ULLEN: Thorbjørn Jagland, leder for den norske Nobelkomitéen, er ikke krystallklar når han hinter om hvem årets vinner blir. Foto: AP Photo/Christian Lutz/SCANPIX
ULLEN: Thorbjørn Jagland, leder for den norske Nobelkomitéen, er ikke krystallklar når han hinter om hvem årets vinner blir. Foto: AP Photo/Christian Lutz/SCANPIXVis mer

Her er Jaglands kryptiske fredspris-«hint»

Han klarer å uttale navnet og er forbauset over at media ikke skjønner hvem som vinner. Gjør du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thorbjørn «Hadde jeg sagt det, hadde jeg jo avslørt vinneren» Jagland er ikke en spesielt konkret mann, når han i ukene og dagene før tildelingen av Nobels fredspris krydrer intervju med små, kryptiske, ulne og til tider uforståelige eller selvfølgelige hint om hvem som vinner.

Her er det vi (kanskje) vet:

Jagland klarer å uttale navnet på vinneren, og sier til Dagbladet at det ikke krevde mye øving. Dessuten har han truffet vinneren ved en eller flere anledninger.

De to foregående tildelingene til henholdsvis Barack Obama (2009) og den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo (2010) har vært svært omdiskuterte.

Til NRK sier Jagland at årets pris ikke vil bli like kontroversiell, og antyder at det er snakk om et tema som fortjener mer oppmerksomhet.

- Jeg tror den blir sterkt omfavnet og mange blir glade for at vi løfter opp dette temaet, sier han ifølge statskanalen.

Til nyhetsbyrået Associated Press sier Jagland at prisen går til noe «åpenbart» som han anser for å være «den mest positive utviklingen» i verden akkurat nå. Til VG følger han opp med at vinneren er involvert i noe som har vært viktig i hele hans liv.

Sistnevnte har blant annet vært drivstoff for rykter om at det kan være EU, noe Jagland - forfatteren av boka «Min europeiske drøm» - ikke akkurat legger skjul på å være tilhenger av. 

I et telefonintervju med NTB er den verdensvante lederen for Nobelkomiteen «nesten litt forbauset over at norske medier ikke har sett» hvem som vinner.

- Hvis man følger med i virkelig internasjonale medier, er jo dette midt i bildet, sier han.

Flere har spekulert i om prisen går til aktører under revolusjonen i Egypt eller Tunisia. Jagland greier ikke helt å avlive ryktet, når han sier til NRK at det ikke «nødvendigvis» er tilfelle, før han fortsetter tåkeleggingen:

— Det temaet vi har ønsket å løfte opp er veldig viktig og kan ikke nødvendigvis knyttes til det som har skjedd der. Men det er klart det er viktig også, sier Jagland til NRK.

TV 2 melder at prisen trolig går til Liberias president Ellen Johnson Sirleaf for hennes innsats for å få slutt på den ekstremt blodige og opprivende borgerkrigen mellom 1989 og 2003, i tillegg til kampen mot vold og voldtekt av kvinner.

Hans kommentar til kanalen på dette klargjør lite, om noe:

— Jeg har ikke sagt at man har vært langt unna ved å se på den arabiske våren, men vi har jo på en måte jobbet på en litt annen måte ved å se på et bredere tema som kan knyttes til mange sammenhenger og som er veldig viktig i den internasjonale politikken nå, sier Jagland til TV 2.