Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er kommando-soldatene

PESHAWAR/OSLO (Dagbladet): Dette unike bildet viser vestlige elitesoldater sammen med styrker fra Nordalliansen ved fronten i Afghanistan. Med hjelp fra bakkestyrker fra Storbritannia og bombefly fra USA har Nordalliansen erobret det meste av det nordlige Afghanistan på få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Britiske styrker på bakken i Afghanistan
 • Taliban snart slått ut i hele nord

  Britiske soldater er til stede i Afghanistan for å bistå Nordalliansen, bekreftet i går forsvarsminister Geoff Hoon i London.

  Samtidig ble vestlige soldater fotografert nær den avsidesliggende byen Khoja Bahawuddin.

  Trolig dreier det seg om briter. Det britiske forsvarsdepartementet vil ikke oppgi hvor mange soldater de har i Afghanistan.

  Alliansen hevder nå å styre halve landet. Taliban har bare to nordlige fylker igjen.

  Taliban skal bare holde fylkene Kunduz og Baghlan i den nordlige delen av landet. De kan også stå for fall.

  I går kveld gjorde Nordalliansen seg klar for å angripe Kunduz, etter å ha inntatt hovedstaden Taloqan i fylket Takhar, ifølge Nordalliansens talsmann Mohammed Abil.

  Dette har stor betydning både symbolsk og strategisk.

  Taloqan var Nordalliansens «hovedstad» inntil de tapte byen til Taliban i september 2000. Samtidig avskjærer dette Talibans styrker i Kunduz.

  Nordalliansens «utenriksminister», Abdullah Abdullah, sier at 15000 Taliban-soldater er omringet i Kunduz.

  «De lyver»


  Hanan Hemat, leder for Talibans nyhetsbyrå Bakhtar, sier at opposisjonens talsmenn lyver om Taloqan. Men det bestrides ikke at Nordalliansen har gått seirende ut av mange slag.

  Andre Taliban-talsmenn forklarer at de har trukket seg fra fylkene Samangan, Sar-i-Pul og Jauzjan for å omgruppere soldatene.

  Taliban kaller det «taktisk tilbaketrekning». Uansett ser det ut som om Taliban trekker styrkene sine ut av de ikke-pathanske områdene av landet. Nordalliansen består hovedsakelig av tadsjiker og usbekere, mens Taliban-bevegelsen består av pathanere, landets største folkegruppe. Det kan se ut som Taliban samler kreftene til å forsvare «Pathanistan», den sørlige delen av landet.

  Avskåret?


  Felttoget videre blir neppe så lett for Nordalliansen som de siste dagenes omfattende erobringer. Alliansen hadde fra før av fem til ti prosent av landet. «Utenriksminister» Abdullah hevdet i går å være herre i halve Afghanistan, noe som både er usikkert og heller ikke sier mye.

  Nordalliansen hevdet videre å ha erobret byen Puk-i-Khumri, nord for Kabul og rett sør for byen Baghlan, på hovedveien mellom nord og sør. I så fall er alle Talibans styrker i nord avskåret.

  I vest skal Nordalliansen ha erobret byen Qala-i-Nau og være klar til å innta den viktige byen Herat. Da kan de samle seg med styrkene til kommandant Ismail Khan. Det afghanske nyhetsbyrået AIP skriver at Herat kan falle allerede i dag.

  - Våre soldater rykker nå fram mot Herat. Frontlinja går nå 24 kilometer fra byen, sa Ismail Khan på telefon til Reuters.

  Nordalliansen sier seg klar til å innta Kabul, trass i sterke innvendinger fra USA og naturligvis fra Pakistan. Man frykter det kan føre til et virkelig blodbad.

  Abdul Sattar Sirat, en representant for tidligere kong Zahir Shah, oppfordret i går til tilbakeholdenhet.

BEVISET: Ei gruppe vestlige soldater ledes gjennom landskapet nær fronten ved Imam Sahib, nær byen Khoja Bahawuddin nord i Afghanistan, av soldater fra Nordalliansen. De vestlige soldatenes nasjonalitet er ikke oppgitt, men britene innrømmer i går å ha styrker på bakken i Afghanistan.
FYRER LØS: En soldat fra Nordalliansen holder seg for ørene idet han fyrer av en morter ved Quruq i Nord-Afghanistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!