Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er hvitvaskernes nye og avanserte metoder

Slik stikker de av med hundrevis av milliarder.

SKATTEPARADIS: Skatteparadiser som Cayman Islands benyttes hyppig av kriminelle som ønsker å hvitvaske penger. Ofte får de profesjonell hjelp til å plassere pengene sine. Foto: AP / NTB scanpix
SKATTEPARADIS: Skatteparadiser som Cayman Islands benyttes hyppig av kriminelle som ønsker å hvitvaske penger. Ofte får de profesjonell hjelp til å plassere pengene sine. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Metodene går fram av Norges første nasjonale risikovurdering for bekjempelse av hvitvasking og terror­finansiering.

- Ved å ta OECD-rapporter som et utgangspunkt og gjøre videre beregninger utfra det, kan vi slå fast at det årlig hvitvaskes flere hundre milliarder kroner også i norsk sammenheng, sier førstestatsadvokat Svein Arild Damslora i Økokrim til Dagbladet.

Analyseselskapet ATKearney anslo tidligere i år den norske svarte økonomien til å utgjøre 420 milliarder kroner - 14 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).

- ALVORLIG: - Hvitsnippforbrytelser truer vårt velferdssamfunn, sier justisminister Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- ALVORLIG: - Hvitsnippforbrytelser truer vårt velferdssamfunn, sier justisminister Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I rapporten rettes det sterk kritikk mot påstått manglende innsats mot hvitvasking.

- Hvitsnippforbrytelser truer vårt velferdssamfunn. Vi må få folk til å forstå at konsekvensene av svart arbeid, skatteunndragelser og annen økonomisk kriminalitet er en trussel mot velferdssamfunnet, sier justisminister Anders Anundsen.

Nye metoder Ifølge rapporten vaskes penger ved hjelp av profesjonelle hjelpere, falske dokumenter, dekkselskaper og avanserte selskapsstrukturer. Utbytte plasseres i land hvor det er vanskelig å få aktuell informasjon.

Penger vaskes ved hjelp av handelstransaksjoner - uriktig fremstilling av pris, mengde og/eller kvalitet ved import og eksport av varer.

Blant hjelperne finnes både advokater, takstmenn, revisorer og offentlig ansatte, og myndighetene er ifølge rapporten for dårlige til å avsløre virksomheten. Flere bransjer er utsatt: bygg og anlegg, serveringsbransjen, kunst- og antikvitetshandlere, bilbransjen, urmakere og gullsmeder trekkes fram som bransjer egnet for vasking av penger.

Eiendom og forsikring En vanlig måte å hvitvaske på er investering i eiendommer med behov for oppussing med lovlige midler, mens utbedringer og oppussingskostnader som øker eiendommens verdi betales kontant med utbytte fra kriminell aktivitet. Utbytte kan også benyttes direkte til eiendomsinvestering, gjennom falsk takst eller falske låneavtaler.

Eiendomsinvesteringsfond og verdipapirer med sikkerhet i eiendom kan også benyttes.

I forbindelse med skadesaker oppdages det at forsikringstaker sannsynligvis ikke har hatt lovlig økonomi til å anskaffe forsikringsobjektet eller betale forsikringspremien, eller en oppdager tilfeller hvor forsikringsobjektet ikke eksisterer.

Bitcoin og nettgambling Internettvalutaen Bitcoin er rask og anonym, og velegnet for ulovlig handel, ifølge rapporten. Narkobørsen Silk Road, som ble avslørt nylig, benyttet bare Bitcoin, og enkelte vanlige butikker, kafeer og hoteller godtar også Bitcoin som betalingsmiddel.

STORE SUMMER: Førstestatsadvokat Svein Arild Damslora i Økokrim sier at det årlig hvitvaskes flere hundre norske milliarder. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STORE SUMMER: Førstestatsadvokat Svein Arild Damslora i Økokrim sier at det årlig hvitvaskes flere hundre norske milliarder. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Bitcoin har steget vesentlig i verdi siden oppstarten i 2009, men kursen er svært ustabil. Norske myndigheter har imidlertid liten kunnskap om valutaen, ifølge rapporten.

Lavoddsspill og forhåndsoppgjorte spill i lukkede internettrom kan være måter å hvitvaske penger på, ifølge rapporten. Premiene utbetales som regel via IPS til norsk bankkonto.

Pengeoverføring Pengeoverføring er en enkel og rask måte å flytte utbytte av kriminalitet fra et land til et annet. I flere dommer går det fram hvordan denne metoden benyttes av nigerianske ligaer som driver med prostitusjon og narkotika.

Såkalte hawala-overføringer er mye brukt til land som eksempelvis Somalia, og knyttes i rapporten til terrorfinansiering. Hawala-overføringer skjer også gjennom virksomhet som registreres i Brønnøysund som veldedige lag og foreninger.

USIKKER: Bitcoins er en tilsynelatende kjapp og enkel, men ustabil, måte å finansiere kriminell virksomhet på. Foto: AFP / NTB scanpix
USIKKER: Bitcoins er en tilsynelatende kjapp og enkel, men ustabil, måte å finansiere kriminell virksomhet på. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
PENGEOVERFØRINGER: Hawala-systemet, her ved et kontor fotografert i Istanbul, benyttes ifølge Justisdepartementet til terrorfinansiering. Foto: Reuters / NTB scanpix
PENGEOVERFØRINGER: Hawala-systemet, her ved et kontor fotografert i Istanbul, benyttes ifølge Justisdepartementet til terrorfinansiering. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!