KROKER: Her viser den sørafrikanske oppfinneren Sonette Ehlers fram kondom mot voldtekt. Den har tagger som stikker inn i angriperen. Foto: AFP Photo/Gianluigi Guercia/Scanpix
KROKER: Her viser den sørafrikanske oppfinneren Sonette Ehlers fram kondom mot voldtekt. Den har tagger som stikker inn i angriperen. Foto: AFP Photo/Gianluigi Guercia/ScanpixVis mer

Her er kondomet som «beskytter» mot voldtekt

Skarpe latex-kroker vil låse seg inn i huden på angriperen og skape et «enormt ubehag». - Feil fokus, mener leder for Kvinnepanelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): For mer enn 40 år siden fikk sørafrikanske Sonnet Ehlers (62) ideen om å lage et kondom som beskytter kvinner mot voldtekt.

- Det var gjennom en praksisplass jeg hadde i 1968 eller 1969 at jeg veiledet en jente som hadde blitt voldtatt. Hun sa «om jeg bare hadde hatt tenner der nede», og jeg tenkte at det kunne være glimrende idé, sier Ehler til AOL News.

Latex-kroker Hun har siden brukt fire tiår på å utvikle en kondom for kvinner med skarpen latex-kroker som låser seg inn i huden på angriperen.

Kondomet, kalt «Rape-aXe», settes inn som en tampong og vil skape et «enormt ubehag» for angriperen når krokene festes. Det vil ikke begynne å blø, men kan bare fjernes av medisinske profesjonelle, som igjen skal kontakte politiet.

- Jeg er ikke ute etter hevn. Det etterlater ingen permanent skade på penis, men det vil bli et lite arr som vil minne ham på hva han har gjort - noe hans kone eller framtidige kone kan spørre ham om, sier Ehler.

Testes under VM Kondomet ble patentert i 2007, og Ehler håper å komme i gang med salget i Sør-Afrika om ikke lenge. Det blir nå evaluert av landets myndigheter og vil koste rundt 2,50 dollar - sju kroner.

I mellomtiden har hun gitt 100 kvinner i Sør-Afrika kondomet for testing under VM.

Enkelte kritikere frykter at oppfinnelsen vil høre til mer vold mot kvinner etter at voldtektsforbryteren har fått krokene inn i penis. Andre mener det er en urettferdig byrde for kvinner.

- Feil fokus Leder for likestillingsminister Audun Lysbakkens Kvinnepanel, Loveleen Brenna, er blant dem som mener det blir feil fokus.

- Det betyr at det blir kvinnens ansvar. Hva blir det neste? Det blir en holdning der kvinner kan bli kritisert for ikke å ha brukt kondomet, sier hun til Dagbladet.

- Når man har kommet så langt, har skaden allerede skjedd. Jeg håper vi får snudd dette til noe som først og fremst forebygger.

- Trenger støtte fra menn Brenna mener utfordringen er at gruppen menn føler seg utsatt når man snakker om enkeltindivider.

SLIK FUNGERER DEN: Her forklarer Sonette Ehlers hvordan kondomet fungerer i 2005. Foto: AFP Photo/Gianluigi Guercia/Scanpix
SLIK FUNGERER DEN: Her forklarer Sonette Ehlers hvordan kondomet fungerer i 2005. Foto: AFP Photo/Gianluigi Guercia/Scanpix Vis mer

- Vi trenger støtte fra menn som har døtre, søstre og mødre som har blitt utsatt for voldtekt. Det er ikke bare kvinner som må ta ansvar her, mener Brenna.

- Dette er altså ikke noe Kvinnepanelet vil foreslå for Lysbakken?

- Absolutt ikke. Den som har oppfunnet dette har ikke sett kompleksiteten av et seksuelt overgrep. Kvinner er livredde og føler skam og frykter hevn fra mannens side. Jeg synes det er en tåpelig oppfinnelse.

- FEIL FOKUS: Loveleen Brenna leder Audun Lysbakkens kvinnepanel og vil ikke anbefale Lysbakken kondomet som beskytter kvinner mot voldtekt. Hun mener det blir å gi kvinner ansvaret for å ikke bli voldtatt. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
- FEIL FOKUS: Loveleen Brenna leder Audun Lysbakkens kvinnepanel og vil ikke anbefale Lysbakken kondomet som beskytter kvinner mot voldtekt. Hun mener det blir å gi kvinner ansvaret for å ikke bli voldtatt. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer