Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er hestegården der statsråden griper inn

Landbruksminister Lars Peder Brekk: - Ikke fornøyd med håndteringen. Hesteholder Ingeborg: - Ingen planer om å slutte.

 HESTESTRID I:  - Hestene har det bra, og vi skal følge også de nye påleggene fra Mattilsynet, sier Ingeborg Dybwad Ryeng - her med hestene Saphir (hvit bless) og Sir Lancelot. Påleggene gjelder blant annet stallbygningen i bakgrunnen. Bildet er tatt onsdag av familien på gården med det omstridte hesteholdet - etter invitasjon fra Dagbladet. Foto: Helene Dybwad, Bunes gård.
HESTESTRID I: - Hestene har det bra, og vi skal følge også de nye påleggene fra Mattilsynet, sier Ingeborg Dybwad Ryeng - her med hestene Saphir (hvit bless) og Sir Lancelot. Påleggene gjelder blant annet stallbygningen i bakgrunnen. Bildet er tatt onsdag av familien på gården med det omstridte hesteholdet - etter invitasjon fra Dagbladet. Foto: Helene Dybwad, Bunes gård. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Lars Peder Brekk gjentar kritikken mot sitt eget fagorgan Mattilsynet, etter at en dyrevernsak for en svært sjelden gangs skyld ble tatt opp fra Stortingets talerstol for fem uker siden.

I et brev tirsdag stilt til Stortinget, slik reglene er for saker som blir tatt opp i spørretimen, skriver landbruksministeren at han nå selv får direkte rapporter fra Mattilsynet for Troms og Finnmark for å holde kontroll med at tiltakene med den aktuelle dyrevernsaken blir fulgt opp.

Ved en ny inspeksjon, etter at saken var oppe i Stortinget 12. mars, ble det også påvist forhold som er i strid med regelverket.

1.000 kroner dagen - Dagbøter på 1.000 kroner vil løpe inntil Mattilsynet vurderer stallene på gården som gode nok. Mattilsynet har forsikret meg om at de fortløpende vil vurdere bruk av virkemidler i denne saken, skriver statsråd Brekk, som tydeliggjør at han har satt sitt eget fagorgan «under administrasjon» i denne betente saken.

Allerede dagen etter saken var tatt opp i spørretimen, kom statsråden med sin første skriftlige beklagelse av Mattilsynets håndtering. Og Mattilsynet i Troms og Finnmark beklaget direkte på sine hjemmesider. 

Det er Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann Torgeir Trældal som har dratt kontrollen med det konfliktfylte hesteholdet på Bunes gård utenfor Tromsø inn for Stortinget.

Dyrevernere og familien på gården har «ligget i krig» i mer enn ti år.

- Landbruksministeren skal ha ros for å ha tatt fatt i Mattilsynet denne gangen. Jeg skal personlig følge opp at alt er som det skal være i denne saken innen en måned. Og da skal jeg gå videre med Mattilsynets rolle i slike saker på mer generelt grunnlag.

 HESTESTRID II:  Landbruksminister Lars Peder Brekk måtte svare for oppsynet med det omstridte hesteholdet på Bunes gård på Stortinget. Nå har statsråden for andre gang på fem uker kommet med skarp refs av Mattilsynet.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB SCANPIX.
HESTESTRID II: Landbruksminister Lars Peder Brekk måtte svare for oppsynet med det omstridte hesteholdet på Bunes gård på Stortinget. Nå har statsråden for andre gang på fem uker kommet med skarp refs av Mattilsynet. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB SCANPIX. Vis mer

- Jeg har fått meldinger om saker som ligner på samme unnfallenhet fra andre steder i landet også, sier Trældal til Dagbladet.

Heksejakt? - Kan familien på Bunes gård ha blitt utsatt for en heksejakt i denne saken ?

- Jeg har ikke vært på gården selv, og kjenner ikke direkte verken folkene eller forholdene. Mitt anliggende er Mattilsynet som ikke har tatt grep og i det minste sørget for at tiltak de selv har pålagt er blitt gjennomført, sier stortingsrepresentanten fra Nordland.

Men «heksejakt» kan datteren på gården, Ingeborg Dybwad Ryeng (22), si mye om på vegne av seg og foreldrene.

- Heksejakt er bare forbokstaven av hva vi har opplevd gjennom årene. Folk har stadig tatt seg ulovlig inn her. Vi har anmeldt flere forhold som blir etterforsket av politiet, blant annet verbale drapstrusler mot min far. Såkalte dyrevernere har spredt løgner om oss over hele landet, blant annet på Facebook, sier Ingeborg Dybwad Ryeng til Dagbladet.

- Hvordan opplever du landbruksministerens håndtering av saken ?

- Han har bare hørt versjonene til de som vil oss vondt. Vi har alltid hatt et godt og faglig forhold til Mattilsynet.

Slutter ikke med hest Hun og foreldrene har ikke planer om å slutte med hestehold.

- Det er 17 hester her på gården nå, og de har det bra. Vi har alltid fulgt opp Mattilsynets pålegg, selv om det har tatt lenger tid noen ganger enn planlagt.

 HESTESTRID III:   Stortingsrepresentant Torgeir Trældal varsler at han vil ta opp Mattilsynets håndtering av andre dyrevernsaker når konfliktsaken i Tromsø er avklart. Foto: Fremskrittspartiet.
HESTESTRID III: Stortingsrepresentant Torgeir Trældal varsler at han vil ta opp Mattilsynets håndtering av andre dyrevernsaker når konfliktsaken i Tromsø er avklart. Foto: Fremskrittspartiet. Vis mer

-  Men det skyldes i mange tilfeller at vi har måttet bruke tid på folk som trakasserer oss, sier Ingeborg Dybwad Ryeng.

Hun regner med at de siste påleggene fra Mattilsynet skal være gjennomført innen tidsfristen.

Selv oppfatter hun det ikke som familien er i krig med kritikerne.

- Mattilsynet har prøvd å få mekling mellom oss og de som trakasserer oss. Vi takket ja, men de takket nei. Ved flere anledninger har vi prøvd å få snakke fredelig og rolig med dem, men de har kun svart med en anmeldelse i retur, sier 22-åringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling