Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Israels nye stjerne: Yair Lapid

Skuespiller, journalist og tv-stjerne ble valgvinner i Israel.

NOK EN ROLLE: Den israelske skuespilleren, journalisten og forfatteren Yair Lapid (t.v), leder det nye Yesh Atid-partiet i Israel, som har gjort et brakvalg. Her besøkte han et valglokale i kystbyen Netanya i går. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix
NOK EN ROLLE: Den israelske skuespilleren, journalisten og forfatteren Yair Lapid (t.v), leder det nye Yesh Atid-partiet i Israel, som har gjort et brakvalg. Her besøkte han et valglokale i kystbyen Netanya i går. Foto: Jack Guez/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske avisa Haaretz kroner nå den populære tv-stjerna Yair Lapid til Israels nye konge, etter gårsdagens valg.

99 prosent av stemmene i det israelske valget er nå talt opp, bare unntatt stemmene til soldater og fanger. Disse blir ikke klare før torsdag. Men det som er klart, er at statsminister Benjamin Netanyahu vil ha fire vanskelige år foran seg, etter et skuffende valg for sitt eget parti, Likud, og alliansepartneren Yisrael Beitenu.

Benjamin Netanyahu har aldri vunnet et valg med stor margin. Som i 1996, da Netanyahu vant over Shimon Peres med en halv prosent, eller i 2009, da Likud fikk et sete mindre enn partiet Kadima. Tradisjonen fortsatte i går kveld: Alliansen mellom Likud og Yisrael Beiteinu gjorde det dårligere enn forventet, og høyreblokken til Netanyahu ser ut til å ha mistet elleve seter i Knesset, og vil ende opp med 31 plasser.

Neste uke vil Benjamin Netanyahu starte arbeidet med å forme en ny regjeringskoalisjo, og Lapid og hans sentrumsparti Yesh Atid (Det er en framtid) blir nå en politisk joker i israelsk politikk.

«Yair Lapids seier er en seier til den moderne politikk: Internettets og virkelighetens politikk kommer til syne. Han (Lapid, red.anm) er utvilsomt en fin, velmenende fyr. Men hans erfaring begynner og slutter med å presentere tv-show og skrive manus og aviskommentarer. Om en måned kommer han til å finne seg sjøl i et rom der han leser etterretning- og forsvarsdokumenter som han ikke en gang ante at eksisterte», skriver Yossi Verter i Haaretz.

Ingen «hul personkult» Etter bare 12 måneder i politikken, fikk Lapids parti Yesh Atid (Det er en framtid) hele 19 seter i nasjonalforsamlingen. Det vil si at Lapid kapret nesten alle stemmene til velgerne som ikke hadde bestemt seg, ifølge Haaretz.

«Hans suksess beviser at folk vil ha håp og at de respekterer kandidater som tilbyr dem en klar plattform og en handlingsplan. Ikke bare en hul personkult», kommenterer Aluf Benn i Haaretz.

Sentrumspartiet til Lapid har lovet å bekjempe den økonomiske krisa i Israel. De ønsker også å gjenoppta fredssamtalene med palestinerne. 

- Ikke mye på hjertet  Benjamin Netanyahus valgkampanje mislyktes fordi han ikke hadde mye på hjertet. Mannen som var kjent for sine ordkunster, for å være en evigvarende politisk comeback-kid, har mistet taket på de israelske velgerne.

«Han ga ikke noe håp til israelere, han gjennomførte en patetisk valgkampanje og, i stedet for å presentere velgerne for en politisk plattform, konsentrerte han seg om å være en «sterk statsminister». (..) I stedet for å forsøke å vinne folks hjerter en gang til, eller å ta opp seriøse tema som kom fram i lyset under protestene i 2011, tok Netanyahu den lette veien ut», skriver Haaretz-kommentatoren Aluf Benn.

Stadig flere fattige Kommentator Benn viser til at den israelske befolkningen er bekymret over den økonomiske utviklingen i landet, men at Netanyahu i stedet har konsentrert seg om den iranske trusselen og å bygge ut tusenvis av nye hjem på okkupert land like utenfor hovedstaden Jerusalem. Det viser seg nå å ha vært en dårlig strategi, i det stadig flere israelske borgere merker den økonomiske krisa i stadig større grad. Andelen israelere under fattigdomsgrensa har økt under Netanyahus styre, og er nå på hele 24 prosent.

«Igjen og igjen - inkludert på valgdagen - var han fotografert ved klagemuren sammen med israelske soldater. Alt dette kan ha sett bra ut på Netanyahus Facebook-side, men det traff ikke velgernes hjerter», fortsatte Benn.

Må til sentrum Netanyahu erkjenner at han må ha støtte fra sentrum i israelsk politikk.

— Vi er nødt til å forme en bredest mulig regjering, sa statsministeren i går kveld.

Også det israelske arbeiderpartiet gjorde et godt valg. De får 15 representanter i Knesset, som er sju flere enn i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!