Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er hovedpunktene i den politiske plattformen

En 84 siders politisk plattform peker ut retningen for den nye, blågrønne regjeringen. Her er noen hovedpunkter

BLÅGRØNN REGJERING: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) presenterte i dag den blågrønne regjeringens plattform. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BLÅGRØNN REGJERING: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) presenterte i dag den blågrønne regjeringens plattform. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Regjeringen vil løse de store utfordringene som Norge står overfor», står det i innledningen av erklæringen. De peker på seks utfordringer:

1. Omstille norsk økonomi for å skape vekst, nye arbeidsplasser og sikre flere ben å stå på, 2. Oppfylle Norges klimaforpliktelser. 3. Skape et inkluderende arbeidsliv. 4. Sikre gode velferdsordninger. 5. Redusere fattigdom. 6. Gjennomføre et integreringsløft

Her kan du lese regjeringserklæringen i sin helhet

Flere i arbeid

Å få flere i arbeid, skal være et prosjekt for regjeringen. For å lykkes vil de invitere til en inkluderingsdugnad. De vil også bruke virkemidler som mindre deltid i offentlig sektor, videreføre ordninger med lønnstilskudd og arbeidstrening for å hjelpe flere inn, og mindre sentral detaljstyring i Nav. Minst fem prosent av nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

Satsing mot barnefattigdom

Regjeringen vil ha en målrettet innsats mot fattigdom, spesielt i barnefamilier. Barn av foreldre med lav inntekt skal få redusert foreldrebetaling og gratis halvdagsplass i SFO, som det i dag er i barnehager. Det skal også være gratis barnehager i integreringsmottak.

Foreldrepermisjonen skal deles i tre like deler. Mor og far vil få to, like lange permisjonsperioder. Den siste tredelen kan deles fritt.

Elektorsjokkvåpen

Regjeringen vil jobbe for at det innen 2020 er to politifolk per 1 000 innbyggere. I enkelte distrikt vil de gjennomføre forsøk med elektrosjokkvåpen.

Flere kvoteflyktninger

Regjeringen vil øke antallet kvoteflyktninger, hvis nivået på asylankomster holder seg på dagens lave nivå.

De vil også gjøre det vanskeligere å få norsk statsborgerskap, og knytte dette opp mot arbeid. Etter de nye reglene som de vil utrede, skal hovedregelen være at en kan få statsborgerskap etter å ha bodd i Norge i åtte år. For personer som er selvforsørgende vil det gjøres unntak slik at botiden da bare er seks år.

Samtidig skal de innføre doble statsborgerskap.

Det blir også en innstramming på bruk av niqab. Med den nye regjeringen skal arbeidsgiver kunne nekte ansatte å bruke ansiktsdekkende plagg, som niqab, i arbeidstiden.

Senket skatt

Videre vil regjeringen senke skattenivået og redusere kommunenes mulighet til å kreve inn eiendomsskatt ved at en setter ned grensen for hvor mye eiendomsskatt de kan kreve inn med to promille.

Verne LoVeSE

Regjeringen vil videreføre skattefordelene på elbiler i hele perioden. De vil også verne Vesterålen og Senja i perioden 2017-2021. De skal heller ikke iverksette petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, iskanten, Skagerak eller på Mørefeltene.

Avviker pelsdyrnæringen

Regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter frem til årsskiftet 2024/2025.

Rusreform

Regjeringen vil gjennomføre en rusreform. Det er ikke lenger politiet, men helsevesenet som skal kobles inn ved bruk og besittelse av narkotika. Politiet skal kunne pålegge at den rusavhengige skal møtes med helserettede tiltak, og manglende oppfølging vil medføre sanksjoner, står det i plattformen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!