Her er Jonas (12) på beina igjen etter åtte måneders flåttsykdom

Kunne ikke gå etter flåttbitt, men offentlig helsepersonell mente tolvåringen hadde mistet troen på egne bein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): -Vi er ikke unntaket, vi er regelen. 95 prosent av alle jeg har snakket med har fått psykiskediagnoser før de får påvist borrelia.

Mor Marit Fenstad fra Oslo har det siste året kjempet for at sønnen, Jonas Fenstad Flatmark (12), skal bli frisk. Det tok bare en måned fra han fikk de første influensa-lignende symptomene i september i fjor, til han var sengeliggende, og ute av stand til å gå på skolen.

Forrige uke, åtte måneder etter, kan Jonas gå igjen. Seks måneder skole er tapt. 

-Det har vært helt jævlig. Jeg kunne knapt se på TV, bare sove og hviske, sier sjuendeklassingen. 

I forrige uke kom nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt. Et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor. Forskerne skal evaluere metodene brukt for å påvise borrelia.

Nevrologspesialist Randi Eikeland ved Sørlandet Sjukehus fant i sin doktoroppgave at 50 prosent av offentlig behandlede borrelia-pasienter føler seg sjuke 30 måneder etter avsluttet to-ukers antibiotikakur. 16 prosent av dem sa de var så sjuke at de hadde problemer i hverdagen, og ti prosent var uføre.
Grundig undersøkt I fjor høst ble Jonas ble testet for alt fra kreft og svulst til borrelia på Oslo universitetssykehus. Legene fant gamle antistoffer mot den flåttbårne bakterien, og satte han på en ti-dagers antibiotikakur.

- Borrelia var det eneste dem fant. Fordi han ikke ble frisk igjen av antibiotikaen, utelukket dem dette, og sendte ham til en hodepinnespesialist, fortklarer moren. 

Jonas ble stadig verre. Før jul mistet han kraften i beina, og måtte bli båret rundt i huset. «Det går ikke så bra mamma», hvisket sønnen da moren spurte hvordan det gikk. Flere netter satt hun våken og holdt ham på hodet, hun var redd for at han skulle slutte å puste. 

<strong>KAN SPILLE IGJEN:</strong>  Da Jonas (12) lå sjuk og var ute av stand til gå og snakke savnet han å spille gitar. Etter å ha gått på antibiotika i hele vår kan han nå både gå og spille igjen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
KAN SPILLE IGJEN: Da Jonas (12) lå sjuk og var ute av stand til gå og snakke savnet han å spille gitar. Etter å ha gått på antibiotika i hele vår kan han nå både gå og spille igjen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Samtidig forklarte helsepersonell at svikten i beina skyldtes at den tidligere så aktive gutten hadde mistet troen på at hans egne bein fungerte, sier moren. Hun understreker at det er de offentlig retningslinjene helsepersonell følger, hun er misfornøyd med. 

Trosset til behandling Familien oppsøkte norsk Borreliosesenter i Oslo, hvor de så fikk påvist borrelia etter undersøkelser ved en omstridt klinikk i Ausburg i Tyskland. Det offentlige helsevesenet anerkjenner ikke disse prøvene.

-Etter at jeg gråt meg til det la de inn Jonas intravenøs antibiotika i tre uker.

Jonas forteller sjøl at han følte seg bedre i løpet av denne perioden. 

-Legene var klare på at dette var placeboeffekt, de få psykriatritimene han hadde fått eller fysioterapi. 

Moren anslår at familien til sammen har brukt opp mot 80 0000 kroner på flåttbittet, og har nå sendt klage til pasientskadeerstaningen. Familien ønsker å fortelle sin historie for å opplyse om problemet, og var for to uker siden i VG. 
- Forrige søndag begynte han å gå igjen, og fredag ble antibiotikabehandlingen, som han har gått på i hele vår, avsluttet. 

Dagbladet har snakket med en overlege som behandler borrelia-pasienter i skjul

Skjer årlig Overlege Bjørn Bjurulf ved Kvinne- og barneklinikken ved Oslo universitetssykehus kan ikke kommentere enkeltpasienter, men sier at de har en del pasienter som får påvist borrelia hvert år. De har også pasienter som de ikke forstår hvorfor er sjuke. 

- Disse pasientene bruker vi mye tid på, og vi er ofte et team av forskjellige typer leger som undersøker pasientene. Da inngår det i undersøkelsen av pasienter å henvise til psykiatrien.

<strong>IKKE JOGGEKLAR:</strong>  Etter en uke tilbake på beina drømmer Jonas nå om å kunne løpe igjen også. Han har savnet å hoppe på trampolina og spille fotball. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
IKKE JOGGEKLAR: Etter en uke tilbake på beina drømmer Jonas nå om å kunne løpe igjen også. Han har savnet å hoppe på trampolina og spille fotball. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

En svensk undersøkelse gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsykdom. Hele 17 prosent av barna hadde borrelia.

I Norge fant overlege Dag Tveitnes ved barneklinikken på Stavanger Universitetssykehus at to av tre barn, som har vært innlagt på sykehus i Sør-Rogaland med hjernehinnebetennelse, er blitt syke etter å ha blitt bitt av flått. 

<strong>DYR BEHANDLING:</strong>  Mor Marit Fenstad anslåt at familien har brukt opp mot 80 000 kroner på behandlingen av flåttbittet, som de har fått privat. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
DYR BEHANDLING: Mor Marit Fenstad anslåt at familien har brukt opp mot 80 000 kroner på behandlingen av flåttbittet, som de har fått privat. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer