Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er KGB-agenten som la sexfella for den norske toppdiplomaten

KGB-oberst Nikolaj Krymov tok bilde av naken diplomat.

TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM
TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha vært på en sirkusforestilling 9. januar 1959 ble den 39 år gamle norske diplomaten invitert av to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin.

KGB-oberst Nikolaj Krymovs team, tre mann foruten han selv - hadde rigget seg til utenfor. Lokkeduen ga dem et signal og KGB-teamet stormet inn på rommet hvor de fant den norske diplomaten naken.

«To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», forklarte seinere den norske diplomaten i et avhør med PST.

Fikk KGB-ultimatum Den norske diplomaten fikk to valg. Det ene valget var at bildene ville bli overlevert Utenriksdepartementet. Det andre valget var at han skrev denne teksten på et avhørsdokument:

«Jeg vil etter min evne på min side hjelpe KGB med opplysninger det trenger».

Diplomaten skrev selv denne teksten og signerte. Krymov ga han frist til dagen etter med å akseptere tilbudet. De overvåket han natta igjennom og så den fortvilte «Oscar» gå søvnløs omkring i sin leilighet. KGB hadde gitt ham kodenavnet «Oscar».

Kodenavn «Oscar» Dagbladet har siden i sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet. Arkivet navngir en rekke norske toppdiplomater som KGB-agenter, blant annet skal en norsk diplomat ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt minst tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet.

«Oscar»    er den samme diplomaten som ble tatt bilde av i Moskva i 1959. Dagbladet har flere ganger snakket med diplomatens familie, de ønsker ikke å kommentere denne saken.

I forrige uke fikk Dagbladet tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomaten, og en rekke andre diplomater som var i overvåkingspolitiets søkelys. I flere avhør med overvåkingspolitiet fortalte diplomaten om hvordan han ble presset av KGB. I 1971 innrømmet han å ha gitt UD-dokumenter til KGB, men han påsto at det var snakk om ugraderte dokumenter.

MØTTE KGB-OBERST: Den prisbelønte forfatteren og regissøren Ola Flyum har produsert over 30 dokumentarfilmer og skrevet en rekke bøker. I 1992-94 bodde han i Russland og møtte flere av KGBs veteraner som hadde overvåket og operert i Norge. I en rekke år samarbeidet Flyum med forfatteren Alf R. Jacobsen om noen av de største KGB-sakene i den kalde krigen. To saker peker seg ut. Den ene er historien om Werna Gerhardsens nære forhold til flere KGB-agenter. Dette ble avdekket i en artikkelserie i Dagbladet våren 1994. Den andre er Gunvor Galtung Haaviks ulykkelige kjærlighetshistorie - et skjebnedrama som fikk en omfattende dekning i norske medier. Denne historien har også resultert i en dokumentarfilm for NRK.

I 1993 møtte han KGB-agenten som la fellen for den norske toppdiplomaten, som senere fikk kodenavn «Oscar». Foto: PRIVAT
MØTTE KGB-OBERST: Den prisbelønte forfatteren og regissøren Ola Flyum har produsert over 30 dokumentarfilmer og skrevet en rekke bøker. I 1992-94 bodde han i Russland og møtte flere av KGBs veteraner som hadde overvåket og operert i Norge. I en rekke år samarbeidet Flyum med forfatteren Alf R. Jacobsen om noen av de største KGB-sakene i den kalde krigen. To saker peker seg ut. Den ene er historien om Werna Gerhardsens nære forhold til flere KGB-agenter. Dette ble avdekket i en artikkelserie i Dagbladet våren 1994. Den andre er Gunvor Galtung Haaviks ulykkelige kjærlighetshistorie - et skjebnedrama som fikk en omfattende dekning i norske medier. Denne historien har også resultert i en dokumentarfilm for NRK. I 1993 møtte han KGB-agenten som la fellen for den norske toppdiplomaten, som senere fikk kodenavn «Oscar». Foto: PRIVAT Vis mer

I et intervju med dokumentar-regissøren og forfatteren Ola Flyum i mai 1993, fortalte den nå avdøde Nikolaj Krymov om sin rolle i «Oscar»-saken. Krymov var sjef for skandinavisk avdeling i andre hoveddirektorat. Før han ble leder, hadde han eneansvaret for å overvåke den norske ambassaden.

Haaviks arvtaker Krymov hadde lenge hatt god kontroll med ambassaden ettersom deres norske storspion Gunvor Galtung Haavik rapporterte jevnlig om hva som foregikk. Da hun dro fra Moskva i 1956, ønsket han en ny kilde i den norske ambassaden.

To personer pekte seg ut: Den nye ambassadesekretæren Ingeborg Lygren - som overtok etter Haavik - og den nye ambassaderåden «Oscar». De ankom Moskva henholdsvis i 1956 og 1957.

I 1957 våknet KGBs interesse for den norske ambassaden for alvor. Ettersom alle amerikanske statsborgere var under tung overvåking, trengte CIA hjelp fra samarbeidende tjenester. Den norske etterretningssjefen Vilhelm Evang sa ja til et slikt samarbeid. «Oscar» var ikke en del av dette, men to av hans kolleger ble CIA-kurerer - deriblant ambassadesekretæren Ingeborg Lygren.

Kartla diplomaten Krymov innledet en omfattende kartlegging av «Oscar». Han var beleven og selskapelig, spilte klaver og var svært språkmektig. Han snakket flere europeiske språk - deriblant russisk. Det som imidlertid gjorde han interessant for KGB, var hans interesse for russiske menn. På 50-tallet fantes det spesielle klubber i Moskva hvor disse frekventerte. «Oscar» var uforsiktig og fikk et nært forhold til en homofil russer.

Nikolaj Krymov fikk hentet russeren til avhør og tvang han til å bli lokkedue for KGB. Dagen etter dro den sterkt pressede diplomaten til ambassaden.

Ifølge Krymov la diplomaten alle kortene på bordet til ambassadøren og ble umiddelbart sendt tilbake til Norge. Nikolaj Krymov la «Oscar» på is.

I 1967 sluttet Krymov som leder for KGBs skandinaviske avdeling i kontraspionasjen. Han fikk aldri vite om «Oscar-saken» ble reaktivert:

- Finnes bildene av «Oscar» fortsatt i KGBs arkiver?, spurte Flyum i 1993.

PRESSET: Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Tre diplomater (bildet) ved Den norske ambassaden i Moskva ble presset av KGB etter at de hadde homofilit forhold til russere. Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT
PRESSET: Dagbladet fått tilgang til nærmere fem hundre sider med etterforskningsmateriale fra PST som gjelder diplomater som var i overvåkningspolitiets søkelys. Tre diplomater (bildet) ved Den norske ambassaden i Moskva ble presset av KGB etter at de hadde homofilit forhold til russere. Foto: NTB SCANPIX/PRIVAT Vis mer

- De vi aldri bli ødelagt. Ingen vil heller se dem. Bare når noen høyt der oppe vil se dem, kan de bli tatt fram, svarte Nikolaj Krymov og smilte.

- Skal ha gitt tusen dokumenter KGB residenturaen i Oslo fortsatte å studere diplomaten i Norge. Han arbeidet en periode som 2.-sekretær i Utenriksdepartementet (UD). Seinere fikk han jobb som charge d'affaires i Aten. I 1967 ble kontakten gjenopprettet på det som kalles for «noncommittal» basis, altså i uforpliktende former. Den norske diplomaten var ekstremt kritisk til det militære diktaturet i Hellas og dette ble brukt av KGB til å etablere en konfidensiell kontakt med ham.

I Mitrokhin-arkivet står det: «NN (diplomaten) samtykket i å ha konfidensiell kontakt og som et resultat av dette overleverte han et antall hemmelige dokumenter som angikk greske forhold. Som gjenytelse mottok han verdifulle gaver, spesielt to ikoner.»

I 1971 ble diplomaten inkludert i KGB-nettet som «dokumentagent», står det i PST-dokumentet. Han hadde ofte møter med den russiske ambassaderåden Vasilij Andreevitsj Vorobiev, den samme mannen som var føringsoffiser for Douglas Britten, en sjeftekniker ved RAF (det britiske luftforsvaret) som ble dømt til 21 år i fengsel for spionasje til fordel for Sovjet i 1968.

I Mitrokhin-dokumentene står det: «Over 1000 sider med dokumenter relatert til NATO og norsk Utenriksdepartement ble mottatt fra ham i bytte med materielle ting. Han ga materiale som var relatert opp mot NATO-landenes deltakelse på NATOs rådsmåte i Brussel i desember 1970 og i Lisboa i juni 1971, samt forhold som angikk forholdet mellom USA og Hellas.»

I PST-vurderingen står det at «Oscar» overleverte dokumenter under stort press og etter mye nøling og vegring. Han motsatte seg å bli overført som hemmelig kontakt og forsøkte å legalisere møtene som vanlige diplomatkontakter.

Erkjente KGB-kontakt I et avhørsdokument datert 23. august 1971 erkjenner diplomaten at han møtte den russiske ambassaderåden Vasilij Andreevitsj Vorobiev fra tid til annen. Det kunne dreie seg om fra to til tre måneder og ned til noen uker mellom hver gang de møttes. Som oftest foregikk det ved at de var ute til lunsj sammen.

I avhørsdokumentet står det: «Samtalen med russerne dreide seg vesentlig om det greske regimet, situasjonen på Kypros (...), og om den økonomiske utviklingen i Grekenland. I forbindelse med disse diskusjoner viste vitnet Vorobiev kvartalsvise rapporter som den økonomiske avdeling i USAs ambassade utarbeidet over status for betalingsbalansen med utlandet (...) Rapportene var ugraderte. I to-tre tilfeller fikk Vorobiev beholde disse rapportene».

I 1971 ble diplomaten overrasket av gresk politi da han var på et besøk i et bad med en ung mann i Aten. Det førte til at en gresk diplomat oppsøkte statssekretær Thorvald Stoltenberg i Oslo 26. juli 1971. Den greske diplomaten innledet møtet med å si at han kom i en meget trist sak. I notatet fra møtet med Stoltenberg står det: «Handlingen strider med den greske lovgivning og myndighetene hadde derfor erklært nordmannen som persona non grata.».

ØNSKET NY HAAVIK: KGB hadde lenge hatt god kontroll med ambassaden ettersom deres norske storspion Gunvor Galtung Haavik rapporterte jevnlig om hva som foregikk. Da hun dro fra Moskva i 1956, ønsket han en ny kilde i den norske ambassaden. Foto: NTB SCANPIX
ØNSKET NY HAAVIK: KGB hadde lenge hatt god kontroll med ambassaden ettersom deres norske storspion Gunvor Galtung Haavik rapporterte jevnlig om hva som foregikk. Da hun dro fra Moskva i 1956, ønsket han en ny kilde i den norske ambassaden. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Diplomaten måtte returnere til Oslo hvor han ble fungerende NK (nestkommanderende) ved administrasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet. I 1972 hadde KGB-residenturet i Oslo et hemmelig møte med han i byen, men flere forsøk på å få han på slike møter lyktes ikke. Han nektet å engasjere seg i hemmelig samarbeid i Norge. Det førte til at KGB besluttet å vente til en ny anledning bød seg.

Det siste møte I april 1977 ble han utnevnt til ambassadør i India. Forsøk fra KGB på å reetablere agentkontakten lyktes ikke. I 1980 ble KGB-offiseren, som hadde vært i kontakt med den norske diplomaten i Oslo, postert i India.

I Mitrokhin-dokumentene står det: «De møttes to ganger i løpet av mars i diplomatmottakelser, men NN (diplomaten) ga ikke etter på forsøkene om å få til et møte i byen fra KGB-offiseren. NN (diplomaten) hadde gitt uttrykk for at dersom et slikt møte fant sted var han forpliktet til å rapportere det til sine overordnede og at han ikke hadde planer om å utsette seg for noen risiko, spesielt siden pensjonsalderen nærmet seg. Han forsikret KGB-offiseren om at han ikke hadde fortalt noen om det spesielle forholdet han hadde hatt til Sovjetunionen og at han ikke hadde til hensikt å rapportere om den siste henvendelsen dersom de lot ham være i fred. Siden NN (diplomaten) hadde gitt slike klare signaler, besluttet lederne i KGBs første hoveddirektorat at det ikke skulle gjøres flere forsøk på å reetablere kontakten.»

INNRØMMET KONTAKT: Den norske diplomaten som ble avslørt i intim kontakt med menn i Moskva og Aten innrømmet kontakt med KGB, men mente han bare hadde levert ut ugradert materiale. Foto: PRIVAT
INNRØMMET KONTAKT: Den norske diplomaten som ble avslørt i intim kontakt med menn i Moskva og Aten innrømmet kontakt med KGB, men mente han bare hadde levert ut ugradert materiale. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media