En politimann fra Beredskapstroppen, Oslo-politiets topptrente enhet for skarpe oppdrag, har status som mistenkt etter hendelsen på Grønland like før klokka to natt til søndag 9. juli.
En mann tidlig i 20-åra ble skutt da Beredskapstroppen stormet et hotellrom. Spesialenheten for politisaker har beskrevet skuddet, som ifølge Dagbladets opplysninger traff mannen i overkroppen, som «utilsiktet».
Politimannen som skjøt, har forklart at han umiddelbart satte i gang livreddende førstehjelp da han skjønte hva som hadde skjedd.
Mannen som ble skutt er fremdeles lagt inn på Ullevål sykehus med alvorlige skader.

Mann skutt av politiet
- Uventet og sjokkerende
Dagbladet har fått tilgang til en video som er tatt bare minutter etter at skuddet falt inne på hotellrommet.
Videoen viser hvordan en en politimann fra Beredskapstroppen og to ambulansearbeidere hjelper den skuddskadde mannen på gata utenfor hotellet. Etter få sekunder kommer en annen ambulansearbeider til med en båre for å få mannen vekk fra stedet og til traumemottaket på Ullevål sykehus.
Mannen skriker av smerte mens han ligger på bakken.
- Det var overraskende, uventet og sjokkerende, oppsummerer Arild Humlen, advokaten til en annen mann i 20-åra som var til stede da skuddet falt.
Humlens klient har forklart at han, kameraten og flere andre hadde vært ute på byen natt til søndag.
- De var på vei til et annet utested da mannen som ble skutt, etter min klients oppfatning, måtte innom hotellet en tur for å gå på toalettet.

- Plutselig ble døra slått inn
Kameratene gikk opp på hotellrommet. Den ene av dem gikk på toalettet og den andre ventet i rommet utenfor, forteller Humlen.
- Plutselig ble døra slått inn. Ting skjedde veldig fort. Han skjønte ikke helt hva som foregikk, men forholdt seg rolig, avventende og hadde oppmerksomheten sin rettet mot politiet.

- Skuddet gikk av utilsiktet
Mannen har forklart at kameraten kom ut fra toalettet med mobiltelefonen i hånda.
- Så smalt det, sier Humlen.
Ifølge hans klient skal det ikke ha vært noe aggressivt forløp til skytingen.
Det har ikke lykkes for Dagbladet å få en kommentar fra politimannens forsvarer, advokat Espen Johansen, men han har tidligere uttalt at det er gitt en detaljert forklaring til Spesialenheten for politisaker, som etterforsker hendelsen.
- Forklaringen gir ikke grunnlag for at han kan erkjenne straffskyld. Skuddet var utilsiktet, sa Johansen til VG tidligere denne uka.
Siktet for narkotikaovertredelser
Oslo politidistrikt har opplyst at bakgrunnen for politiaksjonen på Grønland er en målrettet plan om å ramme miljøer som omsetter narkotika i sentrumsområdet i Oslo.
Tre personer, også mannen som ble skutt og kameraten som var til stede, er seinere siktet for narkotikaovertredelser etter at politiet gjorde beslag på hotellrommet.
Politiet har ikke ønsket å kommentere hva som er beslaglagt, eller størrelsen på beslaget, men ifølge Dagbladets opplysninger skal det dreie seg om et mindre kvantum.
- Siktelsens faktisk grunnlag er så vag at jeg har vanskelig for å forstå hva som er relasjonen mellom det som er beskrevet og min klient. Han stiller seg helt uforstående til dette. Han har ingen kunnskap om, medvirkning til eller delaktighet i noe narkotikabeslag, sier Humlen.

- Veldig unødvendig
Advokaten stiller spørsmål ved politiets framgangsmåte den aktuelle søndagsnatta.
- At skuddet var «utilsiktet», sier ekstremt lite. Det kan tolkes som et uhell, misoppfatning av en aktuell situasjon eller en mekanisk feil. At det var «utilsiktet», sier også noe om situasjonen i rommet - at det ikke var noen omstendigheter som tilsa at det var nødvendig å fyre av skudd, verken varselskudd eller skudd mot en person, sier Humlen.
Han forteller at hans klient er sterkt preget av hendelsen som rammet kameraten.
- Han har vanskelig for å konsentrere seg og får flashback til opplevelsen, sier Humlen.

Han mener at episoden viser behovet for kroppskamera hos norsk politi.
- I denne typen skarpe oppdrag burde det være et minimumskrav. Det ville gitt verdifull og objektiv informasjon om hva som foranlediget og utløste skuddet, sier Humlen.
Daniel Storrvik er forsvarer for den tredje siktede - en mann i 20-åra som hadde forlatt hotellrommet like i forkant av skytingen, men som ble pågrepet dagen etter.
Også Storrvik reagerer på politiets framgangsmåte.
- Det framstår som veldig unødvendig og noe som lett kunne ha vært unngått. Det var ingen grunn til at politiet skulle gå fram på denne måten, sier han til Dagbladet.
Storrvik legger til at hans klient nekter straffskyld for narkotikasiktelsen.

Spesialenheten: Ingen trusselsituasjon
Etter det Dagbladet får opplyst skal ingen av mennene på hotellrommet ha vært bevæpnet. Ifølge Spesialenheten for politisaker var det heller ingen konkret trusselsituasjon som foranlediget skuddet, framkom det i en pressemelding mandag denne uka.
Dagbladet har bedt om en kommentar til hendelsesforløpet på Grønland fra Oslo politidistrikt, som henviser til Spesialenheten for politisaker, da det er en pågående etterforskning der en av deres ansatte har status som mistenkt.
Thomas B. Arntsen, påtalefaglig etterforskningsleder i Spesialenheten, har ingen ytterligere kommentarer til hendelsesforløpet utover det som allerede er opplyst i pressemeldingen.
Politimannen er rutinemessig tatt ut av operativ tjeneste av Oslo politidistrikt. Han har fortsatt status som mistenkt og saken er kodet som kroppsskade.
- Vi etterforsker uansett med henblikk på ulike hypoteser og potensielle straffebud, sier Arntsen til Dagbladet.
Advokat Sidra Bhatti er forsvarer for mannen som ble skutt, men hun har foreløpig vært tilbakeholden med å kommentere saken.
- Jeg har ikke fått snakket med min klient. Han er alvorlig skadd, sa Bhatti til Dagbladet tidligere denne uka.
Spesialenheten har heller ikke avhørt den fornærmede mannen ennå, opplyser etterforskningsleder Arntsen.