Her er juleidyllen USA vil vise oss fra Afghanistan.

Mens lekne amerikanske soldater feiret jul i Afghanistan, kom rapporter om tortur mot terrormistenkte fanger. Det får vi ikke se bilder av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bagram flybase tre-fire mil nord for Kabul er et hovedkvarterene i krigen mot Osama bin Laden.

Også en håndfull norske soldater holder til ved Bagram. Basen er åpen for journalister, bortsett fra en «forbudt sone».

Fanget i containere

I jula fikk vi se idylliske bilder fra basen. Her var julenisser, kalkun og eplepai, foreviget av store TV-selskaper og nyhetsbyråer.

Men bak tre lag med piggtråd befinner det seg et forhørssenter og ei klynge av metallcontainere.

Inne i containerne holder et ukjent antall terrormistenkte fanger til.

Amerikanerne sier det dreier seg om Taliban-kommandanter og al-Qaida-soldater. Ingen vet med sikkerhet, for fangene holdes isolert.

Overgrep

Menneskerettighetsorganisasjoner har satt søkelys på fangenes situasjon, og før helga brakte den amerikanske avisa The Washington Post en større artikkel om hva som foregår på Bagram. Det var neppe mange som satte julematen i halsen av den grunn. En amerikaner som overvåker tilfangetatte terrormistenkte, sier det slik til The Washington Post:

- Hvis du ikke krenker noen personers menneskerettigheter en gang iblant, gjør du sannsynligvis ikke jobben din.

Avisas medarbeidere har snakket med flere tidligere etterretningsoffiserer og et titall nåværende sikkerhetsfolk. Flere av disse har vært vitne til hvordan fanger på Bagram behandles. Fangevokterne og forhørslederne er fra det amerikanske forsvaret og etterretningstjenesten CIA.

Svarte hetter

Fanger som nekter å samarbeide, blir noen ganger tvunget til å stå oppreist eller til å knele i timevis, med svarte hetter over hodet eller med briller med overmalt glass.

Noen ganger blir de holdt i smertefulle stillinger og hindret i å sove i 24 timer, mens de får sterke lysstråler mot seg.

Teknikkene minner om torturmetoder fra juntatida i Argentina og Chile på 70- og 80-tallet.

«Mykes opp»

Den britiske søndagsavisa The Observer skriver at amerikanske tjenestemenn har innrømmet at mistenkte «terrorister» blir «myket opp» med brutale slag fra militærpoliti eller spesialstyrker. De blir plassert i små rom med bind for øynene. Målet med den psykiske torturen er å gjøre fangene desorienterte og forvirrede. Slik skal det bli lettere å presse dem for informasjon.

Brite uten rettigheter

Den britiske statsborgeren Moazzam Begg (35) ble arrestert for elleve måneder siden og plassert i fangeleiren ved Bagram-basen.

Fremdeles har han verken fått ta imot besøk av forsvarer, familiemedlemmer eller representanter for Røde Kors.

Begg drev en skole i Kabul før han under amerikanernes flyangrep flyktet til Pakistan. Hvorfor han er fanget, har avisa The Observer ikke fått opplysninger om.

Flere brev Begg har skrevet til familien har ikke kommet fram. Men i et som kona hjemme i Birmingham har mottatt, skriver han at han er sulten og blir holdt våken av et skarpt lys.

- Jeg vet ikke hva som vil skje med meg, skriver Moazzam Begg i brevet til kona.

To døde

Så langt har amerikanske myndigheter innrømmet at to fanger har dødd ved Bagram-basen. Den ene angivelig av hjerteattakk, den andre etter lungeproblemer.

Fanger som samarbeider får lettere soningsforhold, mildere avhør og av og til penger, skriver The Washington Post.

Flere av dem som ikke samarbeider, blir overlevert til utenlandske etterretningstjenester i land som Saudi-Arabia og Marokko. Der venter en enda mer brutal behandling.

Amerikanske sikkerhetsfolk The Washington Post har snakket med, forsvarer bruk av vold mot fanger som «rettferdig og nødvendig». De tror den amerikanske opinionen deler deres syn.

- Hvordan kan USA nedverdige seg til å bruke terror i en krig mot terror? spør Jamie Felter, amerikansk direktør i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

FALSK IDYLL: Verdenspressen var i jula invitert til å ta bilder av de amerikanske soldatenes julefeiring ved Bagram-basen. Samtidig ble det kjent at terrormistenkte fanger tortureres på basen der også norske soldater holder til.