Her er kongens nye superbåt

Her er kongens nye fartsvidunder til sju millioner kroner. Nå håper kong Harald å slå kongekollega Juan Carlos av Spania på regattabanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste uke starter rotteracet som blir kalt seilsportens formel 1. Kongen får støtte av finansmannen Einar W. Sissner for å kunne delta i ny båt.

- Hele mannskapet er gira. Dette er en båt som materielt sett er en av de beste i verden, sier kongens båtmann Kjell Myrann til Dagbladet.

Kong Harald ga seg selv ny skute til jul. Nå står julepresangen på dekket av kongeskipet «Norge», som ligger i havn i Porto della Spezia på Italias nordvestkyst. Derfra blir den fraktet over til Mallorca, hvor kongen skal delta i Kings Cup.

Dyr båt

I fjor ble kongen grundig slått av spanskekongen og havnet helt nede på 19. plass. Juan Carlos vant hele mesterskapet.

Kilder i miljøet skryter voldsomt av den nye båten.

- Båten er 12 fot større enn de båtene kongen har hatt før. Den er tegnet av verdens beste seilbåtarkitekt, Bruce Farr, på verdens råeste båtverft på New Zealand. De med mest penger, vinner, sier seilbåtentusiasten til Dagbladet.

Båten har en prislapp 565000 dollar. I tillegg kommer ekstrautstyr på rundt to millioner kroner. Totalt koster båten i drøyt sju millioner kroner.

Støtte

Kong Juan Carlos betaler ikke for sin egen båt. Det gjør den spanske marinen. Kong Harald må betale moroa av egen lomme, bortsett fra støtten han mottar fra den kjente finansmannen og industribyggeren Einar W. Sissener.

Etter det Dagbladet erfarer, ville det ikke vært like lett for kongen å gjøre en slik investering uten hjelp. Slik Dagbladet forstår avtalen, vil Sissener dekke rundt 25 prosent av de samlede utgiftene gjennom en årlig leieavtale. Han stiller da som nummer to på rangstigen - etter kongen, som selvsagt er skipper når han er om bord.

- Seiling er ikke billig på det nivået vi driver, sier advokat Einar Kofoed, som er en del av mannskapet.

FRAMGANG?: Kong Harald kommer til Mallorca lørdag. Neste uke venter kongedyst i seilsportens formel 1.
FOR FØRSTE GANG: Her blir kongens nye seilbåt, «Fram XV», fraktet om bord i kongeskipet «Norge».