Her er KGB-spørsmålene UD og PST ikke vil svare på

Fem norske UD-ansatte er ført opp som KGB-agenter i det offentlig tilgjengelige Mitrokhin-arkivet, men UD og PST vil foreløpig ikke kommentere påstandene.

TAUST FRA UD OG PST:  På tross av at fem av UDs tidligere og nåværende ansatte er navngitt som KGB-agenter i det offentlig tilgjengelige Mitrokhin-arkivet, vil ikke Utenriksdepartementet (UD) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) si om det er noe hold i anklagene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/FAKSIMILE DAGBLADET
TAUST FRA UD OG PST: På tross av at fem av UDs tidligere og nåværende ansatte er navngitt som KGB-agenter i det offentlig tilgjengelige Mitrokhin-arkivet, vil ikke Utenriksdepartementet (UD) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) si om det er noe hold i anklagene. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/FAKSIMILE DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

(Dagbladet): På tross av at fem av UDs tidligere og nåværende ansatte er navngitt som KGB-agenter i det offentlig tilgjengelige Mitrokhin-arkivet, vil ikke Utenriksdepartementet (UD) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) si om det er noe hold i anklagene.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få UD til å kommentere KGB-påstandene, men de har gjentatte ganger henvist til Politiets sikkerhetstjeneste PST.

«Disse forholdene er det påtalemyndigheten som har hatt ansvar for å vurdere. Vi henviser derfor til PST som rette fagmyndighet. Det er ikke naturlig at UD kommenterer dette ytterligere», skriver kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, i en e-post til Dagbladet. Han legger til at UD «vil bistå påtalemyndigheten dersom det kommer spørsmål til oss».

Fem ansatte navngitt Totalt blir fem UD-ansatte omtalt som agenter i Mitrokhin-arkivet. Én av dem ble dømt til sju års fengsel i 1972 for spionasje. Han jobbet som ambassadevakt ved den norske ambassaden i Moskva. Ingen av de fire andre er etter det Dagbladet kjenner til tiltalt for spionasje, og deres kontakt med KGB kan ha vært helt vanlig diplomatisk kontakt.

Dagbladet har siden sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB. Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egne avskrift fra arkivet. Historikeren Christopher Andrews, som skrev Mitrokhin-bøkene sammen med Vasilij Mitrokhin, skriver at det å ha vært oppført som agent ikke er noe bevis på at man faktisk var spion. I boka peker han på flere eksempler på at KGB tok ære for mer enn hva de i realiteten fikk til.

Samtidig har arkivet vært helt sentral i å avdekke spioner, og FBI har tidligere uttalt at Mitrokhin-arkivet er «den mest komplette og omfattende etterretning som noensinne er mottatt fra en kilde».

PST vil heller ikke kommentere spionasje-anklagene.

«PST har ikke mulighet til å kommentere opplysninger fra disse arkivene på nåværende tidspunkt. Generelt om slik informasjon må vi foreta individuelle vurderinger av alle opplysningene. Da må det tas hensyn til personvern, taushetsplikt, hensyn til etterkommere og ikke minst hvorvidt opplysninger stammer fra samarbeidende tjenester. Når det gjelder gamle saker er det heller ikke bare å trykke på enn knapp. Det er et nitid arbeid å jobbe seg gjennom gamle dokumenter», skriver seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Dagbladet.

Gransket spion-påstander Da Dagbladet skrev om Mitrokhin-arkivet for første gang i 2011, bekreftet tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap) at UD de 2001 hadde blitt orientert om at tre norske diplomater var omtalt i arkivet.

- KAN IKKE KOMMENTERE: «PST har ikke mulighet til å kommentere opplysninger fra disse arkivene på nåværende tidspunkt», skriver seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
- KAN IKKE KOMMENTERE: «PST har ikke mulighet til å kommentere opplysninger fra disse arkivene på nåværende tidspunkt», skriver seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer

Departementet skrev i en pressemelding i 2011 at sakene ble gjennomgått med dem det gjaldt, men at det fra UDs side ble konkludert med at det ikke var grunnlag for påstander om irregulær kontakt mellom de UD-ansatte og personer med antatt tilknytning til KGB. POT vurderte saken, men fant ikke grunnlag for å sette i gang etterforskning, ble det da sagt.

UD nekter i dag å bekrefte eller avkrefte om de tre diplomatene de sjekket ut i 2001 er noen av de samme personene som Dagbladet har funnet i Mitrokhin-arkivet.

I 2011 sa kommunikasjonssjef i UD, Bjørn S. Jahnsen, til Dagbladet
at de hadde fulgt opp saken «på en grundig måte» og ikke funnet grunnlag for at noe straffbart hadde skjedd. Jahnsen sa videre at «etter nærmere undersøkelser, og samtaler med nåværende og tidligere ansatte i tjeneste ble dette konklusjonen».

- Homo-presset diplomat Dagbladet har tidligere skrevet at en norsk diplomat skal ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet. Én av dem som er omtalt i arkivet er en ambassadevakt som ble dømt til sju års fengsel i 1972 for spionasje. En annen diplomat Dagbladet ikke kjenner identiteten til skal ha gitt hemmelige dokumenter om Svalbard og Arktis.

I tillegg er to diplomater til omtalt som agenter. Én skal ha gitt informasjon om ansatte ved en militær legasjon, ifølge arkivet.

En annen diplomat skal ifølge Mitrokhin-arkivet ha gitt etterretningsinformasjon om Nato, men skal etter det Dagbladet har fått opplyst blitt sjekket ut av saken av både UD og PST. En person fra den daværende politiske ledelsen ved Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at det er «helt utenkelig at vedkommende var spion. Han var svært påpasselig å melde all kontakt med PST til UD og etterretningstjenesten».

Blant de tre diplomatene som blir ført opp som agenter, men som aldri har vært tiltalt, er det bare én som fortsatt lever. Han ble angivelig sjekket ut av UD, og ønsker ikke å kommentere saken.

- BLE HOMO-PRESSET: Dagbladet har tidligere skrevet at en norsk diplomat skal ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET
- BLE HOMO-PRESSET: Dagbladet har tidligere skrevet at en norsk diplomat skal ha blitt presset på grunn av sin homoseksuelle legning. Han skal ha gitt tusen Nato- og UD-dokumenter på 70-tallet til KGB, ifølge arkivet. Foto: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer