OVERLEVDE: Amerikanske styrker har flere ganger forsøkt å ta livet av Muhammed Ilyas Kashmiri, uten hell. Siden bildet ble tatt skal han ha mistet et øye. Foto: Reuters
OVERLEVDE: Amerikanske styrker har flere ganger forsøkt å ta livet av Muhammed Ilyas Kashmiri, uten hell. Siden bildet ble tatt skal han ha mistet et øye. Foto: ReutersVis mer

Her er hjernen bak «Operasjon Mikke Mus»

Toppterroristen som planla angrepet på Jyllands-Posten ble forsøkt rakettdrept av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En av de mest beryktede pakistanske terrorbevegelsene spiller hovedrollen i planen om et eller flere terrorangrep mot Jyllands-Postens redaksjon i København.

Hovedmannen heter Muhammed Ilyas Kashmiri. Det melder både Jyllands-Posten og Politiken i dag.

Chicago-baserte David Coleman Headley (49) og Tahawwur Hussain Rana (48) planla først å slå til mot Jyllands-Postens kontor i København. Seinere vurderte de å heller drepe kulturredaktør Flemming Rose og tegner Kurt Westergaard, mannen bak Muhammed-tegningene.

Planene refererte de til i kode som «Operasjon Mikke Mus».

Erfaren terrorgruppe
Sporene fra Chicago fører ifølge danske medier direkte til de lovløse stammeområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.
Her skulle den siktede hovedmannen, David C. Headley, angivelig møte en av de gamle kjenningene i virvaret av islamistiske organisasjoner som er samlet i det pakistanske Taliban.

Nøkkelpersonen og den mulige bakmannen bak planene er lederen av bevegelsen Harkat-ul Jihad Islami (HJI). Organisasjonen står bak en rekke terrorangrep i India og inne i selve Pakistan. Bevegelsen har ikke tidligere vært aktiv i Europa.

Al-Qaidas mann
Frontfigur, Muhammed Ilyas Kashmiri, har nære forbindelse til al-Qaidas ledelse i Pakistan og anses å operere i direkte samarbeid med verdens mest kjente terrornettverk.

Kashmiri er nummer fire på de pakistanske myndighetenes liste over etterlyste terrorister. Tre ganger i år har han vært hovedmål for CIA-regisserte missilangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøkt likvidert
14. september meldte amerikanerne at de hadde lyktes med å drepe Kashmiri etter et angrep i landsbyen Turikehl i Nordwaziristan.  
Ryktene skapte bekymring i Chicago, hvor de to terrorsiktede forsøkte å komme i kontakt med Kashmiri gjennom deres kontaktmann i Pakistan.

Men deres uro var ubegrunnet. Etter noen ukers taushet kunne en triumferende Kashmiri vise ansikt i et intervju med Asia Times.

— De (USA, red.anm.) forfølger det riktige mål, de kjenner sine fiender godt. De vet hva jeg er i stand til, sier Kashmiri i intervjuet.

Kjempet med Taliban
På det tidspunktet har han mistet et øye, på samme måte som Mullah Omar, Taliban-lederen i Afghanistan. Omar og Kashmiri jobbet for øvrig tett sammen under Talibans maktovertakelse i Afghanistan, og kjempet seinere sammen mot Nato-styrkene.

Ifølge Politiken mener amerikanske etterretningskilder at Kashmiri, med sin lange erfaring fra geriljakrig og terror i Kashmir, sto bak et større angrep i fjor mot den afghanske provinshovedstaden Khost.

Voksende lederskikkelse
Ifølge Asian Times Online og amerikanske Long War Journal spiller pakistaneren også en stadig mer framtredende rolle i samarbeidet med al-Qaida.

Han er en av lederne av den såkalte al-Qaida brigade 313.

Kashmiri har — som andre militante pakistanske islamister — bakgrunn i det pakistanske etterretningsvesen, ISI, hvor han er utdannet elitesoldat, skriver Politiken.

Skulle møtes igjen
For fem år siden ble Kashmiri fengslet i Pakistan, mistenkt for medvirkning til to attentatforsøk mot president Pervez Musharraf. Han ble seinere løslatt.

Det framgår ikke av anklageskriftet mot de to siktede i Chicago hvorfor den hovedmistenkte var på vei til Waziristan til et nytt møte med Kashmiri.

Spørsmålet, ifølge Politiken, er om Kashmiri fortsatt skulle brukes som rådgiver og nestor med sitt dype taktiske og strategiske kjennskap til terrorangrep, eller om Harkat-ul Jihad islam skulle involveres mer direkte i terrorangrepet i Danmark.