GROV HETS: Et lite utvalg av de mange hetsemeldingene som ble lastet opp på bildedelingstjenesten Instagram. Faksimile: Expressen
GROV HETS: Et lite utvalg av de mange hetsemeldingene som ble lastet opp på bildedelingstjenesten Instagram. Faksimile: ExpressenVis mer

Her er hetsemeldingene som startet bråket

Flere hundre jenter utsatt for seksuelle, rasistiske og fornedrende beskyldninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen eksploderte utenfor en videregående skole i Göteborg i dag, etter at flere hundre meldinger med grove, fornedrende og rasistiske beskyldninger mot navngitte personer ble lastet opp på bildedelingstjenesten Instagram.

Enkelte av jentene som ble uthengt er helt nede i 14-årsalderen, ifølge Expressen.

«Hon leker alban för att hennes pappa är det, men han kan lämna henne hon kan inte språket men väljer och kalla sig alban. Hon knulla sin systers kille när hennes syster va gravid med hans dotter!», skrev noen om en av de navngitte kvinnene.

Hun «ränner runt i XX [et område i Göteborg] med särade ben i väntan på kuk, NN o hans vänner har besökt hennes fitta ett antal gånger», sto det om en annen.

En 17-årig jente anklages for å ha opprettet kontoen, men politiet sier til den svenske avisen Expressen at det trolig var flere mennesker som deltok i opplastingen. 17-årigen ble i dag innbrakt for avhør, mistenkt for grove injurier.

- Hun nekter for å ha gjort noe straffbart. Vi har ikke rukket å komme så langt, sier påtalemyndighetens Elisabeth Trouvé til Aftonbladet.se, og forteller at hun nå er sluppet fri og har fått oppnevnt en forsvarer.

En stor folkemengde stilte seg i dag opp foran Plusgymnasiet, hvor 17-åringen de hevder er bakkvinne studerer, for å «ta» henne. I tillegg til angrep mot politiet med snøballer, stein og spark, ble en ung kvinne dratt ned på bakken og utsatt for vold.

Innleggene strider mot svensk lov og de som står bak risikerer straff, sier jurist Hans-Olof Lindblom ved den svenske versjonen av Datatilsynet til Expressen.

- Å forsøke skandalisere andre mennesker på denne måten er helt klart en krenking. Om du behandler sensitive opplysninger, som en persons seksuelle aktiviteter, så kan det være straffbarn. Og fengsel ligger på denne straffeskalaen, sier Lindblom til Expressen.

Isabella Balcacian (16) er en av de mange kvinnene som ble utsatt for netthetsen.

- Personen som lastet opp bildet kalte meg for kjønnsord, og skrev at jeg hadde vært utro mot min forrige kjæreste. Det er ikke sant, sier Balcacian til Expressen.

- Jeg ble opprørt, men tok det likevel ganske rolig. Jeg vet hvor jeg har mine venner. Jeg har gode, nære venner som vet at dette er løgn. Senere ble jeg sint. Jeg kjenner mange som ble rammet av dette, fortsetter hun.

Opptøyene utenfor den videregående skolen ble koordinert via en Facebook-gruppe som nå er fjernet. Politiet opplyser at de holder skolen stengt i morgen, av frykt for at urolighetene skal fortsette.