HELSEVESENET STÅR KLART: Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet er klare til å ivareta eventuelt skadde Statoil-medarbeidere og de mange pårørende som befinner seg i en uavklart situasjon når det gjelder angrepet mot Statoil-anlegget i Algerie. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
HELSEVESENET STÅR KLART: Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet er klare til å ivareta eventuelt skadde Statoil-medarbeidere og de mange pårørende som befinner seg i en uavklart situasjon når det gjelder angrepet mot Statoil-anlegget i Algerie. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

Her er helsemyndighetenes redningsplan

Eventuelt skadde Statoil-ansatte kan bli behandlet lokalt, i Sør-Europa eller flydd hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  En traumatolog på stedet vil avgjøre hvor eventuelt skadde skal behandles. De fleste vil bli behandlet lokalt eller sendt hjem. Det finnes flere behandlingsressurser i nærområdet. De samlede ressursene i forsvarssamarbeidet vil bli utnyttet. I tillegg kan kompetente klinikker i Sør-Europa bli benyttet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Flere fly på vei
Helsedirektoratet har vært en del av Utenriksdepartementets Algerie-kriseteam siden i 12-tiden i går formiddag. De bistår myndighetene både med planer for eventuelt skadde ved gassanlegget In Amenas og pårørende hjemme i Norge. Represesentanter fra både politi, forsvar, diplomati og helsevesen er sendt i et utrykningsteam til Algerie fra UD. Ifølge både helsedirektøren og statsministeren klargjøres også et eget fly med helsepersonell, leger og sykepleiere, for avreise til Algerie.

Statsminister Jens Stoltenberg sa på sin pressekonferanse i kveld at algeriske myndigheter har bekreftet at det er godt med tilgjengelig medisinsk personell i området. Statoil-sjef Helge Lund informerte i kveld om at også Statoil og BP vil sende inn i området to fly med medisinske ressurser fra Tunisia og Spania. Ikke-kritisk personell skal sendes hjem.


Advarer barn mot media
Når det gjelder de pårørende har helsemyndighetene tett kontakt med Statoils bedriftshelsetjeneste.

- Statoil har kompetanse når det gjelder helsetilbud i forbindelse med ulykker og katastrofer. Vi har gitt råd om hva pårørende som er i en uavklart situasjon trenger nå og på sikt. Det vil bli etablert samarbeid mellom bedriftshelsetjenesten og den offentlige helsetjenesten. Vi er spesielt opptatt av at barn må bli godt ivaretatt, og samarbeider med Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress og med Senter for krisepsykologi i Bergen. Det er viktig at barn får tilgang på informasjon som er realistisk. Det er en fordel at de får den gjennom voksne, og ikke oppsøker den selv gjennom media, sier helsedirektøren.

Vet mer
På spørsmål om hva de vet om hendelsesforløpet og om helsetilstanden til gislene, svarte statsministeren i kveld at de av sikkerhetshensyn ikke har mer informasjon som de kan bekrefte. Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sa tidligere i dag til Dagbladet at de har informasjon om dette.