Her er Jonas (12) på beina igjen etter åtte måneders flåttsykdom

Kunne ikke gå etter flåttbitt, men offentlig helsepersonell mente tolvåringen hadde mistet troen på egne bein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): -Vi er ikke unntaket, vi er regelen. 95 prosent av alle jeg har snakket med har fått psykiskediagnoser før de får påvist borrelia.

Mor Marit Fenstad fra Oslo har det siste året kjempet for at sønnen, Jonas Fenstad Flatmark (12), skal bli frisk. Det tok bare en måned fra han fikk de første influensa-lignende symptomene i september i fjor, til han var sengeliggende, og ute av stand til å gå på skolen.

Forrige uke, åtte måneder etter, kan Jonas gå igjen. Seks måneder skole er tapt. 

-Det har vært helt jævlig. Jeg kunne knapt se på TV, bare sove og hviske, sier sjuendeklassingen. I forrige uke kom nyheten om at EU og norske myndigheter har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjekt. Et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor. Forskerne skal evaluere metodene brukt for å påvise borrelia.

Nevrologspesialist Randi Eikeland ved Sørlandet Sjukehus fant i sin doktoroppgave at 50 prosent av offentlig behandlede borrelia-pasienter føler seg sjuke 30 måneder etter avsluttet to-ukers antibiotikakur. 16 prosent av dem sa de var så sjuke at de hadde problemer i hverdagen, og ti prosent var uføre. Grundig undersøkt I fjor høst ble Jonas ble testet for alt fra kreft og svulst til borrelia på Oslo universitetssykehus. Legene fant gamle antistoffer mot den flåttbårne bakterien, og satte han på en ti-dagers antibiotikakur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer