Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er krisepakken

Studentene får én milliard, og Stortinget ber om ekspansive tiltak i møte med coronakrisa. Slik blir den tredje krisepakka.

ENIGE: Stortinget er nå enige om en tredje krisepakke for norsk økonomi. Dette sier Frps nestleder Sylvi Listhaug om pakken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Stortinget er nå enige om en tredje krisepakke for norsk økonomi.

- Enigheten betyr kraftfulle tiltak for å sikre bedrifter og arbeidsplasser. Snekkerne kan pusse opp skoler, rørleggerne vil utbedre eldrehjemmene, anleggsarbeiderne vil legge ny asfalt langs veiene i lokalsamfunnene over hele Norge, sier leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

- Uansett hva vi gjør, så kommer flere og flere til å miste jobben. Men vi ønsker å rette blikket framover og gi folk litt framtidstro, legger han til og sikter til motkonjunkturpolitikken som krisepakka inneholder.

- Det vil komme mer

Som Dagbladet meldte tirsdag morgen, inneholder pakka én milliard i ekstra stipender til studenter som har mistet jobben.

Også kommunene får mer penger enn regjeringen først ville gi.

- For kommunene er dette bare begynnelsen. Det vil komme mer, sier komitéleder Mudassar Kapur.

Kapur trakk fram enigheten om en kontantstøtteordning til bedriftene på anslagsvis 20 milliarder kroner i måneden, i første omgang ut mai. Detaljene i denne ordningen blir først klare i statsråd fredag, etter dialog mellom regjeringen og partene i arbeidslivet.

- Jeg mottar daglig fortvilte eposter fra folk som er redde for fremtiden når det kommer til jobb og egen økonomi, og fra bedrifter som står på kanten av stupet. Vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe dem, sier Frp's finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug.

Pakkens viktigste innhold er:

 • 3,75 milliarder i økte rammetilskudd til kommunene.
 • Reduserer satsen for lav moms til 6 prosent.

 • Stortinget øker den fylkeskommunale rammen med 1 milliard kroner.
 • Stortinget øker skjønnsmidler til fylkesmannen med 150 millioner kroner.
 • 1 milliard av studentenes ekstra lån gjøres om til stipend.
 • Stortinget øker bevilgningen til innovasjonstilskuddsordningen med 100 millioner kroner

 • Det setter av 1 milliard kroner til vedlikeholdsarbeid i offentlig sektor for å holde hjulene i økonomien igang.

 • Som Dagbladet meldte i går, ber Stortinget også at regjeringen starter prosessen med å gjøre klar til anbud på en rekke offentlige prosjekter.
 • Miljøteknologiordningen økes til 750 millioner kroner.

 • Stortinget ber regjeringen redusere til én tredjedel på forskuddsbetaling av autopass på ferger og bom.
 • Øke rammen i kompensasjonsordningen for kultur, idrett og frivillighet med 100 millioner kroner.

 • Stortinget ber regjeringen styrke reisegarantifondet ytterligere.

 • 400 millioner kroner i kompetansetilbud til yrkesgruppene som er mest utsatt.

 • Stortinget ber regjeringen utsette innbetaling av særavgifter for drivstoffbransjen og bryggerinæringen til juni 2020.

 • Husbankens låneramme utvides med 5 milliarder.

Tøffe tak

Pakken blir etter planen presentert klokka 12 på Stortinget i dag.

Det har vært tidvis tøffe forhandlinger i natt. SV-leder Audun Lysbakken er blant dem som var oppe seint.

- Jeg er veldig fornøyd med at kommunene og fylkene får fem milliarder mer enn regjeringen la opp til for kunne møte krisa, at vi har sikret at flere som sliter med husleie kan får bostøtte, og at vi får på plass en studentmilliard for studenter som har mistet deltidsjobben, sier SV-leder Audun Lysbakken når enigheten er klar.

Forhandlingsmøtet ble i går stadig utsatt, og startet ikke før klokka 22 på kvelden. Klokka 0145 i natt ble partiene enige om pakka.

ENIGE: Stortinget er nå enige om en tredje krisepakke for norsk økonomi. Dette sier Frps nestleder Sylvi Listhaug om pakken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Kontantstøtte på vent

Den mye omtalte kontantstøtta til bedriftene, som var utgangspunktet for krisepakke nummer tre, er fortsatt ikke ferdig utformet.

Den ventes på fredag denne uka.

Sanner anslo mandag i et brev til Stortinget at kontantstøtten til bedriftene vil koste 50 milliarder kroner fram til slutten av mai.

Som NTB meldte mandag, er imidlertid ikke alle detaljene i bedriftspakken klare. Årsaken er at partene i arbeidslivet drøfter innretningen på tiltakene utover denne uken fram mot fredag, da proposisjonen skal legges fram.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!