Her er KGB-agenten som la sexfella for den norske toppdiplomaten

KGB-oberst Nikolaj Krymov tok bilde av naken diplomat.

TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM
TOK BILDE AV NORSK DIPLOMAT: I 1959 stormet teamet til KGB-oberst Nikolaj Krymovs rommet hvor de fant den norske diplomaten naken sammen med to unge russiske menn. Foto: OLA FLYUM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter å ha vært på en sirkusforestilling 9. januar 1959 ble den 39 år gamle norske diplomaten invitert av to unge russere til en leilighet i Moskva, hvor de drakk hetvin.

KGB-oberst Nikolaj Krymovs team, tre mann foruten han selv - hadde rigget seg til utenfor. Lokkeduen ga dem et signal og KGB-teamet stormet inn på rommet hvor de fant den norske diplomaten naken.

«To menn i mørke frakker og luer sto i døråpningen, blitslys flammet og fotografiapparat klikket før noen fikk sukk for seg», forklarte seinere den norske diplomaten i et avhør med PST.

Fikk KGB-ultimatum Den norske diplomaten fikk to valg. Det ene valget var at bildene ville bli overlevert Utenriksdepartementet. Det andre valget var at han skrev denne teksten på et avhørsdokument:

«Jeg vil etter min evne på min side hjelpe KGB med opplysninger det trenger».

Diplomaten skrev selv denne teksten og signerte. Krymov ga han frist til dagen etter med å akseptere tilbudet. De overvåket han natta igjennom og så den fortvilte «Oscar» gå søvnløs omkring i sin leilighet. KGB hadde gitt ham kodenavnet «Oscar».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer