Her er kriserutinene

Dette gjør matvarekjedene når varer må trekkes tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COOP

Når en vare må trekkes tilbake har COOP et fast opplegg de kaller «Alarmtelefonen». Via telefon, PC eller telefaks gir COOP melding til sine butikker om at en vare skal trekkes tilbake. Butikken skal umiddelbart melde tilbake om at de har mottatt beskjeden. Dersom det ikke kommer en tilbakemelding, tar COOP sentralt direkte kontakt med butikken. Etter at varen er trukket tilbake fra hyllene, skal det gis beskjed om at tilbaketrekningen er gjennomført. Det meste skal være gjort innen fem minutter.

REMA

Når kjeden får melding om at en matvare for eksempel kan være helseskadelig, har Rema et internt datasystem som gjør at varen ikke lenger er mulig og scannes i butikken. Hvis varen blir skannet kommer det opp informasjon om hvorfor varen er stengt for kjøp. I tillegg går det ut informasjon til butikkene om at varene skal fjernes. Varen skal være stengt for kjøp i alle Rema-butikker over hele landet i løpet av maks en time etter at krisemeldingen kommer.

ICA

ICA har et datasystem som graderer meldinger om varene etter alvorlighet. Når en vare anses å være helsefarlig får den «Kode 100», og det blir fysisk umulig å skanne varen i kassa. Det kommer opp informasjon om hvorfor varen ikke lar seg skanne, i tillegg til at intranettet og salgsapparatet brukes til å informere de ansatte om hvorfor varen skal trekkes tilbake. Fra ledelsen sentralt har fattet beslutning om å trekke tilbake en vare, til den faktisk blir trukket tilbake, tar bare noen få minutter.

NorgesGruppen

I noen av NorgesGruppens største lavpriskjeder, f.eks. Kiwi og Meny, sperres varen, slik at det blir umulig å skanne inn strekkoden. I de øvrige butikkene skjer følgende når NorgesGruppen får beskjed om at en vare må trekkes tilbake: Det går øyeblikkelig ut beskjed via SMS og e-post til alle butikksjefer og nestsjefer. Hver enkelt butikk må svare med «OK» for at sentralen sentralt skal registrere at butikkene har mottatt meldingen. Også biltransporter på vei til butikkene får beskjed om ikke å levere varen i butikk.

BAKTERIEKONTROLL: Her på produksjonsanlegget til Gilde på Rudshøgda nord for Hamar ble det i går tatt nye prøver for å forsøke å finne smittekilden. Foto: Frank Karlsen
BAKTERIEKONTROLL: Her på produksjonsanlegget til Gilde på Rudshøgda nord for Hamar ble det i går tatt nye prøver for å forsøke å finne smittekilden. Foto: Frank Karlsen Vis mer