Her er kamelene Erna må svelge

Dette er sakene Frp nekter å gi seg på i en borgerlig regjering.

VENNER:Fremskrittspartiets Siv Jensen (t.h.) håper Høyres Erna Solberg vil være med å forhandle om samarbeid. Men ikke for en hver pris. Frp har flere konkrete krav. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VENNER:Fremskrittspartiets Siv Jensen (t.h.) håper Høyres Erna Solberg vil være med å forhandle om samarbeid. Men ikke for en hver pris. Frp har flere konkrete krav. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Frp sier Erna Solberg må forberede seg på å svelge kameler i et regjeringssamarbeid. Dette er sakene Frp nekter å gi seg på.

Fremskrittspartiet er utålmodige etter å diskutere et samarbeid med Høyre. Siv Jensen tror høyresiden har potensial til å skylle de rødgrønne ut av regjeringslokalene, om bare hun og Erna Solberg kan samle seg om en tydelig politisk retning.

- Konstruktivt mentMen Frp vil ikke gå på akkord med sine kjernesaker, og kommer til å være ubøyelige på en del krav.

For første gang peker Frp ut saker Høyre må tåle å tape i et framtidig regjeringssamarbeid.

Som jevnstore partier på flere meningsmålinger den siste tida, har optimismen satt ny fart i Frps nestleder og helsepolitisk talsmann, Per Arne Olsen.

- Dette handler om hva slags politikk vi skal føre sammen i regjering. Dette er konstruktivt ment. Det mener jeg Høyre må tåle. Jeg ønsker ikke å be Høyre forandre politikk. Jeg er så overbevist at hvis Frp kommer til makta, vil det være fornuftig at vi ikke kommer opp i en konflikt, men når den tid kommer må alle partier svelge noen kameler, sier Olsen.

Velgergaranti Nestleder Per Arne Olsen kan dermed garantere at en regjering med deltakelse fra Frp ikke vil gi høyere egenandeler i helsesektoren.

- Ja, Høyre vil ikke få større og mer usosiale egenandeler. Frp er tilhenger av egenandeler, men nå sender finansministeren ut signaler om innstramminger. Det er greit at Norge må bruke mindre penger, men at det er de svakeste som skal stramme inn, blir helt feil. Det å øke de usosiale egenandelen er viktig å sette ned foten for, sier Olsen.

- Så du kan garantere at Frp aldri vil gå inn før økte egenandeler i helsesektoren hvis dere kommer i regjeringen?

- Ja, det er viktig for oss å si fra når vi ser at våre potensiellle samarbeidspartnere vil føre en politikk som er på tvers av det vi mener er riktig. Da er det på sin plass å sette ned foten.

Setter foten nedOlsens utgangspunkt er Bent Høie som nylig åpnet for at Høyre kan «bruke økte egenandeler som et verktøy til å prioritere bedre mellom ulike helsetjenester».

- Skal vi inn å styre Helse-Norge med Høyre, må det være for å gjøre noe annet enn det dagens regjering gjøre med en solid økning av egenandel. Det er sosialt uforsvarlig og skaper ulikheter i helsevesenet, sier han.

Nekter kuttOlsen er også like klar på at Høyre ikke kan få gjennomføre kutt til offentlig helsesektor.

- Sammen med Høyre vil vi jo behandle flere pasienter, både Frp og Høyre vil bruke flere aktører. Men det betyr også at vi må bruker mer penger på sykehus for å bli kvitt køene. Vi har i dag 260 000 mennesker i kø. Vi må få køene ned. Da kreves det både privat og offentlige ressurser. I tillegg til en milliard kroner mer på private aktører, foreslår vi at vi også skal bruke en milliard kroner mer på å benytte den ledige kapasiteten i det offentlige, sier han.

Frp's krav til Høyre:

• Ingen økte egenandeler på helsetjenester.

• Ingen kutt i offentlige helsevesen, men økte bevilgninger.

• Klart nei til av bompenger.

Norske vil de neste ti åra betale 60 milliarder kroner i bompenger. Pengene staten skulle fått derfra, må en Frp/Høyre-regjering finne et annet sted, for Erna kan bare glemme mer bompenger, sier Fremskrittspartiet.

- Det er et så viktig prinsipp for oss, at der vil vi ikke fire, sier samferdselspolitisk talsmann Bård Hoksrud til Dagbladet.

- Må gi opp avgiftene Olsen står også på at Høyre vil bli presset av Frp til å fjerne formuesskatten. En oppgave han mener Høyre mislyktes i sist partiet satt i regjering.

- Formuesskatten ble jo overlatt til neste regjeringen. Det er et eksempel på hva den forrige borgerlige regjeringen ikke gjorde noe med, sier Olsen.

Arveavgift og bilFrps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirsten, mener også arveavgiften og engangsavgiften på biler vil være viktige tema.

- Arveavgiften står for fall. Det er sentralt at en regjering med Frp vil fjerne arveavgiften. Det må dessuten bli slutt på engangsavgiften på biler og kutt i dieselavgiften. Dette har jeg tro på at vi skal greie å samarbeide med Høyre om.

Innvandring Når det gjelder innvandring og integrering, sier talsmann Per-Willy Amundsen at han forventer en kraftig innstramming, men ikke tror det vil være noe problem.

- Høyre har beveget seg i Fremskrittspartiets retning i innvandringspolitikken, særlig når det gjelder asyl. Jeg tror det skal være mulig å bli enige, sier Amundsen.

KRAV: Nestleder Per Arne Olsen i Frp mener det er naturlig at Høyre må svelge noen kameler.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRAV: Nestleder Per Arne Olsen i Frp mener det er naturlig at Høyre må svelge noen kameler. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer