Her er kaprerne

De fem kaprerne blir stanset i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Washington - men blir vinket videre. Kort tid senere styrter American Airlines Flight 77 inn i Pentagon.Se videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se videoen her!

  (Dagbladet.no): Sent i går kveld norsk tid viste amerikansk fjernsyn fire av de fem terroristene som kapret et fly og styrtet det inn i Pentagon 11. september 2001.

  Stanset i sikkerhetskontrollen


  Videoen viser de fem komme slentrende i fritidsklær på flyplassen i Washington, tilsynelatende svært rolig. I sikkerhetskontrollen gjør metalldetektoren utslag. Fire av mennene blir stanset og undersøkt med en håndholdt detektor. Sikkerhetsvaktene går også gjennom håndbagasjen til minst én, på jakt etter sprengstoff.

  Så blir de alle vinket videre og ut i flyet.

  En femte kaprer passerte sikkerhetskontrollen ubemerket.

  Alle kaprerne bar sannsynligvis en type kniver som fortsatt var tillatt å ha i håndbagasjen.

  Kaprernes våpen blir vanligvis omtalt som tapetkniver.

  American Airlines Flight 77 er på vei til Los Angeles. Dit rekker det aldri. På veien blir flyet kapret og styrtet inn i Pentagon. Totalt 189 mennesker ble drept.

  Sjokkert over roen


  Amerikanske tv-seere er sjokkert over kaprernes rolige opptreden i forkant av terroraksjonen. Ingenting tyder på at de kort tid senere skal ta livet av nesten 200 mennesker.

  - Det er skremmende...å se hvor rolig disse menneskene klarte å gjennomføre første steg av denne forferdelige forbrytelsen, sier moren til et av ofrene til BBC News Online.

  Saksøker flyselskap


  Videoen ble forært nyhetsbyrået Associated Press av Motley Rice, som representerer noen av de overlevende i søksmålet mot flyselskapene etter terrorangrepene 11. september.

  - Selv etter å ha utløst disse alarmene, mislyktes flyselskapene og sikkerhetsscannerne å gå gjennom kaprernes bagasje...og å oppdage våpnene de skulle komme til å bruke i angrepet, sier advokat Ron Motley til BBC News Online.

  - Kunne vært oppdaget ti ganger


  Nesten 3.000 mennesker mistet livet i terrorangrepene mot World Trade Center i New York og mot Pentagon. Senere i dag offentliggjør 11. septemberkommisjonen sin endelige granskingsrapport. Den slår fast at 11. septemberaksjonen kunne vært oppdaget hele ti ganger - men kommisjonen konkluderer likevel ikke med at angrepet kunne vært avverget.

 • Se videoen her!
 • Her offentliggjøres rapporten klokka 17.30 norsk tid i dag.
BLE SJEKKET FOR EKSPLOSIVER:</B> Kapreren Nawaf al-Hazmi i blå skjorte og hans bror Salem al-Hazmi i den hvite skjorten ventet i sikkerheteskontrollen om morgenen den 11. september, mens Nawafs håndbagasje blir grundig undersøkt.
HER ER DE FEM TERRORISTENE:</B> Disse bildene av de fem terroristene som kapret AAF 77 ble offentliggjort kort tid etter 11. september. Fra venster: Majed Moqed, Khalid Al-Midhar, Nawaf Alhamzi, Salem Alhamzi and Hani Hanjour.
KUNNE BLITT OPPDAGET:</B> Bildene fra overvåkningskamera viser at en av de fem kaprerne ble trukket til side for å gjennomgå en ytterligere sikkerhetssjekk, men heller ikke her blir det funnet noe mistenkelig.