Her er Jens´nye klimaplan

Det blir ingen stor klimaavtale i år. Men Jens Stoltenberg og de andre nordiske regjeringssjefene har en ny plan.

GIR IKKE OPP: Vi må se på nye samarbeidsformer, sier Jens Stoltenberg. 7. desember drar han til klimatoppmøtet i Cancun i Mexico. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet.
GIR IKKE OPP: Vi må se på nye samarbeidsformer, sier Jens Stoltenberg. 7. desember drar han til klimatoppmøtet i Cancun i Mexico. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er for lengst fastslått at det ikke blir noen stor FN-avtale om klima i år heller. Jens Stoltenberg vet ikke om verden vil klare å løse klimaproblemene.

- Jeg har vært grunnleggende optimist når det gjelder miljøproblemer. Vi har klart å løse mange av dem, som hullet i ozonlaget. Men klimaproblemet er annerledes. Jeg er blitt mer og mer nøktern til om vi klarer å løse det. Det går sakte, og jeg er bekymret, sier han.

Men han gir ikke opp.

Ny idé Tidligere har Norge har tatt initiativ til regnskogbevaring, klimafinansiering og CO2-skatt på reiser med fly og skip. Nå har Stoltenberg og de andre nordiske statsministrene kommet opp med en ny idé.

- Tanken er at en gruppe av nordiske land skal gå sammen med en gruppe av u-land og gjennomføre klimatiltak for hele sektorer, for eksempel kraftsektoren. Dette vil gi raskere utslippskutt og vil være mer effektivt enn det systemet vi har i dag, der u-landene kommer med ett og ett prosjekt til FN for godkjenning til kvotemarkedet, sier Jens Stoltenberg.

I et slikt samarbeid vil u-landet få et tak på antall tonn CO2 det kan slippe ut innen den valgte sektoren, og landet vil få betalt av i-landene per tonn CO2 det kutter. Til gjengjeld får i-landet utslippsrettigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer