HØYRE HÅND: Audun Lysbakken er regjeringens yngste statsråd, men er Kristin Halvorsens valg når hun skal inn i det mektige underutvalget og hamle opp med de tøffeste kuttforslagene fra statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
HØYRE HÅND: Audun Lysbakken er regjeringens yngste statsråd, men er Kristin Halvorsens valg når hun skal inn i det mektige underutvalget og hamle opp med de tøffeste kuttforslagene fra statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Her er Kristins nye mann

Jens Stoltenbergs yngste mann i regjering er Kristin Halvorsens viktigste støttespiller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Seint i går kveld var det fortsatt ikke enighet i regjeringen om hvor de største kuttene må tas. Heller ikke de viktigste satsingsområdene var avklart.

I de knallharde forhandlingsrundene som nå pågår mellom de tre partiene i regjeringen, har Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete tatt med seg sine nærmeste støttespillere inn i det mektige underutvalget.

I underutvalget er det vanlig at bare partilederne møtes for å sluttføre sakene i regjeringen, men når det røyner på og man skal ta mange og store avgjørelser som i et helt statsbudsjett, tar partilederne med seg forsterkninger.

Ofte har det vært statssekretærer, men denne gangen har de tre partilederne toppet laget.
Mannsterke forhandlere
Mens Jens Stoltenberg har tatt med seg sin stabsjef ved Statsministerens kontor og statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, og selvsagt også finansminister Sigbjørn Johnsen, har Liv Signe Navarsete tatt med seg en av sine aller mest erfarne statsråd og dyktigste forhandlere, Magnhild Meltveit Kleppa.

SV-leder Kristin Halvorsen har valgt å ta med seg det siste tilskuddet i den rødgrønne regjeringen, barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (32).

Knallharde runder Det er ikke noe småtteri den unge statsråden får bryne seg på under regjeringens avsluttende runder i den første budsjettkonferansen på Thorbjørnrud i Jenvaker om neste års budsjett. Allerede før forhandlingene starter varslet både statsministeren og finansministeren at det ville bli mindre penger å rutte med framover.

I mediene har regjeringskilder allerede raslet med sablene om mulige kutt i samferdsel, barnetrygd og nå sist også på bistand. Alle tre områder SV ikke tåler å skulle forsvare store kutt. For store nederlag i de innledende rundene kan bli smertefullt for partiet som måtte tåle tilbakegang under valget i fjor.

Stort handlingsromMen flere kilder sier til Dagbladet nå at det ikke er sikkert innstrammingene blir så betydelige som først antatt. Både nye anslag på utbytte fra statseide selskaper og ferske skatteanslag, kan tyde på at det også neste år vil være nok av milliarder å bruke til nye rødgrønne satsinger.

- Det blir jo ikke så ille at man må kutt på så mange områder. Det vil fortsatt være et stort handlingsrom, sier en kilde.

Men innstramminger må likevel til for å forhindre uønskede renteøkninger og et økende privat forbruk, sier flere.

Er godt liktAllerede under de første Soria Moria-forhandlingene var Lysbakken en sentral aktør for SV. Særlig under den siste runden da regjeringsplattformen ble oppdatert med en ny Soria Moria 2, fikk han mye av æren for at hans eget parti ble sittende igjen med en følelse av å ha fått gjennomslag på en rekke områder.

Men etter bare kort tid i regjering som statsråd, får han gode skussmål fra sine rødgrønne samarbeidspartnere i regjering.

- Vi er veldig glade i Audun, vi. Rett og slett, sier en Sp-kilde til Dagbladet.

- Han er en lagspiller. Han er veldig dyktig og kan sakene godt. Dessuten har han et ekte og oppriktig engasjement, legger kilden til.

Også Kleppa blir framhevet som «ulv i fåreklær». Hun er en erfaren statsråd, som er gull verd å ha for Sp-leder Navarsete.

TØFFE TAK: Sp-leder Liv Signe Navarsete, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og SV-leder Kristin Halvorsen forhandler om statsbudsjettet for 2011. - Ingen enkeltting er klart før hele budsjettet er ferdig, sa Stoltenberg i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TØFFE TAK: Sp-leder Liv Signe Navarsete, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og SV-leder Kristin Halvorsen forhandler om statsbudsjettet for 2011. - Ingen enkeltting er klart før hele budsjettet er ferdig, sa Stoltenberg i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer