Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Israels versjon av krigen

Se den israelske hærens egne videoer fra angrepene i Gaza. Gjemmer bort sivile ofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 390 palestinere har mistet livet i luftangrepene mot Gaza de siste dagene. Det får du ikke se i Israels nyeste propagandafremstøt.

For noen dager siden lanserte de sin egen kanal på det populære nettstedet Youtube, der de blant annet viser videoer av israelske luftangrep mot Hamas' våpenlagre og hovedkvarter.

- Informasjonskontroll er en viktig del av enhver moderne krigføring.
De som driver med informasjonsstyring på israelsk side har skjønt viktigheten av å ha mest mulig innflytelse i flest mulige kanaler, sier Rune Ottosen, professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, til Dagbladet.no.

Mediekrig
Youtube-videoene viser hvordan den israelske hæren ødelegger militære mål, som for eksempel noen av de mange underjordiske tunnelene Hamas har brukt til å smugle våpen gjennom de siste årene.

Tunnelene er navlestrengen mellom det omringede Gaza og resten av verden, og at de også blir brukt til å frakte inn nødhjelp til befolkningen blir ikke nevnt.

Ingen sivile ofre blir vist på videoene, derimot kommer det fram at israelske myndigheter frakter nødhjelp inn til de krigsrammede palestinerne.

- Dette er en klassisk fremstilling i en propagandakrig. Israel viser egen fremgang i det de selv kaller målrettede aksjoner mot militære mål, men unnlater å vise skader på sivile, sier Ottosen.

Israel har nektet å slippe utenlandske journalister inn i Gaza, noe som begrenser omverdenens muligheter for å se hvilke ødeleggelser luftangrepene har etterlatt seg.

- Det er også interessant å merke seg at Hamas' radio- og tvstasjoner har vært mål for de israelske bombene, sier Ottosen.

Egne dataspill
Også Hamas har sitt eget medie- og pr-apparat.

- De tenker nok helt sikkert i samme baner som den israelske hæren, men er nå i en svært presset situasjon og får ikke utrettet så mye, sier Ottosen.

Mens Hamas har måttet stole på at lokale journalister får ut bilder av sårede og drepte sivile, har en rekke lobbyister og pr-rådgivere blitt engasjert av israelske myndigheter for å ta brodden av den internasjonale kritikken som følger i kjølevannet av angrepene, skriver Times.

Ved å ta i bruk Youtube når man grupper som ikke er like aktive av brukere av tradisjonelle medier som radio og avis. Også andre nye medier er tidligere tatt i bruk i konflikten.

- Begge parter har laget sine egen dataspill som viser deres versjon av virkeligheten, og der er det stor forskjell på hvem som er de gode og hvem som er de onde, sier Ottosen.

Fjernet video
Youtube har fjernet noen av videoene på den israelske kanalen, blant annet en som viste et luftangrep på Hamas-soldater som var i ferd med å laste raketter på en lastebil, skriver IT Examiner.

- Vi synes det er trist at YouTube har fjernet noen av våre eksklusive opptak som viser hærens operasjonelle suksess mot de Hamas-ekstremistene på Gazastripene, heter det i en uttalelse fra den israelske hæren.

Youtube-kanalen har så langt fått 3700 abonnenter og videoene er vist over 150 000 ganger i løpet av tre dager.

Ifølge palestinske sykehuskilder er minst 390 mennesker drept og rundt 1900 såret siden Israel innledet sitt massive bombardement av Gazastripen lørdag. Minst 42 av de drepte har vært barn, opplyser de samme kildene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling