Her er Hagens «industrivilla»

Carl I. Hagen fant smutthullet i lovverket, og for 6,7 millioner sikret han seg boligen der han og Eli skal trekke seg tilbake til når Hagen trapper ned politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NØTTERØY/OSLO (Dagbladet): Nøtterøy-boligen på «Costa del Hagen» er egentlig et næringsbygg og Hagen må være «vaktmester». Carl I. Hagen har betalt 6,7 millioner for sitt flotte industribygg ved stranda. Her er det ifølge kommunens egne planer ikke tillatt med boligbygging, men det er åpnet for såkalte «vaktmesterboliger». Hagens er på 330 bruttokvadratmeter, noe som gir et bruksareal på 274 kvadratmeter. Men vær obs, Carl Ivar - på halvparten må det foregå næringsvirksomhet. Og eiendommen likner alt annet enn et næringsbygg.

- Dette er sniketablering av luksuriøse boliger i et område som er regulert til næringsvirksomhet. Nå får de som kjøper seg inn, bolig klin inntil strandsonen. Det ville ikke blitt tillatt dersom området hadde vært regulert for boliger, er det kontante svaret Tone Kalheim, Elisabeth Hofstad, Stein Vidar Samuelsen (alle SV) og Per Samuelsen (RV), fra Felleslista - en valgsammenslutning mellom SV, RV og uavhengige politikere på Nøtterøy.

Frp-ordfører

Men Carl I. Hagen flytter til Frp-land. Både Nøtterøy og de to nabokommunene Tønsberg og Nøtterøy har fått Frp-ordfører for første gang. Hagen kan støtte seg på sin egen ordførers tolkning av regelverket.

- Vel, det er ikke til å stikke under en stol at de fleste bor der de driver sin næringsvirksomhet. Carl I. Hagen kan for eksempel opprette et firma eller foretak, leie ut til seg selv - og bruke bygget til kombinert bolig og kontor. Jeg ser ingenting galt i å gå fram på denne måten. Uansett hvilke virksomheter Hagen vil legge til bygget han har kjøpt og kommer til å bosette seg i, er han hjertelig velkommen til Nøtterø kommune, sier Frp-ordfører Bjørn Kåre Sevik.

- De fleste er bygd som bolighus, erkjenner Sevik.

- Hvorfor?

- Det er jo et veldig flott sted å bo. Og så ligger det fint skjermet i en blindvei, sier Sevik.

Industriområde

Det er til strandparadiset Kalvetangen nord på Nøtterøy, like utenfor Tønsberg sentrum Carl I. Hagen gradvis skal trekke seg ut av politikken. I 2006 går han av som partileder, og i 2005 går han av som parlamentarisk leder. Alle brikkene i retrettplanen falt på plass da han forrige uke fikk kloa i strandperlen i Nøtterø kommune.

Kommunaldirektør for teknisk sektor i Nøtterøy, Petter Tallerås, forteller at området på Kalvetangen var en dumpeplass for industriavfall fram til midt på 80-tallet. Området ble så regulert som industriområde i 1987.

- I sluttfasen av reguleringsplanen ble det søkt om å få tillatelse til å bygge boligdel til industribyggene. Dette var tenkt som vaktmesterbolig eller liknende. Det var ingen regler for hvordan dette skulle håndteres. I 89 ble det bygd store boliger der ute, og området ble veldig boligaktig. Hovedutvalget i kommunen besluttet da at det skulle settes en grense for hvor stor del av industribyggene som skulle gå til boligformål, forteller Tallerås.

I samme bygg

Regelen ble at 50 prosent av industribyggene skulle være boligformål, maksimalt 150 kvadratmeter. Realiteten kan synes å være en helt annen. På området ligger store villaer, flere på over 300 kvadratmeter, der det er ekstremt vanskelig å se hva som er industriområde. Et 30-talls selskaper er registret på Kalvetangen, og et stort antall er enkeltmannsforetak.

Mange mener at de flotte villaene er bygd for å gi inntrykk av å inneholde industrilokaler. På tegningene over boligene er det ikke alltid lett å se hvilke deler som er næringsbygg og hva som er bolig, for de ligger gjerne i samme etasje og med bare en vegg imellom.

Gir feil inntrykk

Etter det Dagbladet erfarer er det vanlige at «industridelen» av boligene leies ut til enkeltforetak eid av huseier, og at det er lite reell næringsvirksomhet som drives på området. Mye fantasifull beskrivelse av næringseiendommene er gjort. En av Hagens naboer beskriver ifølge Dagens Næringsliv at det flotte svømmebassenget skal brukes til babysvømming.

- Problemet er at det visuelle inntrykket av stedet er at det er et eksklusivt boligområde. Det er dette inntrykket som gir reaksjonene. Men vi mener området er vellykket som næringsområde. Det er et 100-talls arbeidsplasser der, sier Tallerås .

Rikmannsgetto

Sv-politiker Svein Lundby fra Nøtterøy har kjempet mot det han mener er en urett mot lokalbefolkningen i området. Han sitter i kommunestyret for Felleslista, sammen med RV.

- Det har vært sterk motstand mot denne reguleringen og bruken av Kalvetangen i lokalbefolkningen. Vi var helt imot at det skulle være lov til å bygge vaktmesterboliger, og vi marsjerte ut av kommunestyresalen da det ble vedtatt. Det er urettferdig, sier Lundby.

- Vaktmesterboliger! Dette har blitt palasser! Jeg ser det litt humoristisk, at Hagen nå kan overvåke sitt eget område som vaktmester. Men han må dokumentere at han skal drive med næringsvirksomhet. Det blir interessant å høre hva det skal bli, sier Lundby.

Han mener reguleringen av Kalvetangen til industrivirksomhet med vaktmesterboliger er en omgåelse av reglene.

- Høyre og Fremskrittspartiet trumfet dette gjennom politisk, slik at de kunne beslaglegge strandeiendommer fritt. Det er et eksempel på at man i Frp-land omgår alt. Området har blitt en slags rikmannsgetto, der ingen av dem som bor der deltar i fellesskapet. Det er helt umulig for lokalbefolkningen i nærheten å ta seg ned til strandlinjen for å bade. Vi har laget kyststi langs store deler av nøtterøykysten, men på Kalvetangen får vi ikke lov, sier Lundby

Selskapene forsvant

Næringssjef i Nøtterøy og Tjøme, Jonathan Hall, sier at hele saken med Kalvetangen er spesiell.

- Det gikk som man kunne forvente når det ble gitt tillatelse til boligbygging av vaktmesterboliger. Det var en god del selskaper som etablerte seg i industriområdet, og IT-selskapene trivdes. Men de forsvant med de dårlige tidene, og nå er det et attraktivt område for boliger. Det er helt legalt, men det har blitt som det har blitt. Jeg gråter ingen tårer, men det kunne ha blitt et fint næringsområde, og jeg tror ikke løpet er kjørt. Men med de eiendomsprisene som har kommet der ute nå, tror jeg ikke selskaper vil etablere seg. Man er naiv hvis man ikke tror at det er pengene som bestemmer, sier Hall.

<B>HUSET:</B> Lokalpolitikere reagerer på det de kaller sniketablering.