Her er Høies nye reservasjonsforslag

Ingen fastleger skal henvise til abort.

LA FRAM RESERVASJONSFORSLAG: I dag la helseminister Bent Høie (H) fram regjeringens nye reservasjonsforslag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LA FRAM RESERVASJONSFORSLAG: I dag la helseminister Bent Høie (H) fram regjeringens nye reservasjonsforslag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det nye forslaget går ut på fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort i det hele tatt. Det sa helseminister Bent Høie (H) da han i dag la fram regjeringens nye reservasjonsforslag på en pressekonferanse på Radisson Blue-hotellet i Oslo.

-Kvinner kan allerede i dag begjære abort på egne vegne. Henvisning fra legen er derfor ikke nødvendig. Forslaget til ny løsning innebærer at fastlegen ikke lenger vil ha noen rolle når det gjelder henvisning til abort. Dermed er det heller ikke noe å reservere seg imot, sa Høie etter at han signerte regjeringens avtale med KrF, sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Vårt forslag medfører ingen endring av abortloven, la han til. 

Legene skal uansett forpliktes til å gi kvinnene informasjon om inngrepet. Samtidig skal regjeringen utrede hvordan legers samvittighetshensyn kan ivaretas.

RetrettHøie stilte seg selv spørsmålet om dette ikke var mye bortkastet tid.

- Nei, jeg mener debatt aldri er bortkastet, var svaret han ga selv.

KrF-leder Knut Arild Hareide takket Høie for å ha løftet samvittighetspørsmålet i den offentlige debatten. Han hevdet at denne nye løsningen er en seier for KrF, ettersom den er en nasjonal løsning - og altså ikke opp til den enkelte kommune å råde over, slik det forrige forslaget innebar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer