SISTEMANN: Denne måneden er det nøyaktig 40 år siden Apollo 17-astronaut Eugene Cernan ble den siste til å sette fot på månen. Nå ønsker et nyoppstartet, privat firma å sende mennesker tilbake. Men du bør ha veldig, veldig god råd. Foto: NASA
SISTEMANN: Denne måneden er det nøyaktig 40 år siden Apollo 17-astronaut Eugene Cernan ble den siste til å sette fot på månen. Nå ønsker et nyoppstartet, privat firma å sende mennesker tilbake. Men du bør ha veldig, veldig god råd. Foto: NASAVis mer

Her er julegaven til den som har «alt»

Selskap vil selge turer til månen, men du bør ha veldig, veldig, veldig god råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne måneden var det nøyaktig 40 år siden astronaut Eugene Cernan ble det aller siste mennesket til å sette fot på månen. Nå vil et nytt privat firma, med tidligere NASA-sjef Alan Stern i spissen, sende folk tilbake til jordas eneste naturlig satellitt.

Les også: Obama avlyser USAs måneprogram

Og denne gang skal det ikke være forbeholdt profesjonelle astronauter og testpiloter, men hvem som helst. Alt du trenger for å få oppfylt drømmen om å hoppe rundt i Stillhetens hav er en velfylt lommebok.

En veldig velfylt lommebok.

Prislappen er foreløpig satt til 1,5 milliarder dollar, eller vel 8,5 milliarder kroner, skriver firmaet, kalt Golden Spike, på sine hjemmesider.

- Det handler ikke om å være først. Det handler om å bli med i klubben. Vi rydder på en måte opp i det NASA gjorde på sekstitallet. Vi skal gjøre det hverdagslig i 2020-åra, sier Stern til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Les også: Er det håpløst å dra tilbake til månen?

Hovedmålgruppa skal være andre nasjoner, sier Stern, og ser mot land som Sør-Afrika, Japan og Sør-Korea. Han hevder også å ha vært i kontakt med én svært rik privatperson, men holder navnet hemmelig.

EN OVAL WEEKEND? En tenkt månetur med selskapet Golden Spike. Ifølge planen skal det aller meste være automatisert og styrt fra jorda, slik at astronatene selv slipper å måtte styre landingsfartøyet ned mellom kampesteiner og kratre.
EN OVAL WEEKEND? En tenkt månetur med selskapet Golden Spike. Ifølge planen skal det aller meste være automatisert og styrt fra jorda, slik at astronatene selv slipper å måtte styre landingsfartøyet ned mellom kampesteiner og kratre. Vis mer

Ideen om å selge dyre plasser til rommet er ikke helt uten forankring i virkeligheten. Både land og privatpersoner har hostet opp mange millioner for å få haike til omløpsbane om bord russernes Sojus-fartøy.

Likevel virker denne ekstreme prislappen å være en urealistisk forhåpning, mener astronom og romfartsekspert Jonathan McDowell ved Harvard-universitetet. Han er skeptisk til om dette kommer til å bli gjennomført.

- [Av mange private romfartsselskaper som har startet opp i det siste], er det usannsynlig at dette blir den som slår an, sier han til AP.

Stern sier at de vil kjøpe eksisterende raketter og kapsler. Den eneste nyvinningene som må utvikles, mener han, er romdrakter og et landingsfartøy som kan bringe astronautene ned til måneoverflaten.

Håper er å skyte opp den første raketten rundt 2020, og deretter satse på å få 15 til 20 oppdrag. Av inntektskilder utenom selve billettprisen, ser han også for seg sponsing og salg av reklameplasser.

Tidligere NASA-kollega Scott Pace, som nå er direktør for romfartspolitikk ved George Washington Universty, har sterke tvil om dette er nok.

- Bare det å håndtere risikoen og de nødvendige prøveoppskytingene er uforskammet dyrt, sier han.