Her er kreftmedisinen

Men du har kanskje prøvd det før?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En daglig dose vitamin D kan redusere kreftrisikoen i bryst, tykktarm og livmor.

En ny rapport viser til forskning gjort de siste 40 årene, og bevisene for at en daglig dose solskinnsvitamin kan forhindre kreft er overveldende, melder den britiske avisa < a href=\'http://news.independent.co.uk/world/science_technology/article335359.ece\'>The Independent.

Amerikanske forskere har gjennomgått 63 publiserte oppgaver om linken mellom D-vitamin og kreft skrevet siden 1965. Forskerne mener de har funnet tegn på at mangel på vitaminet kan være årsaken til mange tusen krefttilfeller, ifølge American Journal of Public Health.

- Vi mener disse kreftformene kan reduseres dramatisk om vi øker folks inntak av vitamin D, sier Cedric Garland, leder for forskergruppa som publiserte rapporten.

Kosttilskudd

Garland mener det ville være vanskelig å få i seg nok av vitaminet gjennom faste måltider, og holder fast ved at for mye sollys kan føre til hudkreft.

- Den tryggeste måten er ta kosttilskudd sammen med riktig næring, sier Garland til Independent.

Et normalt menneske opptar 90 prosent av sitt daglige behov gjennom sollys, men forskerne tror hyppig bruk av solkrem og mye innesitting har ført til at stadig flere utvikler kreft. Mangel på D-vitamin kan også føre til hjerte- og lungesykdom, diabetes, høyt blodtrykk, schizofreni og multippel sklerose, ifølge rapporten.

ANBEFALT 1: Sollys i moderate mengder. Her fra Sydney, 25. desember. Illustrasjonsfoto: Scanpix
ANBEFALT 1: Sollys i moderate mengder. Her fra Sydney, 25. desember. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Ifølge det engelske næringsdirektoratet får de fleste mennesker nok D-vitaminer gjennom næring og «litt sollys». Men vitaminet lagres bare i kroppen i seksti dager. I nordlige strøk, der nettene er lange og skylaget tett fra oktober til mars, har befolkningen for lave verdier av vitaminet i kroppen ved enden av vinteren.

Økte doser

Forskerne foreslår at folk øker sitt daglige inntak til 25 mikrogram, to og en halv gang så mye som tidligere anbefalt i USA. D-vitamin kan i store mengder være skadelig, men ifølge det britiske næringsdepartementet vil en slik økning ikke ha negativ innvirkning på helsa.

Til sammenlikning har vi i Norge en anbefalt dosering på 7,5 mikrogram, litt mindre enn i USA.

Samtidig er verdens helseinstanser forsiktige med å anbefale folk å droppe solkrem, men kreftorganisasjonen Association of Cancer Councils i Australia har for første gang gått med på at litt solbading kan være sunt.

Men alle er ikke enige i Garlands rapport. Durado Brooks er ekspert på prostata- og tykktarmkreft.

- Vi vet ennå ikke sikkert om det er D-vitamin i seg selv som hindrer kreft, sier Brooks til kreftorganisasjonen American Cancer Society

- Kanskje vitaminet må tas med kalsium, eller kanskje det er kalsium alene som gir denne virkningen.

ANBEFALT 2: Vitamin D i pilleform, tatt som kosttilskudd og del av det daglige inntaket.