Her er hele registeret

Stortingets presidentskap vil ha full gjennomgang av den frivillige ordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld bestemte Stortingets presidentskap at hele ordningen med det frivillige registeret for stortingsrepresentantenes og regjeringsmedlemmenes interesser skal gjennomgås på nytt.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og SVs Olav Gunnar Ballo er pådrivere for at registeret blir obligatorisk og mer detaljert.

Påstanden om at Carl I. Hagen, nå visepresident i Stortinget, fikk 100 000 kroner i honorar fra Se og Hør i samme periode som Fremskrittspartiet kjempet for at ukebladet skulle fritas for moms, har satt fart i den interne debatten på Stortinget om det «sovende» registeret.

Ingen endringer siden 1997

Det var presidentskapet som opprettet registeret i 1990, og gjorde den siste endringen i statuttene i desember 1997.

Presidentskapet bestemte selv under siste revisjonen i 1997 at opplysningene ikke skulle legges ut på nett, men at det bare skal kunne bestilles i papirversjon fra Stortinget. Dette er ikke endret siden.

Dagbladet.no presenterer her hele registeret på nett, slik det er oppdatert pr. 12. februar i år.

Register for Stortingsrepresentantenes og regjeringsmedlemmenes økonomiske interesser [PDF]

 PRESIDENTSKAPETS LEDERE:  Stortingspresident Thorbjørn Jagland og visepresident Carl I. Hagen. Foto: Scanpix
PRESIDENTSKAPETS LEDERE: Stortingspresident Thorbjørn Jagland og visepresident Carl I. Hagen. Foto: Scanpix Vis mer

38 av stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene har oppgitt at de ikke har noen registreringspliktige interesser.

Slutt på billig jakt

Næringsminister Dag Terje Andersen er eneste statsråd uten noe å registere. I den forrige oppdateringen fra oktober 2006 sto næringsministeren med leie av jaktterreng for småvilt hos Treschow-Fritzøe på ansatt-betingelser som eneste gode. Da hadde ikke Andersen «ryddet opp» siden 1996, men det har han nå.

Nei av prinsipp

Tre Frp-representanter har opplyst at de ikke ønsker å registrere sine interesser: Anders Anundsen, Vestfold, Ulf Erik Knudsen, Buskerud og Øivind Korsberg, Troms. En fjerde Frp\'er - Jan-Henrik Fredriksen fra Finnmark - er den eneste som ikke har gitt nioen lyd fra seg. 

Ekspedisjonsleder Bjørn Skantz ved Stortingets konstitusjonelle kontor har holdt registeret a jour siden starten.

- Nettpublisering var ikke noe stort tema ved den siste revisjonen. Dessuten var det endel skepsis den gangen mot muligheten for å kople flere registre, sa Skantz til Dagbladet.no sist høst.

Da Skantz gikk av med pensjon tidligere i vinter, var det spesialrådgiver Brit Brenno ved samme kontor som overtok det administrative ansvaret.

- Da jeg sendte en mail til alle stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene om at det var jeg som skulle overta ansvaret, var det mange som kom med oppdaterte opplysninger. Derfor oppdaterte vi registeret pr. 12. februar, sier Brenno.

Hun kjenner ikke til bakgrunnen for at registeret ikke ligger ute på Stortingets nettsider.

Jaglands egne innrapporteringer

Dette er opplysningene stortingspresident Thorbjørn Jagland selv har meldt inn:

LØNNET STILLING M.V.: Honorar for diverse artikler.

YTELSER ANDRE LAND: Sølvskrin fra Portugals statsminister i forbindelse med OSSE-møte. Samovar fra russiske ambassade. Teppe fra Nasjonale Motstandsråd Iran. Klokke fra Israels utenriksminister David Levy. Bilde fra den kinesiske utenriksminister.

GAVE INNENLANDS GIVER: Bøker fra Tiden forlag. Diverse flasker vin fra enkeltpersoner og organisasjoner Bilde fra Jan Vincents Johannessen/Weidemann.

Gaver og ytelser for mindre enn 2 000 kroner bør ikke oppgis, heller ikke verdien av interessene som er registrert.

SAMOVAR-GAVE: Stortingspresident Thorbjørn Jagland har oppgitt til Stortingets økonomiske register at han har fått en samovar i gave far den russiske ambassaden. Her et eksklusivt eksemplar av en russisk tebrygger på den kjente New York-restauranten Russian Tea Room, som ble gjenåpnet i okotber i fjor.