Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er hovedpunktene i budsjettavtalen

Mer til studenter og minstepensjonister, bistand og det grønne skiftet.

FORNØYD: Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik er godt fornøyd med at partiet påvirker til et grønt skifte i budsjettet. Foto. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORNØYD: Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik er godt fornøyd med at partiet påvirker til et grønt skifte i budsjettet. Foto. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 19.00 var regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og Krf endelig klar til å presentere det endelige statsbudsjettet for 2016.

Det skjer etter flere uker lange forhandlinger hvor partiene tidvis har stått langt fra hverandre - spesielt i spørsmålet om bistandsmidler og budsjettets klimaprofil.

Partene virket imidlertid såre enige da de presenterte budsjettet mandag kveld. I den nye avtalen flyttes det på nærmere 6 milliarder kroner i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

- Det har vært en lang dags ferd mot natt, men endelig er vi enige, og det er jeg veldig glad for, sa finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i Krf da budsjettet ble lagt fram.

Sammen med Venstre virker Krf å være godt fornøyd med å fått på plass et grønt skatteskifte på til sammen 5,3 millarder kroner.

- Dette er et budsjett som viderefører og forsterker miljø- og klimasatsingen som vi er enige i samarbeidsavtalen. Det klarer vi gjennom en kombinasjon av nye incentivordninger og grønne avgifter, samt en stor satsing på miljøvennlig transport, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

 Blant annet kommer følgende avgiftsøkninger:

• Endringer i engangsavgiften som gjør at forurensende biler blir dyrere å kjøpe.
• Elavgiften økes med 1,50 øre per kilowattimer 
• Økning i flyseteavgiften

Det nye budsjettet innebærer også blant annet en økning  i bevilgningene til kollektivransport på nesten 750 mill kroner og 100 millioner mer til sykkelveier.

Naturvern og biologisk mangfold styrkes med 252 millioner inkludert en økning av skogvernstsingen på 75 millioner.

- Vi har nok det beste budsjettet av alle for klassisk naturvern, sier Skei Grande til Dagbladet.

Bistand Regjeringens omprioriteringer innen bistandsbudsjettet skapte furore i både Krf og bistandsorganisasjoner da de først ble kjent - og gjennom de knallharde forhandlingene har partiet lyktes i å redusere "kuttet" ganske kraftig:

De opprinnelige 4,3 milliarder kronene som ble omdisponert innen bistandsbudsjettet, er nedjustert med rundt 2,5 milliarder kroner til 1,8 milliarder kroner.

Frp får beholde den lovede avkortingen i pensjon mellom enslige og samboende pensjonister. I tillegg har partiene blitt enige om at enslige alderspensjonister som har minstepensjon får 4000 mer i året i pensjon.

Studentjubel Venstre har dessuten fått gjennom en økning i studiestøtten, til elleve måneder. Det skal innføres over de neste fire årene. Det skal fra neste år også bli gratis kjernetid i barnehager for treåringer. 

Dessuten styrkes satsingen på flere lærere i småskolen med 320 millioner kroner fra høsten 2016, og bevilgningene til verdiskapning i distriktene økes med 670 millioner kroner. Skolehelsetjenesten styrkes med 100 millioner kroner, og det lanseres en pakke for vold mot barn på 70 millioner kroner.

Krf har også fått inn 50. mill kroner til økt bemanning i mottak for enslige mindreårige asylsøkere, og 30 millioner i økt tilskudd til frivillige integreringsprosjekter.

Andre viktige saker som har vært viktige for Krf er oppstart av en nasjonal TT-ordning for brukere mer særlige behov fra høsten 2016 (22 millioner kroner) lettelser for frivilligheten (40 mill.) og en skattereduksjon for landbruket på 65 millioner.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media