- Her er homofile velkomne

KrF-leder Dagfinn Høybråten ønsker ikke å nekte homofile medlemskap i sin lokale menighet på Alværn på Nesodden utenfor Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN (Dagbladet): Høybråten er dermed på kollisjonskurs med Misjonsforbundets ledelse i synet på homofili.

- Homofilt samboerskap er i strid med Guds ord og ikke forenlig med medlemskap eller lederverv i Misjonsforbundet, sier forbundets øverste leder Sveinung Lorentsen.

- Jeg er for en åpen holdning i disse spørsmålene, og i denne menigheten er dørene åpne for alle, sa Dagfinn Høybråten til Dagbladet da vi møtte ham utenfor Misjonskirken på Alværn i Nesodden kommune i går formiddag.

Sender ut notat

Misjonsforbundets øverste leder, Sveinung Lorentsen, forteller at forbundet i disse dager sender ut et 50-siders notat til sine 108 menigheter. Grunnen er et behov hos menighetene for veiledning.

- En del menigheter ønsker presisering av vårt syn. Menighetene våre er selvstendige, men jeg tror jo de fleste menighetene vil følge retningslinjene, sier han.

Dagbladet stilte KrF-leder Høybråten følgende spørsmål da vi møtte ham utenfor Misjonskirken på Nesodden i går:

- Er homofile og heterofile samboere velkomne som medlemmer her?

- Ja, i denne menigheten følger vi ikke retningslinjene fra Misjonsforbundet i disse spørsmålene. Enhver menighet har rett til å bestemme selv hvordan de vil forholde seg til råd som kommer fra Misjonsforbundet.

- Hva synes du om at Misjonsforbundet sentralt sender ut retningslinjer som slår fast at heterofile mennesker som lever i samboerskap ikke er velkomne som medlemmer i sine menigheter?

- Jeg svarer på spørsmål som har å gjøre med min jobb som KrF-leder og politiker. Jeg har ikke noe med å uttale meg om Misjonsforbundet. Det får ledelsen der gjøre, svarer Høybråten.

Men Høybråtens tilknytning til et kirkesamfunn som anbefaler sine menigheter å diskriminere homofile, kan bli problematisk for KrF-lederen. Det kan også være bakgrunnen for at han konsekvent nekter å svare på det han selv kaller «teologiske» spørsmål.

- Synes du denne saken skaper et ubehagelig fokus?

- Jeg svarer på politiske spørsmål, og det er ikke min jobb å skifte sol og vind om teologiske betraktninger, sier Høybråten.

Personlig tro

- I Den norske kirke blir man medlem ved dåpen. Hos oss må man ha en personlig tro og bekjennelse for å bli tatt opp, sier Misjonsforbundets leder Sveinung Lorentsen.

- Man må tro på den treenige Gud, og man må ønske å leve etter Guds ord. Vi mennesker forstår stykkevis og delt, og hvis det kommer ny teologisk forskning, vil vi være åpne for det. Men nå ser vi det slik at homofil praksis er i strid med Guds ord.

- Er du skuffet over at Høybråten sier at retningslinjene ikke blir fulgt på Nesodden?

- Nei, det er opp til den enkelte menighet å vurdere dette. Jeg er helt enig med Høybråten i at man må skjelne mellom teologi og politikk. Jeg er kirkeleder og uttaler meg om teologi og ikke om politikk, mens Høybråten leder et politisk parti. Og et politisk parti har jo atskillig større åpenhet enn en menighet, sier Lorentsen.

BRYTER RETNINGSLINJER: Dagbladet møtte KrF-leder Dagfinn Høybråten utenfor Misjonskirken på Alværn på Nesodden utenfor Oslo i går formiddag. Han sier at hans menighet ikke følger Misjonsforbundets retningslinjer - og at homofile er velkomne. Men han vil ikke fordømme retningslinjene som stenger homofile ute. - Det er teologi, ikke politikk, sier han.