Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er hestehandlene

SV får Lotofen og Vesterålen. Ap får Afghanistan og en strengere asylpolitikk.

IDYLL:_Kristin Halvorsen og SV får gjennomslag for kravet om å verne Lofoten og Vesterålen mot oljeboring. Her er SV-lederen på valgmøte i Svolvær under valgkampinnspurten. Foto: Linda Næsfeldt
IDYLL:_Kristin Halvorsen og SV får gjennomslag for kravet om å verne Lofoten og Vesterålen mot oljeboring. Her er SV-lederen på valgmøte i Svolvær under valgkampinnspurten. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dette mener innsidere i de rødgrønne partiene blir utfallet av regjeringsforhandlingene mellom Ap, SV og Sp. Ap og heller ikke Sp vil vike på Nato-strategien i Afghanistan. Asylpolitikken har blitt strammet inn flere ganger siden SV tok dissens på deler av tiltakene i fjor. På dette området har Ap tatt kommandoen og har tenkt å beholde den.

Dragkamper

Derimot godtar Ap at SV trenger å vinne slaget om Lofoten og Vesterålen for å i det hele tatt kunne sitte i regjering.

Spørsmålet er om de sikrer varig vern mot oljevirksomhet eller vern i fireårsperioden, i tråd med Senterpartiets program. Mens Nordland Ap og deler av LO er veldig for oljevirksomhet, er ander deler av Ap sterkt mot. I går var det tid for sentralstyremøter, bløtkakespising og valganalyser, men også for posisjonering for harde dragkamper mellom de tre regjeringspartnerne om politikk og posisjoner. Det er ennå ikke bestemt når forhandlingene om en ny regjeringplattform starter, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Ap krever mer

Valget styrket Ap og svekket SV. Det endrede styrkeforholdet mellom partiene må få konsekvenser. Det bekreftet statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg i går. Partisekretær Raymond Johansen utdyper overfor Dagbladet:

—Ap har styrket seg. Det betyr at velgerne ønsker mer Ap-politikk. Sentralstyret er kjempefornøyd med Aps valgresultat, og ønsker at det skal reflekteres i regjeringen, sier Johansen til Dagbladet.

—SV-leder Kristin Halvorsen sier det er rødgrønn politikk velgerne har sagt ja til?

—Det er greit at hun sier det, men hvis man deler de tre partienes velgere på tre, blir det 76 prosent til Ap. Det er ikke tre like store partier. Men vi må selvsagt samarbeide slik at alle får nytte av det, sier Johansen.
Kamp om kunnskap

Dette betyr at Ap vil ha større gjennomslag, trolig både i politikk og statsrådsposter. Senterpartiet vil heller ikke godta at SV får en statsråd mer enn dem.

Etter det Dagbladet forstår, er det duket for kamp om kunnskapsdepartementet. Dette departementet som fikk ansvaret for barnehageutbyggingen i 2005, har vært blant SVs prioriterte. Men etter det Dagbladet erfarer, vil Ap også gjøre krav på det nå.

En måte å redusere antallet SV-statsråder på, er å legge ned fornyings- og administrasjonsdepartementet som Heidi Grande Røys har bestyrt, og overføre oppgavene til andre departementer.

Det blir uansett nye runder om den departementsfordelingen som ble foretatt på Soria Moria i 2005.

Et forslag som verserer, er å flytte barnehagefeltet tilbake til barne- og likestillingsdepartementet, der det lå tidligere.

Det snakkes også om å flytte forskningspolitikken til næringsdepartementet. Det vil også bli drøftet om arbeids- og inkluderingsdepartementet fungerer i sin nåværende form.

Utskiftninger

Etter fire år i regjering ligger det an til noen utskiftninger og rokkeringer. Det er ventet at næringsminister Sylvia Brustad går ut av regjeringen. Hun vil flytte tilbake til Hedmark. Men det kan også hende Stoltenberg vil ha henne med en stund til. Trond Giske har sagt en rekke ganger at han vi bli der han er, i kulturdepartementet, men han er aktuell på flere andre poster.

Bjarne Håkon Hanssen er midt i prosessen med samhandlingsreformen, som er hans prosekt, og fortsetter etter alt å dømme i helse- og omsorgsdepartementet.

Det vil ikke være unaturlig om nestleder Helga Pedersen, som nå er valgt inn på Stortinget, blir parlamentarisk leder.

Arnstad tilbake?

Marit Arnstad har signalisert at hun er klar for rikspolitikken igjen, og i så fall blir hun statsråd fra Senterpartiet.

Hun var Stoltenbergs favoritt til å bli olje- og energiminister for fire år siden. Nå kan han kanskje få henne.

Aps valgresultat må reflekteres i regjeringen Raymond Johansen, partisekretær i AP

KRIG:  Jens Stoltenberg og Ap slipper å vike fra Nato-strategien i Afghanistan. Her er statsministeren på besøk i den norske ISAF leiren Camp Invictia ved Kabul i Afganistan. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KRIG: Jens Stoltenberg og Ap slipper å vike fra Nato-strategien i Afghanistan. Her er statsministeren på besøk i den norske ISAF leiren Camp Invictia ved Kabul i Afganistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!