LA FRAM RESERVASJONSFORSLAG: I dag la helseminister Bent Høie (H) fram regjeringens nye reservasjonsforslag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LA FRAM RESERVASJONSFORSLAG: I dag la helseminister Bent Høie (H) fram regjeringens nye reservasjonsforslag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Her er Høies nye reservasjonsforslag

Ingen fastleger skal henvise til abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det nye forslaget går ut på fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort i det hele tatt. Det sa helseminister Bent Høie (H) da han i dag la fram regjeringens nye reservasjonsforslag på en pressekonferanse på Radisson Blue-hotellet i Oslo.

-Kvinner kan allerede i dag begjære abort på egne vegne. Henvisning fra legen er derfor ikke nødvendig. Forslaget til ny løsning innebærer at fastlegen ikke lenger vil ha noen rolle når det gjelder henvisning til abort. Dermed er det heller ikke noe å reservere seg imot, sa Høie etter at han signerte regjeringens avtale med KrF, sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Vårt forslag medfører ingen endring av abortloven, la han til. 

Legene skal uansett forpliktes til å gi kvinnene informasjon om inngrepet. Samtidig skal regjeringen utrede hvordan legers samvittighetshensyn kan ivaretas.

Retrett
Høie stilte seg selv spørsmålet om dette ikke var mye bortkastet tid.

- Nei, jeg mener debatt aldri er bortkastet, var svaret han ga selv.

KrF-leder Knut Arild Hareide takket Høie for å ha løftet samvittighetspørsmålet i den offentlige debatten. Han hevdet at denne nye løsningen er en seier for KrF, ettersom den er en nasjonal løsning - og altså ikke opp til den enkelte kommune å råde over, slik det forrige forslaget innebar.

- Det har vi ønsket oss hele tiden, sa han.

Det var altså 25. april i år at Høie varslet at regjeringens opprinnelige reservasjonsforslag, som skulle gi fastleger mulighet til å reservere seg mot motaborthenvisninger, skulle vrakes. Det skjedde etter at ter at Hareide dagen før åpnet for å droppe det omstridte forslaget dersom samvittighetshensyn ivaretas på andre måter. 

- KrF kan se på andre løsninger hvis både hensynet til kvinnen og legen blir ivaretatt. Hvis ikke ligger reservasjonsmuligheten der. Det som er viktig for oss, er å sikre to hensyn: Leger skal slippe å handle i strid med sin samvittighet, og pasientenes rettigheter skal ivaretas, sa KrF-lederen til Vårt Land da.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, freder Høie abortloven. Det vil ikke bli snakk om endringer i den. Det er også klart at det nye forslaget vil bli sendt på høring.  

På spørsmål fra pressen om hvordan forslaget styrker samvittighetsfriheten til reservasjonsleger som blir pålagt å gi informasjon til kvinner som søker abort, svarte Hareide.

- Det å gi informasjon er pålagt, og ikke knyttet til et samvittighetsspørsmål om liv og død, svarte Hareide.

Både han og Høie er overbevist om at det reservasjonslegene har hatt samvittighets kvaler med, er selve underskriften på henvisningskjemaet - ikke det å gi informasjon til kvinnene.

Massiv folkelig motstand Det opprinnelige reservasjonsforslaget - som altså skulle gi fastleger mulighet til å reserver seg mot aborthenvisninger - hadde sitt opphav i KrF, som fikk gjennomslag for saken under regjeringssonderingene etter valget i fjor høst. Selv om Venstre nektet å skriver under denne delen av samarbeidsavtalen, var regjeringen likevel sikret stortingsflertall med KrF - og sendte et lovforslag på høring til alle norske kommuner.

Der møtte det massiv motstand. Også store Høyre-styrte kommuner som Oslo, Bergen og Stavanger ba Høie skrinlegge forslaget.  Også flertallet blant Høyres tillitsvalgte var imot forslaget (krever PLUSS-abonnement).

Den folkelige motstanden var også stor. Meningsmålinger viste at folk flest var imot forslaget og 8. mars i år marsjerte tusener av mennesker i rekordstore 8. mars-tog landet over imot den nå vrakede reservasjonsordningen.

Bent Høie har jobbet med reservasjonsretretten over tid. Til Dagbladet har han sagt at han i vinter/ vår en gang skjønte at saken måtte få en annen løsning.

Tok opp saken på budsjettkonferansen To dager etter de rekordstore 8. mars-togene landet over, tok han opp saken med statsminister Erna Solberg (H) på budsjettkonferansen på Hurdalsjøen. Der begynte arbeidet med å snu saken. Etter hvert tok han kontakt med Olaug Bollestad, KrFs helsepolitiske talsperson. Det var da KrF-leder Knut Arild Hareide kom tilbake fra pappaperm, at saken løsnet. I løpet av våren har Høie også vært i kontakt med Legeforeningen, som har endret sitt standpunkt i saken i løpet av året som har gått, fra ja til nei til reservasjon.

Før påske hadde han møter med både KrF og Legeforeningen. Da skal det ha kommet et gjennombrudd i saken, etter at den hadde fått modnet i KrF gjennom våren. Både Bent Høie og KrF har avvist at det har vært utøvd press.

Det kom likevel overraskende på Høie at Hareide gikk ut i avisa Vårt Land og åpnet for alternativer til reservasjonsordning. Da hasteinnkalte han til pressekonferanse dagen etter.