Her er Israels bevis

Våpnene og forklaringen på hvorfor ni sivile ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Samtidig med at de første aktivistene er løslatt, kommer israelerne med stadig nye bevis som skal forklare hvorfor ni aktivister ble drept da kommandosoldater bordet den internasjonale hjelpekonvoien på vei til Gaza.

- Konvoien var alt annet enn en humanitær misjon, sier Israels viseambassadør til FN, Daniel Cameron.

I tråd med Israels offisielle forklaring, sier han soldatene ble nødt til å skyte med skarp ammunisjon for å forsvare seg mot aktivister, som hadde væpnet seg med kniver og jernstenger om bord på det tyrkiske hovedfartøyet Mavi Marmara.

Våpenbeslag Mens øyenvitner og arrangørene av den såkalte «Frihetsflåten», organisasjonen The Free Gaza Movement, sier soldatene umiddelbart åpnet ild mot aktivistene, da de tok seg om bord, har israelske militære kilder en helt annen versjon.

I den israelske versjonen av hva som hendte står det ingenting om at aktivistene heiste det hvite flagget. I stedet har det israelske forsvaret (IDF) på sin hjemmeside lagt ut flere videoer som de mener beviser hvordan aktivistene angrep soldatene med jernstenger og andre våpen.

Et videoklipp viser også angivelig hvordan en av de israelske soldatene blir kastet over bord. Det er også offentliggjort en video, av det de mener er våpen som ble beslaglagt.  Beslaget omfatter blant annet ulike kniver, trestokker, økseskaft og steinslynger.

Kaptein Aria Shaliker, som deltok i mandagens operasjon, sier de israelske kommandosoldatene stormet fartøyet med paintball-våpen.

Bare paintball - Jeg var selv på en av de israelske båtene som nærmet seg konvoien, sier han til BBC.

- Det stemmer det som er blitt sagt om at de kom om bord med paintball-våpen for å spre aktivistene dersom det var tilløp til vold.  De var forberedt på en voldelig demonstrasjon, spesielt på den store båten Marmara. Men ingen hadde trodd det skulle bli et så voldelig utfall, sier Shaliker.

- Soldatene ble skutt mot. Det var ingen annen utvei enn å gå fra paintball-ammunisjon til skarp ammunisjon.

Brukte elektrosjokk I den pågående propagandakrigen mellom de to partene, har Gaza-aktivistene offentliggjort videoklipp som de mener bygger opp under deres versjon av hendelsesforløpet.

Noen av aktivistene som i dag ble løslatt og sendt tilbake til Europa forteller at de israelske soldatene brukte vold og elektrosjokk mot dem.

- Plutselig, ut fra intet, kom gummibåtene mot oss, og bare sekunder senere var kommandosoldater med fullt utstyr på dekk, sier den greske aktivisten Dimitris Gielalis. Han var om bord på fartøyet Sfendoni.

- De kom og brukte gummikuler, de slo oss og ga oss elektrosjokk. De brukte alle tenkelige metoder, sier han, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Mens kulene fløy oppe på dekk på Mavi Marmara, gjemte Turker Kaan Cetin (1) og mamma Nilufer Cetin seg på badet. Cetin, som i dag returnerte til Istanbul, sier «angrepet var ekstremt brutalt».

- Mavi Marmara er fylt med blod, sier hun.

- Blodig massakre Tre norske statsborgere var også om bord på «Mavi Marmara», og det var lenge usikkerhet rundt hva som er skjedd med dem. I morges kom meldingen om at de tre er uskadd og foreløpig sitter i israelsk fengsel i byen Beersheba.

Israel sier 679 aktivister fortsatt er anholdt, og at 50 av disse har forlatt landet frivillig. Hundrevis av andre har nektet å samarbeide og sitter derfor fortsatt fengslet i påvente av å bli deportert.

Ifølge en tyrkisk diplomat er fire av de drepte tyrkiske statsborgere. Angrepet mot det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara, har fått landets statsminister til å komme med usedvanlig skarpe reaksjoner mot Israel.

- Vi ser at drap har funnet sted, og vi ser et aggressivt land som ikke angrer. Vi er lei av løgnene deres, for å være ærlig, sier Recep Tayyip Erdogan, ifølge CNN.

FNs Sikkerhetsråd har bedt om en uavhengig gransking av hendelsen.

De 700 aktivistene og seks fartøyene som søndag la fra kai på Kypros med kurs for Gaza, skulle bringe nødhjelp og oppmerksomhet til den humanitære situasjonen for de 1,5 millioner innbyggerne på Gazastripen.

Israel og Egypt har siden 2006 innført blokkade av Gaza, etter at den ytterliggående palestinske bevegelsen Hamas vant valget.