GULAG-FILTER:  Bildet viser en arbeidsleir i Nord-Korea gjennom et såkalt Gulag-filter på Google Earth som er utarbeidet av aktivistene Joshua Stanton og Curtis Melvin. Aktivistene sammenholder informasjon fra sattelittbildene, eksperter og avhoppere for å lage oversiktene. Skjermdump: Google Earth
GULAG-FILTER: Bildet viser en arbeidsleir i Nord-Korea gjennom et såkalt Gulag-filter på Google Earth som er utarbeidet av aktivistene Joshua Stanton og Curtis Melvin. Aktivistene sammenholder informasjon fra sattelittbildene, eksperter og avhoppere for å lage oversiktene. Skjermdump: Google EarthVis mer

Her er kartet Google-toppen ikke snakket høyt om under Nord-Korea-besøket

Aktivister kartlegger arbeidsleirer på kart-tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Google-styreformannen Eric Schmidt fikk krass kritikk fra flere hold da han besøkte det myteomspunnede diktaturet Nord-Korea i begynnelsen av januar. Blant annet var amerikanske myndigheter svært kritiske.

Nord-Korea er kjent som et av de mest restriktive internett-landene i verden. De fleste av innbyggerne har ikke engang tilgang til nettet.

I etterkant av besøket har styreformann Schmidt etter hvert fortalt pressen om hva som var hensikten: å legge press på Nord-Koreanske myndigheter og den svært strenge internett-politikken.

- Mangelen på internett vil gjøre det svært tøft for deres økonomi og de vil bli hengende etter. Avgjørelsen om å være frakoblet i den virtuelle verden vil påvirke virkeligheten. Det gjorde jeg veldig klart, sa Eric Schmidt etter turen, ifølge CNET.

Karlegger arbeidsleirer Nyhetsbyrået AP skrev i går at landet nå innfører nye mobilregler for besøkende, men om dette har noe med Google-besøket å gjøre er usikkert. Men det som virkelig er Googles gode bidrag til et bedre Nord-Korea er mulighetene for aktivister å kartlegge hva som faktisk foregår der hevder enkelte.

- Det Eric Schmidt gjør eller ikke gjør i Pyongyang vil antagelig bli glemt i løpet av få uker. Det Google har gjort for å hjelpe til med å fortelle sannheten om Nord-Korea vil antagelig reflekteres i landets historie en dag, sier Washington-advokaten Joshua Stanton til RTE news.

Stanton sikter til at flere menneskerettighetsorganisasjoner over tid har utarbeidet oversikter over det lukkede landets arbeidsleire gjennom tjenesten Google Earth. Stanton deltar selv i dette arbeidet, gjennom aktivisme og blogging på fritiden. For å få til dette, sammenholdes bildene som tjenesten tilbyr med informasjon fra eksperter og avhoppere.

Blant andre Human Rights setter pris på tjenesten. De får sattelittbilder gratis av firmaet DigitaGlobe, som også står for noe av Google Earths bilder. Med denne veldedighetsordningen sikrer menneskerettighetsorganisasjonen seg også en del bilder som er av bedre kvalitet enn det folk flest får.

 BESØKTE UNIVERSITET:  Delegasjonen med blant andre Google-styreformann Eric Schmidt (t.v) og tidligere New Mexico-guvernør Bill Richardson (t.h) besøkte blant annet et universitet under sitt opphold i Nord-Korea. Schmidts datter har i ettertid blogget om hvordan hun opplevde besøket. - Studentene viste ingen reaksjoner. De kunne like gjerne vært figurer, skriver hun. Foto: AFP
BESØKTE UNIVERSITET: Delegasjonen med blant andre Google-styreformann Eric Schmidt (t.v) og tidligere New Mexico-guvernør Bill Richardson (t.h) besøkte blant annet et universitet under sitt opphold i Nord-Korea. Schmidts datter har i ettertid blogget om hvordan hun opplevde besøket. - Studentene viste ingen reaksjoner. De kunne like gjerne vært figurer, skriver hun. Foto: AFP Vis mer

- Sattelittbildene vi får gjennom Google Earth har definitivt gjort menneskerettighetseksperter i stand til å bekrefte at disse anleggene faktisk eksisterer, selv om det Nord-Koreanske regimet benekter at de gjør det, sier Greg Scarlatoiu i Human Rights Nord-Korea-komité.

Sammenligner oppholdet med «Truman Show» Med seg på turen hadde Schmidt blant andre sin datter Sophie. I en bloggpost beskriver hun hvor sjokkert hun er etter besøket.

- Nordkoreanerne er gisler i eget land uten at de er klar over det, skriver hun, og sammenligner oppholdet med filmen «The Truman Show», der hovedkarakteren oppdager at hans eget liv faktisk er et TV-show.

Videre beskriver hun et besøk på Kim Il Sung-universitetet. Hun reagerer på at studentene satt helt fraværende i rekker på rekker foran leseplassen sin.

- Noen trykket litt på dataen, mens resten bare stirret. Og det verste: Da en bråkete gruppe kom inn med media på slep var det ingen som kikket opp fra pulten. Ingen hoder snudde seg, ingen øyekontakt, ingen reaksjon på stimuli. De kunne like gjerne ha vært figurer, skriver Sophie Schmidt.

 OMFATTENDE ARBEID:  Ved å sammenholde informasjon fra flere hold kan aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner kartlegge det svært lukkede landet Nord-Korea. Skjermdump: Google Earth
OMFATTENDE ARBEID: Ved å sammenholde informasjon fra flere hold kan aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner kartlegge det svært lukkede landet Nord-Korea. Skjermdump: Google Earth Vis mer