NÅ HAR HUN GÅTT AV: Tirsdag holdt justisminister Grete Faremo og PST-sjef Janne Kristiansen pressekonferanse om trusselbildet. Seint onsdag kveld gikk måtte Kristiansen trekke seg. Foto: Jacques Hvistendahl
NÅ HAR HUN GÅTT AV: Tirsdag holdt justisminister Grete Faremo og PST-sjef Janne Kristiansen pressekonferanse om trusselbildet. Seint onsdag kveld gikk måtte Kristiansen trekke seg. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Her er Kristiansens lange tabbeliste

Agentavsløringen fikk begeret til å renne over etter et halvår med uheldige saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Janne Kristiansen trakk seg som PST-sjef seint i går kveld, etter at hun i en høring på Stortinget avslørte at Norge har agenter i Pakistan.

Det ble avslutningen på Kristiansens litt over to år lange tid som etterretningssjef, hvor det siste halvåret ble fylt med synkende tillit, uheldige mediesaker og gjentatte krav om at hun måtte gå av.

Det var spesielt flere uttalelser i kjølvannet av 22. juli som skapte problemer.

25. juli oppga hun overfor Dagbladet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har en enslig opplysning om Breivik i sine arkiver. Dette fordi tollmyndighetene har foretatt en valutakontroll av innbetalinger til et firma i Polen, og oversendt en liste på omkring 60 navn til PST.

- Vi har ikke lov til å legge inn noe i våre registre om personer som lovlig har betalt for varer de har fått innført til Norge, sa Kristiansen.

Hun sa at Breivik ikke kunne ha vært stoppet.

- Selv ikke Stasi-Tyskland, som vi ikke vil sammenlikne oss med, kunne ha stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner, sa PST-sjefen til Dagbladet.

31. juli ble Kristiansen ble sitert på følgende av britiske Sunday Times:

- Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet.

12. august beklaget hun Sunday Times-sitatene i et VG-intervju, og sa uttalelsen kom utenfor intervjusituasjonen. Hun beklaget også uttalelsene om Stasi-Tyskland.

26. august: Bergens Tidende skrev at PST fikk en navneliste fra Toll- og avgiftsdirektoratet som en følge av den internasjonale antiterroraksjonen Project Global Shield, og at det var på denne listen Breivik sto.

Samme dag la PST ut en såkalt presisering på sine hjemmesider, hvor de bekreftet at de fikk tips om Breivik som en følge av Project Global Shield.

1. september: Janne Kristiansen sa til Dagbladet at hun ikke vil gå av, og at PST sjekket ut den informasjonen de hadde om Breivik.

10. november: Et PST-notat signert av Janne Kristiansen blir offentliggjort. I notatet sto det at PST første gang ble informert om Global Shield 22. september 2010, at de hadde fått en rekke dokumenter relatert til antiterroraksjonen, at de fikk oversendt en liste 3. desember 2010 og at det på den lista sto 41 navn, og ikke 60 navn som tidligere hevdet.

25. november: Bergens Tidende skrev at det ikke var riktig at PST ikke hadde lov til å registrere Anders Behring Breivik før terroren, slik Janne Kristiansen sa 25. juli.

«PST har anledning til å behandle opplysninger i inntil fire måneder uten at det stilles krav til formålsbestemthet, nødvendighet og relevans», skrev informasjonssjef Martin Bernsen i en e-post til avisa.

• Kristiansen fratrer med øyeblikkelig virkning, og nestleder Roger Berg vil fungere som PST-sjef inntil videre.