Her er ikke jerven sett siden 80-tallet. Ole Henrik (11) fanget den på kamera

- Først trodde jeg det var en liten bjørn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Roy Bråthen og hans 11 år gamle sønn Ole Henrik Bråthen Sand fikk seg litt av en overraskelse da de sjekket viltkameraet sitt på Rødenes i Marker, skriver Smaalenenes Avis.

For i løpet av natta hadde kameraet fanget opp en jerv.

- Først trodde jeg det var en liten bjørn, men jeg fant fort ut at det var en jerv. Da ble jeg skikkelig sjokkert, sier Ole Henrik til Dagbladet.

Håpet på gaupe Jerven er et rovdyr i mårfamilien, og lever normalt i de nordligste områdene av Norge og i høyfjellet i sør, ifølge SNL. Dyret er omtrent så høyt som en fuglehund, og kan bli opptil én meter langt.

Sammen med faren har Ole Henrik satt ut to viltkameraer i området. Håpet var å få bilder av ei gaupe. 

- Vi har sett gaupespor der før, men jeg synes det var enda mer spennende med jerv, sier han.

Pappa Roy Bråthen sier til Dagbladet at de har lagt ut reveåte i området, og at de har filmet blant annet mår, nøtteskriker og hønsehauk.

- Vi leier et jaktterreng, og i kontrakten står det at vi skal drive litt viltstell. Vi hadde håpet å skyte litt rev, men så dukket plutselig jerven opp på reveåtet vi hadde lagt ut, sier han.

Filmen er tatt 28. februar, og Bråthen forteller at han ble svært overrasket da jerven dukket opp tre-fire dager i strekk.

SJELDENT SYN: Jerven lever normalt nord i Norge og på høyfjellet i sør, som her i Nordfjella på 1500 moh. Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet
SJELDENT SYN: Jerven lever normalt nord i Norge og på høyfjellet i sør, som her i Nordfjella på 1500 moh. Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

Akkurat det har han god grunn til.

- Veldig sjelden Torbjørn Tveter i Statens Naturoppsyn sier til NRK at han ikke har hørt om jerv i Østfold de siste 20 årene.

- Nedover i Østfold er det nok veldig sjelden at det blir observert jerv. Jeg rotet litt i bakhodet mitt og fant ut at forrige gang vi hadde en sikker observasjon var på starten på 80-tallet. Den var bare og besøkte oss en tur før den ble borte igjen, sier han.

Ifølge NRK er nærmeste sikre jervebestand i Trysil.

11 år gamle Ole Henrik har vært med på jakt i flere år allerede, og er ikke blitt mindre interessert etter jervobservasjonen.

- Jeg pleier å være ute i skogen ganske ofte. Jeg og en kompis pleier å se etter rådyr og fugler, og jeg har vært med på elgjakta siden jeg var fem-seks år gammel. Jeg liker spenninga når den kommer ut av skogen, sier han.

ROVDYR: Jerven lever normalt av rein om vinteren. Her spiser den et trafikkdrept rådyr, som er lagt ut som åte. Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet
ROVDYR: Jerven lever normalt av rein om vinteren. Her spiser den et trafikkdrept rådyr, som er lagt ut som åte. Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer