Her er krateret

Bombebilen parkert rett utenfor Høyblokkas inngang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Varebilen som var rigget med eksplosiver sto parkert rett utenfor inngangen til «Høyblokka» i regjeringskvartalet. Det bekrefter politiet overfor Dagbladet.

Både Statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet holder hus i blokka.

Anders Behring Breivik klarte altså å parkere bombebilen rett utenfor inngangen som Jens Stoltenberg bruker på jobb.

Bilen gikk i lufta fredag 15.22, og totalskadde bygningene rundt Einar Gerhardsens plass. Inngangspartiet til Høyblokka er blåst helt vekk.

Åpent ned til parkeringshus På videoen som den forbipasserende tilskueren Johan Christian Tandberg filmet med mobilen sin, ser man et stort hull i bakken. Kabler og ledninger kommer til syne under den sprengte overflaten.

Krateret er åpent ned til regjeringskvartalets parkeringshus, forteller politiet til Dagbladet. Politiet har gjort undersøkelser nede i parkeringsområdet.

Løp inn for å filme Oslomannen Johan Christian Tandberg har fått mye oppmerksomhet etter at han løp inn i R4 - hjørnebygget ved Einar Gerhardsens plass som huser Olje- og energidepartementet og Nærings- og handelsdepartementet.

- Hvorfor løp du inn?
- For å se om det var skadede mennesker der inne, sier Tandberg til Dagbladet.
- Hva med ønsket om å filme?
- Ja, jeg ville også dokumentere. Jeg tenkte at dette ville interessere folk å se i ettertid.

Oppdaget krateret i ettertid Mens han holdt på å filme, skjønte ikke Tandberg at hullet foran inngangen til Høyblokka var bombas krater.

- På det tidspunktet trodde jeg det var snakk om flere bomber. Men da jeg så videoen i ettertid, skjønte jeg at her må det ha vært en kraftig bombe.
- Hvordan så det ut?
- Det var et svært hull. Jeg kikket ikke ned.

Videoen viser Tandberg som løper rundt i de kaotiske korridorene til R4-bygget. Gjentatte ganger forteller han at han er redningsmann.

<strong>SIKRER OMRÅDET:</strong> Politiet jobber fortsatt med å granske og sikre området rundt Regjeringskvartalet. Foto: Lars Eivind Bones
SIKRER OMRÅDET: Politiet jobber fortsatt med å granske og sikre området rundt Regjeringskvartalet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Hvorfor løy du om det?
- Fordi jeg ikke gadd å diskutere med folk som ville ha meg ut.

Angrer ikke I ettertid angrer ikke Johan Christian Tandberg på stuntet.

- Jeg har jo spurt familie og venner om det var total idioti, om det var å leke cowboy. Men de har sagt at det var riktig valg, sier Tandberg.

- Det er nok ikke så mange andre som hadde tålt det, rent psykisk, legger han til.

Her er tidslinja over terrorangrepene mot Oslo og Utøya den 22. juli:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer