MEGAPROSJEKT:  Den nye byen skal bygges opp på kunstige øyer i Kaspihavet, og det skal bli plass til én million mennesker. Kostnadene beregnes til å bli rundt 100 milliarder dollar. Alle foto: Avesta
MEGAPROSJEKT: Den nye byen skal bygges opp på kunstige øyer i Kaspihavet, og det skal bli plass til én million mennesker. Kostnadene beregnes til å bli rundt 100 milliarder dollar. Alle foto: AvestaVis mer

Her er historien om megabyen som ble tegnet på 20 minutter

- Jeg ville bygge en by, men vet ikke hvorfor, sier mannen bak prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormannsgale prosjektet, kalt Khazar Islands, skal bestå av 55 kunstige øyer med tusenvis av leiligheter, minst åtte hoteller, en Formel 1-bane, yacht-klubb, en flyplass og verdens høyeste bygning.

Rekordbygningen er planlagt å være hele 1050 meter høy og skal ha 189 etasjer.

Byen forventes å stå ferdig en gang rundt 2022 og ligger i Kaspihavet utenfor Aserbajdsjan, skriver New York Times, som gjort et lengre intervju med mannen bak prosjektet.

54 år gamle Ibrahim Ibrahimov er blant landets rikeste, og fikk et innfall på en flytur fra Dubai til Baku, Aserbajdsjans hovedstad.

Tegnet på 20 minutter - Jeg ville bygge en by, men jeg visste ikke hvordan. Jeg lukket øynene og begynte å se for meg prosjektet, sier han til avisa.

Her er historien om megabyen som ble tegnet på 20 minutter

Det var imidlertid ikke papir tilgjengelig på flyet, så Ibrahimov fant fram en ny skjorte, og begynte å tegne på omslagspapiret. 20 minutter seinere var en grov skisse av byen, som skal huse cirka én million mennesker, klar.

Vel framme i Baku hastet han hjem til sine arkitekter og ga dem beskjed om å lage en ordentlig skisse av tegningen han hadde laget. Byen forventes å koste cirka 100 milliarder dollar.

Korrupsjon og oljerikdom Aserbajdsjan er et lite land med litt over ni millioner innbyggere med en enorm oljerikdom, et massivt korrupsjons-problem og et land som av kritikere kalles et diktatur. Selv om det i prinsippet finnes et flerpartisystem, er det presidentens parti kalt Det nye aserbajdsjanske parti som har den dominerende rollen.

Oljerikdommen befinner seg i feltene under Det kaspiske hav, og med en rekke internasjonale selskaper som Statoil og BP hentes det opp én million fat olje per dag, som sendes mot Tyrkia. Til sammenligning henter Norge 1,9 millioner hver dag, og Saudi Arabia 11 millioner. Det gjør landet til en oljemakt med et stort potensiale, skriver New York Times, som trekker fram landets geografiske plassering mellom Sentral-Asia og Europa.

Mellom 2006 og 2008 hadde landet verdens raskest voksende økonomi med gjennomsnittlig 28 prosent hvert år.

Her er historien om megabyen som ble tegnet på 20 minutter

Og landet har blitt en mester i geopolitikk, ifølge avisa. Etter at Aserbajdsjan fikk selvstendighet i 1991, har landet pleiet forholdet til USA, Russland og flere Europeiske land. I slutten av 2011 Aserbajdsjan valgt inn i FNs sikkerhetsråd der landet blant annet har stått sammen med USA i fordømmelsen av Syria, mot Russland og Kina på den andre siden.

- Dette er et veldig lite land på en betydelig eiendom. Aserbajdsjan fører en svært realpolitisk politikk, sier Matthew Bryza, USAs tidligere ambassadør til Aserbajdsjan.

Finner seg ikke i Dubai-sammenligning Men tross falske palmer og øyer bedyrer mannen bak prosjektet at det ikke er en etterligning av Dubai.

- Dubai er en ørken. Araberne har bygget en illusjon av et land. Alt virker uorganisk og falskt, sier Ibrahimov, som selv planlegger å bo i suiten av verdens høyeste bygg.

Selve byggingen av den nye byen har allerede startet, og rundt 200 lastebiler frakter stein og jordmasser til området der den nye øya skal ligge hver dag. Broleggingen av enkelt gater er gjort, og lange rekker med palmer er på plass. Og salget av leiligheter har startet. Siden Ibrahimov fikk visjonen for cirka tre år siden er fire falske øyer, en bro og 13 leilighetskomplekser påbegynt.

- Tett bånd med president-familien Ifølge New York Times er vestlige finans-analytikere skeptiske til gigant-prosjektet. En av årsakene er at ingen noen gang har forsøkt noe så ambisiøst i Aserbajdsjan, en annen at presidenten ofte motsetter seg innblanding utenifra, som kan være nødvendig for å holde liv i et slikt prosjekt.

Her er historien om megabyen som ble tegnet på 20 minutter

Likevel ser det ut til at president Ilham Alijev ønsker at den nye byen skal bli en realitet, og dét er ifølge avisa den viktigste forutsetningen.

Båndet mellom den foregående presidenten Heydar Aliyev og Ibrahimov var svært tett, ifølge New York Times. Opposisjonsfigurer hevder overfor avisa at Ibrahimov har mye å takke Aliyev-familien for, men selv tar han avstand fra en slik beskrivelse. Ibrahimov forteller at den foregående presidenten var en «stor inspirasjon for ham» og at den sønnen styrer landet mot en lønnsom framtid.

Men som om en millonby ikke var nok, har Ibrahim Ibrahimov allerede begynt å fantasere om et nytt stort prosjekt med mer stratofæriske bygninger, lange kanaler, yach-klubber og åtte-stjerners hoteller. Han forteller til avisa at han vet at det kan bli gjort.

- Det er viktige folk, politiske folk, som støtter meg, sier han.

Her er historien om megabyen som ble tegnet på 20 minutter
Her er historien om megabyen som ble tegnet på 20 minutter