Her er hjernekraften som skal sikre Norges fremtid

7.-klassinger imponerte olje- og energiministeren med å lage strøm av kloakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Genialt!  

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Sp) smiler bredt mens Tina Lund Fjeld (13), Kristian H. Wangen (13), Fortlenda Hoti (13) og Sigurd Lovisendal (12) demostrerer sin nyeste oppfinnelse.

For hvor bra hadde det ikke vært om vi kunne bruke det vi legger i toalettskåla til å stenge vinterkulda ute med?

Se hvordan innretningen fungerer i videoen på toppen av siden.

På norsktoppen I februar i år hadde de fire unge entreprenørene fra Langeland skole i Kongsvinger tre dager i naturfagenes ånd til rådighet for å finne opp noe nytt.  

- Vi hadde kreative dager på skolen, og skulle finne opp noe som kunne være mulig å få til om femti år og som har med fornybar energi å gjøre, forteller Sigurd.  

- I begynnelsen bestemte vi oss for at vi ville ha med turbiner i det vi skulle lage, og så tenkte vi at det kunne være enklest å gjøre noe med rør og vann. Kloakken i dag blir ikke utnyttet på noen måte, sier Kristian.  

Deretter gikk det slag i slag. Tina, Kristian, Fortlenda og Sigurd kom på andreplass i konkurransen på oppfinnermessa i Grue.

Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Så ventet norgesmesterskapet Smart(ere) energi, hvor 5000 elever på mellomtrinnet deltok, og her gikk den kloakkrensende oppfinnelsen til topps.

Ambassadeinvitasjon - Hjernene deres er de vi må stole på i fremtida. Det gir arbeidsglede å se ungdommer som er så interesserte, for det trenger vi når vi ser hvilke utfordringer vi skal løse, sier olje- og energiminister Terje Riis Johansen til Dagbladet.  

I kveld er firkløveret invitert på middag hos den norske ambassaden, og før det ventet besøk på saltkraftverk, demostrasjon med olje- og energiministeren og en egen for Statkraft.

Og oppfordringen fra ministeren er klar:  

- Nå har dere jo et livsløpsprosjekt foran dere! Bare følg med i matte- og fysikktimene, så går dere løs på prototypen når dere blir litt eldre!         

Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer