Her er Jens´nye klimaplan

Det blir ingen stor klimaavtale i år. Men Jens Stoltenberg og de andre nordiske regjeringssjefene har en ny plan.

GIR IKKE OPP: Vi må se på nye samarbeidsformer, sier Jens Stoltenberg. 7. desember drar han til klimatoppmøtet i Cancun i Mexico. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet.
GIR IKKE OPP: Vi må se på nye samarbeidsformer, sier Jens Stoltenberg. 7. desember drar han til klimatoppmøtet i Cancun i Mexico. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er for lengst fastslått at det ikke blir noen stor FN-avtale om klima i år heller. Jens Stoltenberg vet ikke om verden vil klare å løse klimaproblemene.

- Jeg har vært grunnleggende optimist når det gjelder miljøproblemer. Vi har klart å løse mange av dem, som hullet i ozonlaget. Men klimaproblemet er annerledes. Jeg er blitt mer og mer nøktern til om vi klarer å løse det. Det går sakte, og jeg er bekymret, sier han.

Men han gir ikke opp.

Ny idé Tidligere har Norge har tatt initiativ til regnskogbevaring, klimafinansiering og CO2-skatt på reiser med fly og skip. Nå har Stoltenberg og de andre nordiske statsministrene kommet opp med en ny idé.

- Tanken er at en gruppe av nordiske land skal gå sammen med en gruppe av u-land og gjennomføre klimatiltak for hele sektorer, for eksempel kraftsektoren. Dette vil gi raskere utslippskutt og vil være mer effektivt enn det systemet vi har i dag, der u-landene kommer med ett og ett prosjekt til FN for godkjenning til kvotemarkedet, sier Jens Stoltenberg.

I et slikt samarbeid vil u-landet få et tak på antall tonn CO2 det kan slippe ut innen den valgte sektoren, og landet vil få betalt av i-landene per tonn CO2 det kutter. Til gjengjeld får i-landet utslippsrettigheter.

- Vi kan ikke la de som vil gå saktest bestemme farten. Norge må gå sammen med andre land som ønsker å få til noe på de områdene der vi kan bli enige. Og så må vi se på nye samarbeidsformer, som det nye nordiske initiativet, sier Stoltenberg.

Pengespørsmål Nøkkelen til en avtale som kan etterfølge Kyotoavtalen, er penger. De fattige landene vil at de rike skal betale, men de rike, med USA i spissen, stiller strenge krav tilbake. Jens Stoltenberg ledet FN-arbeidet med klimafinansiering. Rapporten viser at det er mulig men krevende for i-landene å skaffe de hundre milliardene man ble enige om i København i fjor. Stoltenberg tør ikke være for optimistisk.

- Det betyr mye at både India, Kina, EU, Brasil og USA anbefaler rapporten, men det er for tidlig å si om vi kan få til noe, sier Stoltenberg.

Kina og USA er nøkkellandene, og Stoltenberg mener republikanernes seier i det amerikanske kongressvalget er et alvorlig tilbakesteg.

- Men jeg håper USA ser at det er risikabelt å ta sjansen på at klimaendringene ikke er reelle, sier Jens Stoltenberg.