Her er Irans video

Hevder USA lyver om at militærskipene ble truet. Se og døm selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Krangelen om hva som virkelig skjedde under søndagens konfrontasjon i Hormuz-stredet har tatt en ny vending.

I dag har iranerne vist sin egen videoversjon av episoden, som har fått ordkrigen mellom USA og Iran til å blusse opp igjen, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Det fire minutter lange videoklippet viser ingen tegn på at patruljebåtene fra Den iranske revolusjonsgarden truet amerikanerne, slik de hevder.

Men forteller iranernes video sannheten om hva som skjedde? Hvilken videoversjon skal vi tro på - amerikanernes eller iranernes?

Les også: - Her blir US Navy truet.

To ulike versjoner

I går offentliggjorde USA video og lydklipp som angivelig beviste hvor faretruende iranernes oppførsel var.

I lydklippet kunne man høre hvordan én av de iranske båtene sendte en radiomelding til det ene amerikanske fartøyet. Meldingen lød: «Jeg kommer mot deg. Du vil eksplodere om få minutter».

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Stephen Hadley, har uttalt at situasjonen var så dramatisk at det var rett før det ble åpnet ild.

Iran kom raskt på banen og hevdet at videoen var satt sammen av gamle arkivfoto og at lyden var fabrikert. Videoen som ble sendt på den iranske, engelskspråklige kanalen Press TV i dag viser en mann som snakker inn i en håndholdt radio. I bakgrunnen, på noe avstand, ligger de tre amerikanske skipene.

Ut fra bildene å dømme er bildene tatt på 100 meters avstand fra amerikanerne.

Det er ingenting som tyder på at de fem iranske båtene gjør noe forsøk på nærme seg de amerikanske skipene, USS Port Royal, USS Hopper og USS Ingraham. Det er heller ingen tegn på provokasjon.

Men i likhet med amerikanernes video viser heller ikke denne videoen alt som skjedde i løpet konfrontasjonen, som USA hevder varte i 20 minutter.

Den iranske videoen ble også vist på den statsdrevne arabiske tv-kanalen Al-Alam.

Bush-advarsler

Søndagens episode endte uten at noen ble skutt på eller skadet.

Den har imidlertid fått president George W. Bush til å komme med krass kritikk og skarpe advarsler.

- Vi har gjort det veldig klart, og de vet hva som er vårt standpunkt og det er: Det vil få alvorlige konsekvenser dersom de angriper våre skip. Sånn er det, enkelt og greit, sa president Bush, som for tiden er på åtte dagers turné i Midtøsten.

Hormuz-episoden har til nå overskygget Bushs fredsambisjoner med Midtøsten-besøket.

Konfrontasjonen inntraff i internasjonalt farvann i det smale Hormuz-stredet, som forbinder oljetrafikken mellom Persiabukta og omverdenen. Stredet har stor strategisk betydning.