Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Hagens krav

Frp la fram en kravliste til Bondevik-regjeringen på 6 milliarder kroner som partiet selv betegnet som meget moderat. Tøft og betydelig, var ordene Høyres parlamentariske leder, Oddvar Nilsen brukte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag klokken 12 skal Nilsen gi svar.

- Jeg gidder ikke bruke mine små grå på å tro noe som helst, svarte partileder Carl I. Hagen, da han ble bedt om å kommentere sannsynligheten for at partiet får gjennomslag hos regjeringen.

Fremskrittspartiet ber om 1 milliard kroner mer i skattelette til dem som tjener under 198.000 kroner. For skatteklasse 2 vil Frp øke innslagspunktet i toppskatten med 20.000 kroner, til 362.200 kroner. Uføre og pensjonister skal slippe å betale egenandeler for medisiner på blå resept, en utgift på 100 millioner kroner. En mildere avkorting av pensjonene for gifte eller samboende pensjonister koster 390 millioner.

Fremskrittspartiet ønsker å speilvende dagens praksis med prisregulering av avgifter, mens fradragene ikke justeres. Det koster på papiret 738 millioner, men dette er et tiltak som bidrar til lavere prisstigning og dermed øker muligheten for rentenedgang, fremholdt Hagen.

I tillegg til kravene på 6 milliarder kroner la Frp også fram 24 forslag til såkalte strukturtiltak, det vil si saker man ønsker å inngå bindende avtale om skal gjennomføres i inneværende stortingsperiode. Blant de viktigste forslagene er:

  • Arveavgiften fjernes. Med virkning fra 1. januar 2003 reduseres alle arveavgiftssatser med 33,33 prosent.
  • Kvantumsrabatten ved pådømmelse av lovbrudd endres vesentlig fra 1. januar 2002.
  • Utvidelse av fengselskapasiteten, blant annet gjennom avtaler med vaktselskaper og eiendomsselskaper.
  • Dokumentavgiften fjernes.

Fremskrittspartiet ønsker å gjøre et løft for hjelpepleiere og sykepleiere.

- I tidligere tider het det at Stortingspolitikerne skulle holde hendene fra fatet i lønnsforhandlingene. Men i valgkampen vi har bak oss sto Jens Stoltenberg fram og gjorde et stort nummer av lønnsløftet for lærerne. Vi vil gjerne gjøre det samme for sykepleiere og hjelpepleiere. Det er ingen grunn til at vi ikke skulle kunne gi dem samme løft, sa Hagen.

Når det gjelder innvandringspolitikken vil partiet at man avpasser mottaket etter budsjettet.

- Hvis antall asylsøkere ser ut til å øke utover det som kan finansieres innenfor den gitte budsjettramme, forutsettes det at det iverksettes tiltak for å begrense antall asylsøkere, heter det.

- Dette er jo samme prinsipp som man anvender når det gjelder gamle og syke, sa Hagen.

(NTB)

Hele Norges coronakart