FLØYSTRID? Blir det en fløystrid mellom de to nestlederne Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken (i midten) om hvem som skal ta over den dagen Kristin Halvorsen takker for seg, kan det gi rom for en mer samlende lederkandidat i SV. Her er dagens ledertrio fra SVs landsstyremøte i slutten av februar i år. Foto: Torbjørn Grønning
FLØYSTRID? Blir det en fløystrid mellom de to nestlederne Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken (i midten) om hvem som skal ta over den dagen Kristin Halvorsen takker for seg, kan det gi rom for en mer samlende lederkandidat i SV. Her er dagens ledertrio fra SVs landsstyremøte i slutten av februar i år. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Her er Kristins mulige arvtakere

Det kan bli fløykamp mellom de to nestlederne, om Kristin Halvorsen trekker seg allerede neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): To åpenbare kandidater er nestlederne Bård Vegar Solhjell (38) og Audun Lysbakken (32).

Viktig støttespillerSolhjell er SVs parlamentariske leder og har tidligere vært kunnskapsminister. Lysbakken satt i finanskomiteen på Stortinget før han var nestleder på heltid. Nå er han en av Halvorsens viktigste støttespillere i regjering som barne- og likestillingsminister.

TIL HØYRE: Bård Vegar Solhjell (38) Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TIL HØYRE: Bård Vegar Solhjell (38) Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Blant Dagbladets kilder er det mange som mener at Audun Lysbakken er det store framtidige talentet for SV. I det siste har han også imponert stort både som forhandler i det utvidede underutvalget og sitt eget landsstyre i arbeidet med integrering.

Men Lysbakken står klart mer til venstre i SV enn Halvorsen. Solhjell er en lederkandidat mer til høyre i SV-landskapet.

TIL VENSTRE:  Audun Lysbakken (32) Foto: Lars Myhren Holand
TIL VENSTRE: Audun Lysbakken (32) Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Blir det et maktskifte allerede i 2011, er det flere i SV som tror Heikki Holmås (37) kan ha en sjanse til å tre fram som en forsonende kandidat. Han er tidligere SU-leder, Oslo SV-leder, og har lang fartstid som stortingsrepresentant for Oslo, til tross for sin bergenske bakgrunn. I dag leder han kommunalkomiteen på Stortinget.

SAMLENDE? Heikki Holmås (37) Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
SAMLENDE? Heikki Holmås (37) Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

ImponererInga Marte Thorkildsen (33) er også en lederkandidat nevnt av mange. Nå har hun foreldrepermisjon, men var oppe som et navn til ny miljøvernminister da SV gjorde sine omrokeringer i regjeringen ved forrige runde. Hun imponerte stort da hun fikk ansvaret for klimaforliket i Stortinget som fraksjonsleder i energikomiteen. Hun har erfaring fra en rekke komiteer, og er i dag SVs finanspolitiske talskvinne. Det er ikke utenkelig at hun kan erstatte Tore Aasland som SV-minister når hun er tilbake.

IMPONERER: Inga Marte Thorkildsen (33) Foto: Per Flåthe /Dagbladet
IMPONERER: Inga Marte Thorkildsen (33) Foto: Per Flåthe /Dagbladet Vis mer