fordi den har øremerket vitenskapelige stillinger for kvinner.

Arbeidsliv

Innen kategorien arbeidsliv får den avgåtte sentrumsregjeringen både topp- pg bunnotering. Bondeviks disipler får ros for å ha innført egen opptjeningsrett for fedre til fødselspermisjon, men får ris for å ha innført kontantstøtten uten å ha gjennomført analyse av likestillingskonsekvensene.