Her er Kinas egen fredsprisutdeling

Så forvirrende at selv ikke prisvinneren visste om den. Og hvem var den lille jenta som mottok prisen?

KINAS SVAR PÅ JAGLAND: Formann i komiteen for Konfucius-prisen, Tan Changliu, tok seg til pannen, da han fikk spørsmål fra journalistene under dagens alternative fredsprisseremoni. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/SCANPIX
KINAS SVAR PÅ JAGLAND: Formann i komiteen for Konfucius-prisen, Tan Changliu, tok seg til pannen, da han fikk spørsmål fra journalistene under dagens alternative fredsprisseremoni. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Klokka 14.00 i dag lokal tid var Dagbladet til stede under den noe forvirrende og hasteinnkalte, alternative fredsprisutdelingen i Beijing.

Særlig forvirrende var det ettersom verken prisvinneren, Lien Chan, eller noen av hans støttespillere var til stede for å motta prisen.

I stedet var det ei lita jente som tok imot historiens første Konfucius pris.

- Vi har jo ikke en gang hørt om prisen, fastslo rådgivere ved prisvinnerens kontor, da taiwanske journalister ringte for å gratulere.

Vinneren har foreløpig ingen planer om å reise til Beijing for å motta æren. Selv om altså utdelingen skjedde i dag.

Farse-liknende Kinas egen fredsprisseremoni fikk mange av de tilstedeværende til å trekke på smilebåndet. Tolken som skulle oversette forsto ikke journalistenes spørsmål fullt ut, og kunne heller ikke oversette korrekt.

Hvem som kom frem til vinneren ble nok et forvirrende punkt. Lien skal nemlig ha vært en av flere kandidater som ble demokratisk nominert, av det priskomiteen hevder er det kinesiske folk og nettbrukere.

Men på spørsmål fra salen var det ingen i priskomiteen som kunne fortelle hvordan avstemmingen hadde foregått, hvor mange som hadde stemt, eller på hvilket nettsted avstemmingen hadde pågått.

Stilt til veggs Formann i Konfucius-komiteen, Tang Changliu, bedyret at kinesernes fredspris var helt uavhengig av årets kontroversielle tildeling av Nobels fredspris.

VERDIG MOTTAKER: Ei lita jente, hvis identitet foreløpig er ukjent, ble historiens første mottaker av Konfucius prisen. Den egentlige prisvinneren var heller ikke klar over sin nyvunne status. Foto: Dagbladet
VERDIG MOTTAKER: Ei lita jente, hvis identitet foreløpig er ukjent, ble historiens første mottaker av Konfucius prisen. Den egentlige prisvinneren var heller ikke klar over sin nyvunne status. Foto: Dagbladet Vis mer

- Konfucius fredspris har vært under planlegging lenge. I år lykkes vi endelig å gjennomføre den. Prisen bygger på våre egne prinsipper, våre egne teorier om fred. Den har ingenting med det temaet du snakker om, svarer formannen for Konfucius-komiteen.

- Kontoret til Lien Chan sier de ikke har hørt om prisen?

- Herr Lian har bidratt til fred i verden. Han utvekslet håndtrykk med president Hu Jintao. Vi pleier å si at straks vi har utvekslet håndtrykk, smiler vi. Men siden vår komite er helt uten statlig tilknytning, bruker vi ikke-statlige kanaler og media for å informere herr Lien, svarer Tan Changliu.

- Lien Chan sier han ikke er klar over prisen. Hvor kommer prispengene på 100 000 yuan fra? (omlag 90 000 kroner)

- Jeg har alt sagt at Herr Lien Chan ikke vil takke nei til prisen. De 100 000 yuan kommer fra en person som virkelig elsker fred, men som ønsker å være anonym.

I rekken av kritiske spørsmål, ble også nominasjonen av USAs tidligere president Jimmy Carter tatt opp. Det ble pekt på at Carter har uttrykt støtte til Liu Xiaobo, vinneren av Nobels fredspris.

- Hvis du virkelig vil snakke om Liu Xiaobo, er det eneste jeg kan si: Vi får se om 500 år hvem som blir husket, svarte Tang.

Nylig unnfanget Det er kanskje ikke rart Taiwans tidligere visepresident ikke har hørt om prisen. Etter det Dagbladet kjenner til, ble ideen unfanget for bare tre uker siden i en kronikk i den regimevennlige (og svært Nobel-kritiske) Global Times.

FULLSATT: Medieinteressen var nesten like stor som forvirringen under utdelingen. Foto: Dagbladet
FULLSATT: Medieinteressen var nesten like stor som forvirringen under utdelingen. Foto: Dagbladet Vis mer

Konfucius-prisen ble da foreslått som en ren motpris mot Nobels fredspris, for å rette opp den urett Nobelkomiteen har begått mot Kinas 1,3 milliarder mennesker.

«Konfucius-prisen vil være den beste anledningen for Kina å erklære sitt syn på fred og menneskerettigheter overfor verden. Med Kinas voksende økonomiske makt, vil også kinesisk kultur og ideer spres», fastslo kronikken.

Først i går ble verden klar over at ideen var blitt virkelighet. Med nye utfall mot Nobel fredspris, og den urett begått mot Kina, annonserte Confucius-Prisen sin første vinner, den kinavennlige taiwanske politikeren og tidligere visepresidenten Lien Chan.

Lien var tidligere formann for Det kinesiske nasjonalistpartiet (KMT) på Taiwan, og han fikk prisen for sitt mangeårige arbeid for forsoning med Kina.

FORKLARINGSPROBLEM: Priskomiteen hadde vansker med å forklare nøyaktig hvordan prisvinneren var stemt frem, hvor prisen kom fra, og hvorfor prisvinneren ikke var informert. Foto: Dagbladet
FORKLARINGSPROBLEM: Priskomiteen hadde vansker med å forklare nøyaktig hvordan prisvinneren var stemt frem, hvor prisen kom fra, og hvorfor prisvinneren ikke var informert. Foto: Dagbladet Vis mer