Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er kameraet som «ser» rundt hjørner

Femtokameraet tar 1000 milliarder bilder i sekundet og filmer i lysets hastighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noen gang drømt om å kunne se rundt hjørner? Eller være i stand til å se hver eneste lille lyspartikkel (foton) som kommer inn gjennom vinduet om morgenen?

Det høres ut som science fiction, men teknologien finnes allerede og MIT-forsker Ramesh Raskar presenterte det hele under en TED-konferanse i sommer.

Raskar og hans forskerteam ved prestisjeuniversitetet i Massachusetts har nemlig funnet opp et «femtokamera» (femto er 10-15, journ.anm.) som filmer 1000 milliarder bilder i sekundet. Denne teknologien åpner opp et vell av muligheter, som Raskar selv presenterer i TED-foredraget øverst i denne saken.

Til sammenlikning er tv-signalene i Norge på 25 bilder i sekundet, omtrent det samme er videoen øverst i denne saken. Et profesjonelt videokamera som tar opp i HD, klarer 50 bilder i sekundet, mens det finnes lavoppløselige billigkameraer på markedet som klarer 1000 bilder i sekundet.

I lysets hastighet Men Raskar og hans forskerteam sprenger altså disse rammene grundig. Faktisk filmer kameraet så «sakte» at det kan filme lyset i lysets egen hastighet. Lys i vakuum beveger seg i ca 300 000 km/t i sekundet, men en del saktere i luft.

- Hvordan ser lyset ut i sakte film? sier Raskar i TED-foredraget og viser salen en film av en «lyskule» som fyller en colaflaske i en film som spilles av i 10 milliarder ganger lavere hastighet.

Salen bryter ut i spontan applaus.

IKONISK: Harold Edgerton tok dette bildet i 1964 av ei kule som gikk gjennom et eple. Dagens teknologi senker hastigheten med milliongangeren.
IKONISK: Harold Edgerton tok dette bildet i 1964 av ei kule som gikk gjennom et eple. Dagens teknologi senker hastigheten med milliongangeren. Vis mer

Filmsnutten av lyset som fyller colaflaska varer i omlag 15 sekunder, men den originale videoen er kun på én milliarddels sekund. Raskar setter hastigheten i perspektiv ved å sammenlikne en video av en pistolkule som tilbakelegger den samme distansen gjennom colaflaska.

- Skulle vi spilt av en film av pistolkula på samme hastighet, ville filmen tatt et helt år å se. Det ville vært en veldig kjedelig film, sier Raskar tørt.

Slår sammen millioner av bilder Raskar kommer med et annet perspektiv på en blogg han har skrevet om teknologien.

- Hvor raskt er en video tatt opp med femtokameraet? Tenk deg følgende: Hvis vi tok ut et tusendel av et sekund fra videoen og spilte den av i 30 bilder i sekundet, ville det ta et helt liv å se filmen, skriver Raskar i en blogg på CNN.

VAKKERT: Raskar presiserer at Coca-Cola ikke har sponset forskningen, men verdens mest kjente merkevare lyses i hvert fall opp i videoen som lar oss se hvordan lyset beveger seg.
VAKKERT: Raskar presiserer at Coca-Cola ikke har sponset forskningen, men verdens mest kjente merkevare lyses i hvert fall opp i videoen som lar oss se hvordan lyset beveger seg. Vis mer

Alle som har tatt litt bilder vil allerede ha tenkt på et åpenbart problem ved å bilder i en slik hastighet: Hvordan skal man få nok lyseksponering når eksponeringstiden er 1000 milliarddeler av et sekund?

Raskar forklarer løsningen selv på bloggen.

- Vi tar millioner av bilder for å få nok lys, og hvert eneste bilde blir nøyaktig synkronisert opp mot lyset vi sender ut. Så når eksponeringstiden er 1000 milliarddeler av et sekund, må vi ta et gjennomsnitt av bildene for å få nok lys. Derfor kan vi foreløpig kun ta video av gjentakende hendelser, men dette kan løses med videre utvikling av teknologien, forklarer Raskar.

«Ser» rundt hjørner I TED-foredraget presenterer Raskar noe av nytteverdien til et slikt superkamera. Forskerne har blant annet gjennomført flere eksperimenter der de kan «se» rundt hjørner. Femtokameraet sender da ut lys som reflekteres rundt hjørnet og klarer å skape et bilde av refleksjonene som kommer tilbake.

LANGT UNNA: Vidunderkameraet tar bilde av en tomat. Raskar forteller at det er noen år til vi har et liknende kamera i smarttelefonene våre.
LANGT UNNA: Vidunderkameraet tar bilde av en tomat. Raskar forteller at det er noen år til vi har et liknende kamera i smarttelefonene våre. Vis mer

Raskar foreslår i foredraget at dette kan ha praktisk nytte for blant annet brannmenn som ønsker å finne ut om det finnes mennesker inne i en bygning, men det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg at dette også kan ha nytte i militære sammenehenger. Raskar mottok for øvrig DARPAs pris til unge forskere i 2009, DARPA er forskningsavdelingen til det amerikanske forsvaret.

- Selv om denne forskningen er veldig spennende, kan du ikke forvente at det kommer til praktisk nytte i nærmeste framtid. Vi er mange år unna å presentere et produkt for markedet. Men vi kan allerede tenke oss utallige situasjoner der femtokameraet kan ha en positiv innvirkning på livene våre. Det kan brukes i biler for å finne ut om det kommer en bil rundt hjørnet eller det kan brukes til å ta bilder av indre organer uten bruk av røntgen, forklarer Raskar.

Du kan lese hele Raskars forklaring av teknologien her.

SER RUNDT HJØRNER: Femtokameraet skaper et bilde av dukka som står rundt hjørnet. Nytteverdien av en slik teknologi på markedet kjenner knapt grenser, sier Raskar.
SER RUNDT HJØRNER: Femtokameraet skaper et bilde av dukka som står rundt hjørnet. Nytteverdien av en slik teknologi på markedet kjenner knapt grenser, sier Raskar. Vis mer
SMARTING: Ramesh Raskar har vært med å utvikle den nye kamerateknologien siden 2008.
SMARTING: Ramesh Raskar har vært med å utvikle den nye kamerateknologien siden 2008. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media