Her er Killnet i Norge

I juni gjennomførte den russiske hackergruppen Killnet et stort dataangrep mot Norge. Nå har gruppa organisert en fysisk protestaksjon på norsk jord.

I NORGE: Her er en Killnet-aktivist på oppdrag på Ekeberg i Oslo. Der har aktivisten tagget prorussiske budskap i gresset. Foto: Telegram
I NORGE: Her er en Killnet-aktivist på oppdrag på Ekeberg i Oslo. Der har aktivisten tagget prorussiske budskap i gresset. Foto: Telegram Vis mer
Publisert

Vi står på en gressbakke i en ås over Oslo sentrum. Vi har panoramautsikt over Oslofjorden, men blikket faller på de hvite spraystrålene på gresset.

Øverst i skråningen er det sprayet flere Z-er, bokstaven som er blitt symbolet på Russlands invasjon av Ukraina. Under Z-ene følger teksten:

- God morgen, Norge.

Og så:

- Hilsen Killnet.

Utkikkspunktet ligger rett på nedsiden av Kongsveien, to minutters kjøring fra Ekebergrestauranten i Oslo. Gressbakken er et yndet samlingssted på kveldstid og helger - for de som vet om det. Rundt oss i gresset ligger forelskede par, små familier og vennegjenger. Det lukter grillpølser – og hasj.

Men hvorfor står det sprayet russisk krigspropaganda mellom forsamlingene?

Lammet Norge

Killnet er kjent som en prorussisk aktør, som har stått bak en rekke dataangrep til støtte for den russiske invasjonen av Ukraina.

29. juni rystet gruppa Norge. Tidlig den morgenen postet gruppa et bilde på meldingstjenesten Telegram.

Oslo
Den russiske hackergruppen Killnet har publisert dette bildet på Telegram. Skjermdump hentet fra Telegram.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Oslo Den russiske hackergruppen Killnet har publisert dette bildet på Telegram. Skjermdump hentet fra Telegram. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Bildet var manipulert,
og viste utenriksminister
Anniken Huitfeldt.

Med det annonserte de et massivt hackerangrep mot Norge.

Gjennom et såkalt tjenestenekt-angrep ble en rekke tjenester – BankId, BuyPass, Nav, Arbeidstilsynet, politiet, VG og NRK - satt ut av funksjon.

9. august kom Norge på gruppas agenda igjen. På en av Killnets offisielle Telegram-kanaler, dukket det opp et bilde – fra Oslo:

Bildet viser skyggen til en person, og den samme hvite taggingen som Dagbladet og Kommunal Rapport fant i Ekebergskråningen. Meldingen ble delt av Killnets offisielle konto på Telegram, og på gruppas kanal på meldingstjenesten fikk den raskt over 2000 likerklikk og kommentarer.

FIENDE: Den russiske hackergruppa Killnett kaller Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for sin fiende nummer én. Vis mer

I meldingen het det at ukrainere og deres støttespillere, 12. august, skulle møtes til et raveparty i naturreservatet Ekebergskråningen i Oslo. Den anonyme avsenderen la ut koordinatene til den angivelige festen og et bilde av sin egen skygge, med følgende tekst spraylakkert i gresset:

«God morgen Norge, hilsen Killnet».

Meldingen avsluttes med en oppfordring.

«Jeg vet at russiske statsborgere skal delta på dette. Organiser dere», heter det i meldingen.

Om den anonyme meldingen er skrevet av en av Killnets aktive hackere, eller bare en støttespiller, er uklart. I meldingen brukes det russiske ordet «khokhlov» om deler av de som antas å skulle delta på den angivelige ravefesten. Ordet benyttes i russisk tale som en nedsettende betegnelse av ukrainere.

DATAANGREP: Den russiske hackergruppa Killnet tvang flere viktige innloggingstjenester i kne onsdag 29. juni. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Rettet mot «underklassen»

Dagbladet har spurt Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om de kjenner til Killnet-støttespillere i Norge. PST sier de ikke ønsker å kommentere spesifikke grupper.

Blant de 76 kommentarene til innlegget, var det en kvinne som ga uttrykk for at hun faktisk kunne befinne seg i Norge. Hun skrev at hun hadde lett etter andre arrangementer i området, men ikke funnet festen Killnet-innlegget handlet om. Hun ønsket å vite mer.

Dagbladet og Kommunal Rapport har sporet opp kvinnen – som har bodd i Norge i flere år.

Hun jobber i en norsk kommune. Overfor Dagbladet og Kommunal Rapport er hun klar:

- Jeg forstår hvorfor Killnet har angrepet Norge og andre land, fordi sanksjonene Norge har mot Russland har kun ført til at personer i «underklassen» blir utsatt, ikke de som står bak krigen. Likevel synes jeg de kunne vært litt mer sivilisert i hvordan de gikk fram. Årsaken til dette er hvordan jeg opplever at Norge og Vesten nå utsetter oss russere for urettmessig hat og trakassering bare fordi vi er russiske statsborgere. Det er uverdig, sier den russiske kvinnen.

MADRID: Nato avviser at passbildet som skal være av passet til Jens Stoltenberg som hackergruppa Killnet publiserte er ekte. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Caisa Linea Hagfors Vis mer

I frykt for å bli utsatt for hets ønsker hun å være anonym.

- Jeg vet ikke om det møtte opp noen folk på Ekeberg på fredag, men jeg tolker meldingen fra Killnet bare som et forsøk på å støtte russere som bor i Norge som føler seg utsatt for hets.

- Er i Norge

- Vi er overalt, sier et Killnet-medlem til Dagbladet.

På meldingstjenesten Telegram har Dagbladet og Kommunal rapport over tid hatt kontakt med et aktivt medlem av Killnet. Han hevder at gruppa har aktive hackere - eller aktivister, som han foretrekker - i Norge:

- Vi har noen i Norge, ja.

- Vi så bildet dere la ut på Telegram, med taggingen i Oslo. Dere har altså aktive medlemmer her?

- Ja.

Da Dagbladet og Kommunal Rapport oppsøkte gressletta på Ekeberg, var det dårlig med både ukrainere og raveparties.

Men i gresset kunne vi tydelig lese skriften fra bildet som ble lagt ut på hackergruppens Telegramkonto:

- God morgen, Norge

Den russiske kvinnen i Norge, meldingen på Killnets telegramkonto, og teksten på gresset i Ekeberg indikerer at den russiske hackergruppen faktisk har støttespillere i Norge.

- Har Killnet mange støttespillere i Norge, spør vi kvinnen.

- Killnet kjemper for det russiske folket, og jeg tror mange russere i Norge sympatiserer med deres kamp. Om noen av gruppas hackere befinner seg i Norge vet jeg ingenting om, sier kvinnen.

Støtter Putin

Kvinnen hevder hun er motstander av krig, og sier hun mener at diplomater må gjøre sin jobb for å hindre krig mellom stater.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Kvinnen støtter de som hevder at Vladimir Putin ikke «hadde annet valg» enn å gå til angrep på Ukraina for å beskytte den pro-russiske befolkningen i Donbass-regionen øst i landet.

- Jeg mener at det Putin har gjort er riktig, selv om jeg er imot krig. Når Ukraina har valgt å gå i samarbeid med NATO har det føltes som et forsøk på å angripe Russland og deres innbyggere, og jeg tror det er derfor Putin har gjort som han har gjort. Tidligere har han støttet de i Donbass og vært sivilisert til tross for uenigheter, sier kvinnen.

- Har du forståelse for at dette er et standpunkt som skaper reaksjoner?

- Hvis Norge er et demokratisk land, der ytringsfriheten skal gjelde for alle, må jeg vel kunne ytre min mening om internasjonal politikk uten å bli møtt med hat og trakassering. Men, slik er det ikke i Norge i dag, sier kvinnen.

Hun viser blant annet til den norske diplomaten som i starten av august skjelte ut ansatte i et hotell i Murmansk og uttalte at hun hatet russere. UD måtte gå ut og beklage oppførselen.

FORDØMMER: Ukrainske myndigheter fordømmer fansen som ropte "Vladimir Putin" på en fotballkamp. Vis mer

- Dette vitner om hvordan både Norge som stat, og nordmenn generelt, nå retter sitt hat mot mennesker ut ifra hva slags statsborgerskap de har. Dette er en farlig utvikling, og dette skaper frykt og usikkerhet blant russiske statsborgere som bor her i landet, sier kvinnen.

Hun sier at hun selv også har blitt trakassert – fordi hun er russer.

- I køen på butikken har jeg flere ganger blitt kalt både fascist, nazist og barnemorder. Dette er litt av hverdagen for mange russere i Norge i dag. På et tidspunkt gikk jeg rett i kjelleren, og jeg gikk ikke ut av huset på to måneder. Jeg gled inn i en depresjon, og jeg hadde det helt jævlig. Jeg måtte få hjelp av psykolog for å komme meg tilbake på beina igjen.

Denne saken er skrevet i et samarbeid mellom Dagbladet og Kommunal Rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer