KONTROVERSIELT MØTE:  Her er Julian Assanges far, John Shipton, i møte med Syrias president, Bashar al-Assad. Foto: Twitter
KONTROVERSIELT MØTE: Her er Julian Assanges far, John Shipton, i møte med Syrias president, Bashar al-Assad. Foto: TwitterVis mer

Her er Julian Assanges far i møte med Assad

Dikator-møte gir trøbbel til Wikileaks-gründeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Julian Assange og hans australske politiske parti, det såkalte Wikileaks-partiet, er i hardt vær som følge av et fotografi som syriske myndigheter har sirkulert via twitter, skriver britiske Daily Mail.

Fotografiet viser Wikileaks-gründerens far, John Shipton, som også er partiets administrerende leder, i møte med Syrias president, Bashar al-Assad.

Fotografiet skal være tatt lille julaften, og ifølge Daily Mail skal det ha blitt påstått at Shiption skal ha uttalt til syrisk TV at Wikileaks planlegger å opprette et eget kontor i Damaskus «for å vise det australske folks og Wikileaks-partiets solidaritet med vanskeligheten Syria har for øyeblikket». 

Shipton er videre anklagd for å ha sagt at han syns «det syriske folks mot er et eksempel til etterfølgelse for resten av verden i hvordan å stå imot denne pesten av terrorisme som rammer Midt-Østen og Sentral-Asia».

Som kjent, er Syria midt i en blodig borgerkrig der syriske opprørssoldater står beinhardt mot Bashar al-Assads regime.

-Vanskelig å avvise Assad Assanges far har forsvart Syria-besøket overfor den australske avisa The Sydney Morning Herald. Ifølge Shipton ble Wikileaks invitert til en kopp te med den syriske presidenten, en invitasjon han mente det var vanskelig å avvise.

- Vi gikk bare med på det, sa hallo, og sa ikke noe særlig egentlig. Dersom noe er sentralt for Vestens  og resten av verden og  kan føre til verdenskrig, så må du see på det på alle mulige måter, sa han til avisa.

Han mener det syriske regimet misbruker besøket som propaganda, og at Wikileaks ikke har valgt Assads side i den blodige konflikten.

- Wikileaks visste ikke Partiet har framholdt at de besøkte det borgerkrigsherjede landet for å søke fakta og for å bidra til oppbygging og fred, men det har også innrømmet at partiet har måttet samarbeide med regimet for å få tilgang. Delegasjonen fra Wikileaks-partiet skal ha møtt med flere framtredende skikkelser i det syriske regimet.

Shipton har ifølge The Sydney Morning Herald framholdt at de også møtte med opposisjonen i landet, men la til:« Selvsagt kommer folk til å bruke deg». Det har du ingen kontroll over, mener han.

Wikileaks-organisasjonen har tatt avstand fra Wikileaks-partiet i saken, og har kommentert på sin offisielle twitter-konto at  selv om fredsforhandlinger er en god ide, var det opplagt at møtet ville bli misbrukt. Wikileaks «hadde ikke godkjent eller kjennskap til» besøket på forhånd, hevder organisasjonen.

Det australske partiet ble i hovedsak stiftet for å støtte Julian Assanges kandidatur for et sete i det australske senatet i 2013-valget - et forsøk som altså mislyktes.