NORGESHISTORIE: Torgeir Husby overleverer her norgeshistoriens lengste sakkyndigrapport til tingrettsdommer Nina Opsahl. 
Foto: Jacques Hvistendahl
NORGESHISTORIE: Torgeir Husby overleverer her norgeshistoriens lengste sakkyndigrapport til tingrettsdommer Nina Opsahl. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Her er konklusjonen på Breiviks psyke

Psykiaterne har nå overlevert rapporten om Anders Behring Breiviks psyke. - Vi er ikke i tvil, sier psykiater Torgeir Husby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 0900 overleverte de to rettpsykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim sin 243 sider lange rapport om Anders Behring Breiviks psyke.

Dette er norgeshistoriens lengste i sitt slag.

- Vi er ikke i tvil i rapporten. Det hasr vært interessant, men en diagnostisk prøvelse. Anders Behring Breivik har vært samarbeidsvillig og interessert i å prate med oss, sier Torgeir Husby til Dagbladet.

243 SIDER: De sakkyndige hevder de ikke er i tvil om konklusjonen. Foto: Jacques Hvistendahl
243 SIDER: De sakkyndige hevder de ikke er i tvil om konklusjonen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Rapporten på 243 sider ble overlevert tingrettsdommer Nina Opsahl rett før klokka 0900.

- Enorm saksmengde - Jeg forventet ikke at den skulle ende på 243 sider, men saken er så enormt stor, med en enorm saksmengde. Det gjenspeiler rapporten, sier Husby.

Rapporten har en forside som bærer Breiviks navn. I tillegg står det følgende tre punkter:

• Sivil status: Ugift
• Yrke: Næringsdrivende
• Nasjonalitet: Norsk

Blir offentlig kjent Det er Oslo tingrett som har bedt om rapporten, med tanke på den forestående straffesaken til våren.

Først etter at rapporten er overlevert tingretten, kan advokater og politi få tilgang til dens innhold.

- Jeg kan ikke kommentere rapportens innhold, sier Husby.

Noe av dens innhold blir imidlertid kjent senere i dag.

Klokka 1300 offentliggjør statsadvokatene rapportens konklusjon.

Flere eksperter har tidligere antydet at Breivik trolig er tilregnelig, men har personlighetsforstyrrelser.

Lange samtaler Det er psykiaterne Synne Sørheim (45) og Torgeir Husby (60) som har utredet Breivik. Disse to vet mer om Anders Behring Breiviks psyke enn noen andre.

Slik har de vurdert ham:
• 13 samtaler med Breivik
• En samtale med hans mor
• Gjennomgang av politiets avhør
• Video fra rekonstruksjonen på Utøya.
• Tidligere sykehistorie

Samtalene har foregått gjennom en glassvegg. Breivik har nektet de sakkyndige å ta en MR-undersøkelse av hjernen hans, men utover dette har han samarbeidet.

Tilregnelig eller ikke? De to sakkyndige skal konkludere med om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Tilregnelig: Behring Breivik kan dømmes til fengselsstraff eller forvaring. Forvaring kan gis inntil 21 år, men kan også forlenges utover det med inntil fem år av gangen.

Utilregnelig: Kan ikke dømmes til vanlig fengselsstraff. I stedet blir han underlagt tvunget psykisk helsevern. Hvert tredje år må vedtaket opp til ny behandling.
Denne saken oppdateres.

Les også: Slik har de vurdert ham

HER KOMMER DEN:  De to rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby overleverte tirsdag en rapport til Oslo tingrett, som vurderer om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke.   Foto: Heiko Junge / Scanpix
HER KOMMER DEN: De to rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby overleverte tirsdag en rapport til Oslo tingrett, som vurderer om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
BESØKTE BREIVIK: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har vurdert Breiviks psyke. Bildet er fra et besøk på Ila tidligere i år. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
BESØKTE BREIVIK: Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har vurdert Breiviks psyke. Bildet er fra et besøk på Ila tidligere i år. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer