Her er jobbene som gir mest status

Legene har Norges mest prestisjefylte jobb, mener åtte av ti nordmenn. På bunnen ligger frisører og butikkmedarbeidere.

STATUSJOBB: En fersk undersøkelse rangerer yrker etter status. Av de spurte mener 66 prosent at advokater, her representert ved Randi Gustad, har høy status.  Foto: NINA HANSEN
STATUSJOBB: En fersk undersøkelse rangerer yrker etter status. Av de spurte mener 66 prosent at advokater, her representert ved Randi Gustad, har høy status. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||I en fersk spørreundersøkelse fra bemanningsfirmaet Proffice er over 1100 bedriftsledere og 1300 ansatte bedt om å rangere yrkene de mener gir høyest status i Norge. Aller øverst på lista ligger legene, fulgt av advokatene.

Mens 80,4 prosent mener legeyrket gir aller mest prestisje, sier 66 prosent at advokatene har høy status. Status er knyttet til inntekt, makt, innflytelse og posisjon — samt hvor vellykket man er i andres øyne, mener Arnulf Kolstad, professor i sosialpsykologi ved NTNU. Muligheten til å yte andre hjelp og støtte er også viktig. — Legene skiller seg ut fordi yrket krever en spesiell kunnskap som vanlige folk ikke har. De representerer spørsmålet om liv og død, og har muligheten til å gjøre livet mer behagelig for oss. I tillegg har de en god fagforening, som har utnyttet det faktum at legene sitter inne med kunnskap ingen andre har. Dette har resultert i at de tjener godt, sier han.

Samfunnsnyttig Kolstad er overrasket over at advokatene scorer høyt på lista over statusyrker.

— En betydelig del av advokatbransjen jobber med forretningsjuss. De lever av å finne huller i skatteloven, slik at rike mennesker kan lure unna skatt ved hjelp av smarte triks. At dét skal gi status, forbauser meg. Denne yrkesgruppa har neppe status av samme grunn som legene, som nyter respekt for det viktige bidraget de gjør i samfunnet. Vi hadde nok ikke fått samme rangering dersom folk ble bedt om å plukke ut yrkesgruppene de har mest respekt for, mener NTNU-professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer