TALTE: Finansminister Siv Jensen presenterte i formiddag regjeringens statsbudsjett for neste år. Video: Stortinget Vis mer

Statsbudsjettet 2018

Her er Jensens finanstale

- Den vanskeligste tiden i norsk økonomi er nå over, sier finansministeren under presentasjonen av statsbudsjettet for 2018.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du får vente å se, sa finansminister Siv Jensen til Dagbladet i dag morges, da hun fikk spørsmål om regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

Nå er ventetiden over. Klokka 10.00 gikk Jensen opp på talerstolen i Stortinget og fortalte om hvordan hun ønsker å fordele de om lag 1300 milliarder kronene.

Hun starter talen med å si at fjoråret var tøft økonomisk, og viste til fallende oljepriser og flyktningkrise.

FORNØYD: NHO-leder Kristin Skogen Lund er fornøyd med at pengebruken reduseres. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

- Mange mistet jobben og var urolige for seg selv og sin familie, sier Jensen, men fortsetter:

- Det er en grunn til å glede seg over at den vanskeligste tiden i norsk økonomi nå er over.

- Trygt og framtidsrettet

Finansministeren kaller regjeringens budsjettforslag for «trygt og framtidsrettet», og sier at flere skal ut i jobb og at arbeidskraften skal bli mer kvalifisert.

Hun sier videre at reformarbeidet vil fortsette også neste år.

MELLOM FORNUFT OG FORVENTET: Dagblad-kommentator Ola Magnussen Rydje sier regjeringen er på kollisjonskurs med KrF og Venstre på flere områder. Oppdatering: antallet oljemilliarder har økt fra 6 til 10 millioner. Video/foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det blir ingen reformpause, sier hun.

Jensen bekrefter videre lekkasjene om at regjeringen foreslår å avvikle skatteklasse 2.

- Å avvikle skatteklasse 2 vil gjøre det mer attraktivt for innvandrerkvinner å ta lønnet arbeid, sier Jensen.

I statsbudsjettet for 2014 ble skatteklassen foreslått fjernet og erstattet med et særfradrag, men ble den gang stoppet av KrF.

- Tryggere

INGEN JULAFTEN: NSO-leder Mats Bedlo sier at statsbudsjettet er litt som å vente på julaften, også kommer ikke gaven man ønsker seg. Video: Ingrid Cogorno. Vis mer

- Vi skal leve det livet vi ønsker å leve, og vi skal føre oss trygge, sier Jensen og redegjør deretter for regjeringens forslag om bevilgninger til politi, kriminalomsorgen og forsvaret.

- Vi har økt antall politistillinger og er på god vei til å nå målet om to politifolk per tusen innbygger. Vi vil investere i et nasjonalt beredskapssenter for at politiet skal kunne reagere raskere og mer effektivt når noe skjer. Dette blir et paradigmeskifte for norsk beredskap. Regjeringen kjøper tre nye politihelikoptre, som er et uvurderlig verktøy, sier Jensen.

SKEPTISK TIL KUTT: Generalsekretær i LO, Hans Christian Gabrielsen er skeptisk til NAV-kuttene. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet. Vis mer

- Vi lever i en tid med mer usikkerhet. Vi møter en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Forsvaret evne til å håndtere kriser og konflikt i egne og allierte nærområder må prioriteres høyt. Målene er klare. Vi skal redusere reaksjonstiden og øke aktiviteten. I dette budsjettet styrkes vi satsingen ytterligere.

Regjeringa vil bruke 660 millioner kroner i 2018 til etablering av et nytt nasjonalt beredskapssenter for politiet og 102,8 millioner til kjøp av tre nye politihelikoptre med transportkapasitet. Videre foreslår de å bruke 55 milliarder kroner på forsvar i 2018,opplyser Jensen.

Økning

Allerede klokka 08.00 i dag ble nøkkeltallene for statsbudsjettet lagt fram, og her framgikk det at regjeringen ønsker å bruke 2,9 prosent av oljefondet til statsbudsjettet 2018.

HEMMELIGHETSFULL: Da Siv Jensen dro hjemmefra i dag morges, ønsket hun ikke å røpe noe om regjeringens forslag til neste års statsbudsjett. Fra Stortinget nå presenterer hun de viktigste punktene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HEMMELIGHETSFULL: Da Siv Jensen dro hjemmefra i dag morges, ønsket hun ikke å røpe noe om regjeringens forslag til neste års statsbudsjett. Fra Stortinget nå presenterer hun de viktigste punktene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det betyr at staten i neste års budsjett legger opp til å bruke 231,1 milliarder kroner av oljeinntektene, som er en økning på 5,5 milliarder fra forrige budsjett, ifølge NTB.

- Det utgjør drøyt 43 000 kroner per innbygger. Hver sjuende krone som brukes over offentlige budsjetter, hentes nå fra pensjonsfondet, skriver regjeringen og viser til Statens pensjonsfond utland, som populært kalles oljefondet.

Budsjettet som Jensen nå legger fram vil Stortinget siden vedta en modifisert versjon av.

Ny situasjon

Det er en ny parlamentarisk situasjon som venter Frp-lederen når hun i dag legger fram statsbudsjettet for Stortinget. De fire siste åra har hun hatt en samarbeidsavtale med KrF og Venstre å lene seg på - i år er den borte.

På vei inn til Stortinget la ikke Jensen skjul på at hun forventer at det blir budsjett-samtaler med de andre partiene i tida som kommer.

- Jeg regner med at vi skal sette oss ned og ha konstruktive samtaler for å sette sammen budsjettet. VI har fått til det før, og skal få til det nå også, sier Jensen til Dagbladet.

- Forhandlinger skal alltid være litt tøft, legger hun til.

Jensen må finne seg i at mange av milliardene hun i dag plasserer kan bli flyttet på av småpartiene i Stortinget.

- Jeg tror det er gode sjanser for å få budsjettet gjennom. KrF og Venstre har vært konstruktive i samarbeid med oss tidligere. Det handler om å gi og ta, sa Jensen tidligere i dag.

- Dette budsjettet henger godt sammen. Det er et budsjett for vekst og bærekraft. Vi sikrer et sterkt sikkerhetsnett i det norske samfunnet, men først og fremst er dette et budsjett for bærekraft, sa hun også.

Siv Jensen legger frem statsbudsjettet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Siv Jensen legger frem statsbudsjettet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer